Maasziekenhuis neemt nieuwe CT-scan in gebruik
01-11-2022
In de tweede week van november neemt de afdeling Radiologie een nieuwe CT-scanner in gebruik. Het Maasziekenhuis is daarmee klaar voor de toekomst op het gebied van beeldvormende technieken. De nieuwe CT is sneller en in staat om met minder straling betere beeldvorming te genereren. Ook heeft hij een groter bereik én biedt nieuwe mogelijkheden die nu nog niet of beperkt mogelijk zijn. De belangrijkste leest u in dit bericht.
Perfusiescans hersenen
Bij een CT-scan van de hersenen kunnen de radiologen nu ook perfusiescans maken. “Daarbij meet je de doorbloeding van de hersenen of van vermoedelijk aangedane delen van de hersenen. Vervolgens kan een arts dan zien óf en voor welke behandeling een patiënt in aanmerking komt”, aldus Heidi Sommers, teamleider Radiologie.
Cardio-CT's
Ook de cardiologen zijn blij met de extra mogelijkheden die zij voor hun patiënten hebben. De nieuwe CT-scanner maakt bijvoorbeeld een groot deel van de jaarlijks 1200 fietsproeven overbodig, zo laat cardioloog Jennifer Huisman weten. “De fietsproef is bijvoorbeeld nog wel aan de orde als een patiënt tijdens inspanning hartkloppingen krijgt. En zeker ook bij controles na een hartinfarct, een dotterbehandeling en na elke hartoperatie in het kader van de hartrevalidatie die wij bieden.”
Voordelen patiënt: geen dagopname meer
Voorheen werden er ook al CT-scans gemaakt maar dan moest de hartslag van de patiënt beneden de 60 zijn of worden gebracht met medicatie. Nu zijn scans mogelijk tot een hartslag van 80-85 en ook bij mensen met boezemfibrilleren. Dit vraagt minder voorbereiding van patiënten waardoor het onderzoek vergemakkelijkt wordt. Huisman: “Het spreekt voor zich dat een scan, anders dan een fietsproef, niet inspannend is. De beelden van de nieuwe CT-scan zijn zo goed dat de uitslag veel nauwkeuriger en betrouwbaarder is dan een fietsproef. Je kunt zien waar er (mogelijk) een vaatvernauwing zit. Bij een fietsproef constateer je dat er mogelijk sprake is van zuurstofgebrek maar is de plek (nog) niet geheel bekend. Bij deze scanner wel. Je weet meteen waar je moet zijn.”
De scan werkt ook sneller waardoor meer patiënten onderzocht kunnen worden. Bovendien is een dagopname van 5 tot 6 uur niet meer nodig. Huisman: “De patiënt kan al een halfuurtje na de scan naar huis.”
SEH/Eerste Hart Hulp
De CT-scan is ook te gebruiken door de SEH of Eerste Harthulp (EHH). Huisman: “Daar komen geregeld mensen met pijn op de borst. Als een hartinfarct is uitgesloten dan kan een patiënt, indien geïndiceerd, meteen door de scan en dat grotendeels van de dag. Als er ’s nachts een patiënt komt dan kan - mits er geen sprake is van een infarct- zo nodig in de ochtend erna een CT scan worden verricht en de behandeling starten. Er is dan immers geen sprake is van een levensbedreigende situatie waarbij direct een interventie nodig is.”