Gebouw Maasziekenhuis Pantein
 1. Home
 2. Behandeling & onderzoek
 3. Couveusesuites en couveusekamer
Patiëntenfolder

Couveusesuites en couveusekamer

Uw kind is opgenomen op een couveusesuite of op de couveusekamer van het Maasziekenhuis Pantein. In deze folder leest u alles over de afdeling dat voor u, als ouder, belangrijk is.

Op een couveusesuite of de couveusekamer liggen alle pasgeboren baby’s die medische hulp nodig hebben. Een reden hiervoor kan zijn dat de baby te vroeg geboren is of een te laag geboortegewicht heeft. Ook pasgeboren baby’s die een infectie hebben of geel zien, worden op een couveusesuite of de couveusekamer opgenomen. De medische hulp die deze baby’s nodig hebben, kan op de kraamafdeling of thuis niet geboden worden.

Tekening couveuse

 

De couveusesuites en de couveusekamer zijn een onderdeel van de verpleegafdeling C4. Op deze speciale unit gelden andere afspraken over bezoek, hygiëne en privacy. Deze afspraken staan beschreven in deze folder.

Medewerkers op de couveusesuites en couveusekamer

Kinderartsen

Elke morgen maakt de dienstdoende kinderarts een ronde langs alle kinderen. De kinderarts kijkt dan naar de gezondheid van de kinderen. Als er veranderingen bij uw kind zijn opgetreden, dan informeert de kinderarts of de verpleegkundige u hier over.

Op de couveusesuites en couveusekamer werken ook co-assistenten. Dit zijn studenten in opleiding tot arts. De kinderarts blijft echter eindverantwoordelijk voor de medische zorg voor uw kind.

Als u zelf vragen heeft, dan kunt u deze stellen aan de verpleegkundige. Wilt u een gesprek met de behandelend kinderarts, dan kunt u dat aan de verpleegkundige doorgeven. Zij regelt dan een afspraak voor u.

Verpleegkundigen

Op de suites en couveusekamer werkt een vast team van (kinder)verpleegkundigen of kinderverpleegkundigen in opleiding. Er zijn ook leerlingen die stage lopen op de suites en couveusekamer.

Op het bord in de patiëntenkamer staat geschreven welke verpleegkundige er die dag voor uw kind zorgt. Als u vragen heeft, kunt u ze stellen aan deze verpleegkundige.

Kinderfysiotherapeuten

De kinderfysiotherapeuten kijken bij te vroeg geboren baby’s (geboorte vóór 34 weken) of zij zich goed ontwikkelen. Ook kunnen zij u adviezen geven over babymassage en houding. Deze kinderfysiotherapeuten worden op verwijzing van de kinderarts ingeschakeld.

Overige medewerkers

Andere medewerkers die u kunt tegenkomen op de suites en couveusekamer zijn de diëtist, de logopedist, de roomservicemedewerker, de medisch pedagogisch zorgverlener en de interieurverzorgster.

Voorzieningen

Elke couveusesuite heeft een eigen badkamer met wastafel, toilet en douche. Vanzelfsprekend is er een wiegje of een couveuse en een badje voor de baby aanwezig. Ook kunt u gebruik maken van het multimediasysteem voor onder andere telefoon, televisie en internet. Voor meer informatie over Maasmedia kunt u terecht bij de verpleegkundige.

Roomservice

Tijdens uw verblijf op een couveusesuite kunt u gebruik maken van roomservice. Dit houdt in dat u de roomservicemedewerker kunt benaderen voor maaltijden en dranken voor u en uw partner. Voor uw partner wordt hiervoor een kleine vergoeding gevraagd. Meer informatie over roomservice kunt u lezen in de folder Roomservice. Deze folder is verkrijgbaar op de afdeling.

In de kraamweek kookt de kraamzorg één keer per week uw flesjes, speentjes, tepelhoedje en kolfspullen uit in de magnetron sterilisator. Na deze week doet u dat zelf of in overleg met de verpleegkundige of roomservicemedewerker.

Bezoek

Bezoektijden

Voor de couveusesuites zijn er geen vaste bezoektijden. U bepaalt zelf wanneer u bezoekt wilt ontvangen. Probeert u, net als bij een kraambed thuis, onaangekondigd bezoek te vermijden en een rustperiode te houden, bijvoorbeeld van 12.00 tot 15.00 uur.

Ouders

Ouders zijn altijd welkom om op bezoek te komen. Voor de ouders gelden er geen bezoektijden. Op de couveusekamer hangt een wit planbord waarop u kunt aangeven wanneer u naar uw kind komt kijken. Ook kunt u aangeven wat u dan graag zou willen doen. Bijvoorbeeld zelf uw kind voeden, meekijken met verzorgen, of zelf uw kind wassen. De verpleegkundige kan dan rekening houden met uw wensen.

Op de couveusesuites verblijft u bij uw kind en wordt er met u overlegd over de verzorging.

Broertjes en zusjes

Alleen broertjes en zusjes mogen op de suites en couveusekamer komen. Zijn zij verkouden of ziek? Dan mogen ze niet op de suites en couveusekamer komen. Hun pasgeboren broertje of zusje in de couveuse kan dan ziek worden.

Overige bezoekers

Overige bezoekers mogen langskomen na overleg met de verpleging. Deze bezoekers komen dan altijd samen met één van de ouders. Zo kan de verpleging overzicht houden wie er bij welk kind op bezoek is.

De ouders mogen twee bezoekers per keer meenemen naar de suites en couveusekamer. Het is niet de bedoeling dat er meer dat twee bezoekers meekomen die dan om de beurt naar de suites en couveusekamer gaan. Dit veroorzaakt onrust en dat is niet goed voor deze baby’s. Ook te veel bezoek op de gang is niet goed voor de rust van de kinderen. Andere kinderen, zoals familie en vriendjes, jonger dan 12 jaar, mogen niet bij uw kind op bezoek komen.

Jassen en tassen kunt u aan de kapstok in de gang hangen. Deze mogen niet mee de kamers in. Verder is het niet aan te raden kostbaarheden mee te nemen. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor diefstal, verlies of beschadiging.

Privacy

Wij geven alleen aan de ouders (medische) informatie over hun kind.

Wij vragen u ook uw aandacht alleen te houden bij uw eigen kind. Dit geldt ook voor het bezoek. Als u informatie wilt over een ander kind, vraagt u dit dan zelf aan de ouders van dit kind. De verpleegkundigen en artsen geven hierover geen informatie.

Hygiëne

Baby’s in een couveuse zijn vaak nog erg kwetsbaar. Daarom is het belangrijk dat u zicht houdt aan de volgende regels. Deze regels gelden ook voor bezoekers.

 • Sieraden (ringen, horloges, armbanden) moet u af doen als u de couveuse-unit bezoekt. De huid onder de sieraden wordt namelijk vochtig door zweet. Daardoor kunnen op deze plekken bacteriën groeien.
 • Was uw handen voordat u de suites en couveusekamer bezoekt.
 • Na het wassen kunt u uw handen desinfecteren op de kamer. De verpleegkundige legt uit hoe u dat moet doen.
 • Heeft u een koortslip of bent u verkouden? Dan moet u een mondkapje dragen. U kunt een mondkapje vragen aan de verpleegkundige.

Uw baby thuis zien

Voor de binding tussen ouders en kind, vinden wij het belangrijk dat u uw kindje veel kunt zien.

Kunt u niet bij uw kindje in het ziekenhuis zijn? Dan is er de mogelijkheid om thuis via de website babycam.pantein.nl naar uw baby te kijken. Voor deze service is er boven de couveuse of het bedje een digitale camera opgehangen.

Deze service bieden wij u gratis aan. U kunt deze service aanvragen bij de secretaresse van de afdeling. Dit kan op werkdagen tot 12.00 uur.

Voeding

De verpleegkundige informeert u over de tijden waarop uw kind voeding krijgt. Wanneer uw kind op de couveusekamer verblijft, kunt u op het planbord aangeven wanneer u bij het voeden wilt zijn.

De meeste kinderen die op een couveusesuite of de couveusekamer liggen, zijn in het begin nog niet in staat om alle voedingen zelfstandig te drinken. Daarom kan uw kindje sondevoeding krijgen om de voeding aan te vullen. Een sonde is een dun, buigzaam slangetje. Dit slangetje gaat via de neus en de slokdarm naar de maag. Via de sonde krijgt uw kind voeding en/of medicijnen binnen.

Borstvoeding

Wilt u uw kind borstvoeding gaan geven? Dan helpt de verpleegkundige u bij het aanleggen van uw kind. Als uw kind nog te jong is om zelf te drinken of als dit om andere redenen niet mogelijk is, dan kunt u kolven. U kunt een kolf huren of kopen bij de thuiszorgwinkel. Als u langdurig moet kolven, is het vaak goedkoper om een kolf te kopen.

Lactatiekundige

Heeft u vragen of problemen met de borstvoeding? Dan kunt u zich richten tot de lactatiekundige van de afdeling. Deze verpleegkundige is speciaal opgeleid om moeders die borstvoeding (willen) geven te begeleiden. De verpleegkundige van de kinderafdeling kan u vertellen wanneer de lactatiekundige aanwezig is.

Meenemen en bewaren van afgekolfde moedermelk

 • In de koelkast op de afdeling mag de melk 48 uur bewaard worden.
 • Kunt u de afgekolfde melk niet binnen 48 uur aan uw kind geven? Dan moet u de melk direct na het kolven invriezen. In de diepvries op de afdeling mag de melk 3 maanden bewaard worden.
 • Vries ontdooide moedermelk niet opnieuw in. Als de moedermelk buiten de koelkast ontdooit, moet u deze melk binnen 6 uur gebruiken. Melk die in de koelkast is ontdooid, moet u binnen 9 uur gebruiken. Daarna gooit u de melk weg.
 • Bij warm weer kunt u de melk het beste in een koelbox meenemen naar het ziekenhuis.
 • U mag de moedermelk niet in de magnetron opwarmen. Verwarmt u de moedermelk in een flessenwarmer. Als de melk is afgekoeld, mag u de melk niet opnieuw opwarmen.

Flesvoeding

Kiest u er voor uw kind flesvoeding te geven? Dan krijgt u op de afdeling de voeding voor uw kind. In overleg met de arts wordt de beste voeding gekozen. U kunt voor uw kind een eigen flesje meebrengen.

Beschuit met muisjes

Om uw bezoek te kunnen voorzien van een kopje koffie of thee en beschuit met muisjes, kunt u gebruik maken van het senseo-apparaat en de waterkoker op uw couveusesuite. Een pakket met alle benodigdheden hiervoor (koffie- en theepads, suiker, melk, bekers, beschuit, muisjes etc.) is tegen een vergoeding verkrijgbaar bij de roomservicemedewerker.

Zelf uw kind verzorgen

Tijdens het verblijf op de verpleegafdeling kunnen ouders deelnemen aan de zorg voor hun kind. Als ouder mag u dag en nacht aanwezig zijn. Op deze manier kunt u (een deel van) de zorg voor uw rekening nemen. Wilt u overnachten op de verpleegafdeling? Vraagt u dan de verpleegkundige naar de mogelijkheden.

Aangifte

Binnen 3 werkdagen moet u aangifte doen van de geboorte van uw baby. Als de baby in Maasziekenhuis Pantein is geboren, doet u aangifte bij de gemeente Land van Cuijk.

Via de website van de gemeente Land van Cuijk kunt u digitaal geboorteaangifte doen via een online formulier. Hiervoor heeft u uw DigiD nodig. U kunt ook een afspraak maken voor geboorteaangifte op het gemeentehuis.

Meer informatie over geboorteaangifte bij de gemeente Land van Cuijk: www.gemeentelandvancuijk.nl/geboorte-aangeven

Naar huis

De periode dat kinderen opgenomen zijn op een couveusesuite of de couveusekamer is voor elk kind anders. Om naar huis te mogen, moet uw kind aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Uw kind groeit voldoende;
 • Uw kind heeft geen monitorbewaking meer nodig;
 • Uw kind kan zichzelf in de wieg goed op temperatuur houden;
 • Uw kind kan zeven voedingen zelf drinken.

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Stel deze gerust aan een van de verpleegkundigen. Ouders mogen altijd bellen naar de afdeling. Het maakt niet uit waarvoor of wanneer. De verpleegafdeling is bereikbaar op telefoonnummer 0485-84 55 40.

Specialismen