1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Zuurstofmetingen bij uw pasgeboren baby
Patiëntenfolder

Zuurstofmetingen bij uw pasgeboren baby

Vroege herkenning van aangeboren hartafwijkingen na de geboorte

 

In Nederland worden ongeveer 180.000 kinderen per jaar geboren. Bij ongeveer 1.250 kinderen wordt een hartafwijking vastgesteld, waarvan 250 levensbedreigend. De meeste hartafwijkingen zijn gelukkig goed behandelbaar, meestal is hiervoor wel een hartoperatie nodig. Veel hartafwijkingen worden in de zwangerschap al opgespoord, bijvoorbeeld bij de 13 en 20 weken echo, maar een deel hiervan wordt onbedoeld gemist. Door het zuurstofgehalte te meten bij uw pasgeboren baby kunnen we hartafwijkingen eerder ontdekken en eerder een behandeling starten. In deze folder leest u meer informatie over deze screening.

Het meten van het zuurstofgehalte

Door een hartafwijking kan het zuurstofgehalte in het bloed dalen. Kort na de geboorte heeft een baby vaak nog geen verschijnselen hiervan waardoor een hartafwijking soms gemist of te laat herkend wordt. Dit is wel op te sporen door het zuurstofgehalte in het bloed te meten met een saturatiemeter. Dit apparaatje wordt met een bandje om de rechter pols en één van de voeten van uw kind geplaatst. Het meet met behulp van licht het zuurstofgehalte in de kleine bloedvaten.

Hoe eerder een hartafwijking wordt ontdekt, hoe eerder behandeling kan worden gegeven. Daarom wordt er vanaf één uur na de geboorte en op de 2e of 3e levensdag het zuurstofgehalte gemeten door een verloskundige of verpleegkundige. Dit duurt enkele minuten en uw kindje voelt hier niets van.

Uitslag van de metingen

De uitslag is niet goed als het zuurstofgehalte te laag is of als er een te groot verschil zit tussen de meting van de pols en de voet. Dit betekent niet meteen dat uw kindje een hartafwijking heeft. Het kan ook komen door een verkeerde meting, bijvoorbeeld door te koude handen of voeten of onrust van de baby tijdens de meting. De meting zal dan op een later moment worden herhaald of zo nodig wordt er overlegd met een kinderarts.

Opsporen van andere afwijkingen

Het kan voorkomen dat het zuurstofgehalte van uw kindje afwijkend is, terwijl bij verder onderzoek geen hartafwijking wordt gevonden. Soms komt dit door een andere aandoening zoals een probleem met de longen of een infectie. Ook deze aandoeningen kunnen door de screening eerder ontdekt en behandeld worden.

Neem contact op bij twijfel

Er is een kleine kans dat de zuurstofmeting niet afwijkend is, terwijl er toch sprake is van een aangeboren hartafwijking. Een goede uitslag geeft dus geen 100% zekerheid. Als u twijfelt over de gezondheid van uw baby kunt u altijd contact opnemen met de verloskundige of de arts.

Screening is niet verplicht

Deze screening wordt u aangeboden door het ziekenhuis of uw eigen verloskundige. U bent niet verplicht om deze screening te laten uitvoeren. U mag er altijd voor kiezen om deze extra screening, zonder opgaaf van reden, te weigeren voor uw kind.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Stelt u deze dan gerust aan uw arts of verloskundige.

Op de website www.hartekind.nl/saturatiemeting leest u meer informatie over deze screening.