Maasziekenhuis Pantein Hal
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. MRI-scan
Patiëntenfolder

MRI-scan

Algemene informatie

Binnenkort ondergaat u een MRI-onderzoek. Bij een MRI worden er met behulp van magneetvelden en radiogolven beelden gemaakt van een deel van uw lichaam. In onderstaande video en folder ontvangt u meer informatie over hoe het onderzoek meestal verloopt. Dit is algemene informatie. Het kan zijn dat uw onderzoek iets anders verloopt. Uw arts zal u hierover informeren.

 

Er mogen geen metalen voorwerpen mee in de MRI-ruimte, omdat de MRI-scanner gebruikmaakt van een zeer sterke magneet. Daarom is het belangrijk dat u voor het onderzoek een screeningslijst invult.  Deze lijst ontvangt u digitaal of per post met de afspraakbevestiging.

 

Om de video te kunnen bekijken dient u de cookies te accepteren. 

Wat is een MRI?

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging: beeldvorming met magnetische resonantie. De MRI-scanner maakt met behulp van magneetvelden en radiogolven beelden van (een deel van) uw lichaam. Deze beelden worden opgeslagen op een computer waarmee de scanner verbonden is.

De MRI-scanner is een groot, rond apparaat. Tijdens de scan ligt u op een beweegbare onderzoekstafel, die in de MRI-scanner schuift. Het lijkt dan of u in een kleine tunnel ligt. Het apparaat maakt kloppende of ratelende geluiden.

Voorbereiding

  • Er mogen geen metalen voorwerpen mee in de MRI-ruimte. Dit omdat de MRI-scanner gebruikmaakt van een zeer sterke magneet. Deze kan losse metalen voorwerpen met een grote snelheid aantrekken. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Voorbeelden van zaken die u beter thuis kunt laten: sleutels, munten, kunstgebitten, horloges, haarspelden, sieraden, piercings, gehoorapparaten, riemen, beugelbh’s en bankpasjes.
  • Draag gemakkelijke kleding zonder knopen en ritsen.
  • U kunt beter geen oogmake-up (in het bijzonder mascara) dragen, omdat hier metalen deeltjes in kunnen zitten.
  • Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze op de normale manier en tijd innemen. Wanneer dit niet mogelijk is, informeert uw arts u hierover.

Neem voor het onderzoek contact op met uw arts als u:

  • zwanger bent of zou kunnen zijn.
  • metalen voorwerpen in uw lichaam heeft, zoals een kunstgewricht, een kunsthartklep, een gehoorbeentjesprothese of metalen (vaat)clips.
  • een pacemaker, onderhuidse hartdefibrillator, neurostimulator, inwendige insulinepomp, niet verwijderbaar gehoorapparaat of een magnetisch kunstgebit heeft.
  • last heeft van claustrofobie (angst voor kleine ruimtes).
  • een of meerdere metaalsplinters in uw oog heeft of heeft gehad.
  • een nierziekte heeft of heeft gehad.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

  • Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs).
  • Een eigen cd, als u tijdens het onderzoek naar muziek wilt luisteren.

Verloop van het onderzoek
U meldt zich op de afgesproken datum en tijd bij de afdeling Radiologie op begane grond van Maasziekenhuis Pantein. Volgt u route 024.

Een laborant haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar een kleedruimte, waar u eventuele metalen spullen kunt achterlaten. Vervolgens gaat u naar de MRI-ruimte. Hier gaat u op de onderzoekstafel liggen. De tafel wordt vervolgens in de MRI-scanner geschoven. Het te onderzoeken lichaamsdeel komt in het midden van de scanner te liggen. Mogelijk plaatst de laborant dit lichaamsdeel in een speciale houder. Het kan ook zijn dat de laborant u met behulp van bandjes en kussentjes in de juiste positie legt.

Bij sommige onderzoeken is het nodig dat u contrastmiddel krijgt toegediend. Dit middel zorgt ervoor dat de beelden nog duidelijker worden. Als u contrastmiddel krijgt, gebeurt dat meestal via een infuus in uw arm.

Het MRI-apparaat maakt kloppende of ratelende geluiden. U krijgt daarom een koptelefoon of gehoorbeschermers. Als u een eigen cd hebt meegenomen, kunt u hier tijdens het onderzoek naar luisteren. Door de koptelefoon of gehoorbeschermers kunt u de laborant horen.

De laborant gaat naar de kamer naast de MRI-ruimte. Daar bevinden zich de computers en andere apparatuur. De laborant maakt meerdere beelden.

Het is heel belangrijk dat u tijdens het onderzoek steeds stil blijft liggen. De kleinste beweging kan er al voor zorgen dat de foto’s mislukken.

Als u tijdens het onderzoek contrastmiddel toegediend kreeg, mag u na het onderzoek niet direct naar huis. De laborant controleert na een tijdje of u allergisch reageert op het contrastmiddel.

Duur van het onderzoek

Hoeveel tijd er voor het onderzoek nodig is, verschilt per keer. Dit is onder andere afhankelijk van het aantal organen dat wordt bekeken. Gemiddeld duurt het onderzoek 30 minuten.

Risico’s en bijwerkingen

Een MRI-scan is pijnloos en niet schadelijk.

Er is een kleine kans dat u een allergische reactie krijgt bij het gebruik van contrastmiddel. Dit gaat meestal vanzelf over. Meld de allergische reactie wel bij uw behandelend arts. Als u lang last blijft houden, kunt u contact opnemen met uw huisarts.

Wanneer u borstvoeding geeft en tijdens de MRI-scan contrastmiddel toegediend heeft gekregen, kunt u in de 24 uur na de scan beter geen borstvoeding geven.

Na het onderzoek

Wanneer de laborant voldoende beelden heeft verzameld, is de MRI-scan klaar. U mag uw spullen ophalen en kunt naar huis gaan. Wanneer u in het ziekenhuis bent opgenomen, wordt u teruggebracht naar de afdeling.

Uitslag

De radioloog bekijkt na de MRI-scan de gemaakte foto’s. Hij of zij brengt verslag uit aan uw behandelend arts. Uw arts bespreekt de definitieve uitslag met u.

Een MRI-scan bij kinderen

Baby’s en jonge kinderen kunnen nog niet lang stil liggen. Bij hen zal een MRI-scan daarom onder narcose plaatsvinden. Uw kind wordt dan een dag opgenomen in het ziekenhuis. De kinderarts bespreekt dit van tevoren met u.

Als uw kind lang genoeg stil kan blijven liggen, is narcose niet nodig. Een van de ouders/ verzorgers mag met het kind mee naar de MRI-ruimte. U kunt aan het hoofd- of voeteneinde van het apparaat gaan zitten. U krijgt allebei een koptelefoon om de geluidsoverlast te beperken. Via de koptelefoon kan uw kind een favoriete cd beluisteren.

Bericht van verhindering

Bent u op de afgesproken dag en tijd verhinderd, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Radiologie om een nieuwe afspraak te maken. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stelt u ze dan gerust aan uw arts of de laborant. U kunt ook bellen naar de afdeling Radiologie. Het telefoonnummer is 0485-84 52 85.



Specialismen