Maasziekenhuis Pantein Gang
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Bezoekersinformatie verpleegafdeling E2
Patiëntenfolder

Bezoekersinformatie verpleegafdeling E2

Een familielid van u is opgenomen op verpleegafdeling E2, Intensive Care van Maasziekenhuis Pantein. Graag willen wij u via deze folder informeren over een aantal zaken die van belang kunnen zijn tijdens de opname en het verblijf van uw familielid in Maasziekenhuis Pantein.

Een afdeling Intensive Care (IC) is voor veel mensen onbekend en soms beangstigend. Daarom bieden wij, verpleegkundigen van de IC, u deze folder aan. Het is onze bedoeling u informatie te geven over de afdeling en reeds verstrekte informatie te verduidelijken. Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, stel ze dan aan een van de verpleegkundigen.

De afdeling

Binnen onze verpleegafdeling zijn de intensive care (IC) en de hartbewaking (CCU) gehuisvest. De afdeling telt 8 bedden. Op de IC/hartbewaking worden patiënten opgenomen die gespecialiseerde, multidisciplinaire zorg nodig hebben.

Op de afdeling werken speciaal opgeleide verpleegkundigen. Elke patiënt wordt zoveel mogelijk door dezelfde verpleegkundige verzorgd. Voor vragen kunt u bij deze verpleegkundige terecht. Eventueel verwijzen zij u door naar de specialist en maken zij een afspraak met hem of haar voor het beantwoorden van uw vragen.

Bezoekregeling

Wij willen u graag de gelegenheid bieden om tijd met uw familielid of naaste door te brengen nu hij of zij is opgenomen op onze afdeling. Daarom bent u tussen 13.00 en 20.00 uur welkom om op bezoek te komen. Per keer mogen er 2 bezoekers per patiënt op bezoek komen.

Wij vinden het echter ook belangrijk om enkele afspraken te maken met betrekking tot deze bezoekregeling:

  • Overige bezoekers kunnen in overleg met de naaste familie en de verpleegkundige een tijd afspreken voor hun bezoek.
  • De mogelijkheid bestaat dat de verpleging u vraagt toch even in de bezoekersruimte te wachten. Bijvoorbeeld tijdens verzorging, visite van de arts of als de situatie hierom vraagt. Hiervoor vragen wij uw begrip.
  • Tijdens de opname van uw familielid of naaste kunt u, zo nodig, gebruik maken van een familiekamer. Hier kunt u eventueel ook blijven slapen als daar behoefte aan is.
  • Binnen onze afdeling zijn bloemen NIET toegestaan.

De IC/hartbewaking (afdeling E2) is niet vrij toegankelijk voor bezoekers. Wij verzoeken u even aan te bellen bij de deur. De verpleegkundige laat u dan binnen.

Contactpersoon

Informatie over de patiënt verstrekken we bij voorkeur aan één contactpersoon. Wellicht kunt u onderling regelen wie van de familieleden of vrienden als contactpersoon kan optreden. Geef zijn of haar naam, relatie tot de patiënt en het telefoonnummer door aan de verpleegkundige.

De contactpersoon kan 24 uur per dag telefonisch informatie vragen over de patiënt via telefoonnummer 0485–84 55 15. Wij kunnen u dan ook doorverbinden met het telefoontoestel op de patiëntenkamer.

Toestemming voor behandeling

Volgens de Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO) moeten patiënten toestemming geven voor een medische behandeling, nadat ze goed en volledig geïnformeerd zijn over hun toestand (diagnose) en eventuele behandeling. Dit noemen we ‘informed consent’.

Bij spoedeisende zorg zoals op de IC, is het niet altijd mogelijk om eerst toestemming te vragen aan de patiënt of de contactpersoon. Soms is de situatie zo ernstig, dat er direct behandeld moet worden om nog meer schade voor de patiënt te voorkomen. In dat geval mag de behandeling al gestart worden zonder toestemming, waarbij we rekening houden met de eventueel afgesproken behandelwensen.

Na het starten van de behandeling bespreekt de arts dit zo snel mogelijk, als dat kan met de patiënt en anders met de contactpersoon. De arts geeft uitleg over de behandeling en de eventuele complicaties die kunnen optreden.

Als u hier nog vragen over heeft, kunt u deze stellen aan de behandelend arts.

Hygiëne bij hoesten en niezen

Tijdens hoesten en niezen kunnen bacteriën en virussen worden overgedragen van de ene op de andere persoon. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat u, als patiënt of bezoeker van het Maasziekenhuis, zichzelf en anderen beschermt:

  • Hoest en nies met een afgewend gezicht;
  • Hoest en nies in een papieren zakdoek of elleboogplooi;
  • Gooi de zakdoek na één keer gebruik weg;
  • Was de handen met water en zeep na het hoesten en niezen, na
    toiletgebruik en voor het eten;
  • Kom niet met de (gewassen) handen aan een wond.

Nazorg

Na de opname kan er de behoefte bestaan nog eens na te praten over de periode dat u of uw familielid was opgenomen. De medewerkers van de afdeling staan graag voor u klaar om uw vragen te beantwoorden. Als u hiervan gebruik wilt maken, ontvangt u meer informatie van de verpleegkundige.

Parkeren

Op het parkeerterrein van het Maasziekenhuis geldt betaald parkeren.

Verlaat u binnen 20 minuten het parkeerterrein? Dan kunt u vrij uitrijden.

U kunt ook kiezen voor een dagkaart of een weekkaart. Hiermee kunt u meerdere keren per dag in- en uitrijden.

Persoonlijke spullen

Persoonlijke bezittingen van uw familielid kunt u het beste mee naar huis nemen. Maasziekenhuis Pantein is niet verantwoordelijk voor verlies of diefstal van persoonlijke bezittingen.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen over verpleegafdeling E2, Intensive Care, dan kunt u deze natuurlijk stellen aan een van de medewerkers van de afdeling. U kunt de verpleegafdeling ook telefonisch bereiken via telefoonnummer 0485–84 55 15.

Specialismen