Het belang van een goede start
09-06-2023
De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal. In onze regio werkt het sociaal en medische domein daarom nauw met elkaar samen. Voor kind, ouders en professionals biedt dit voordelen.
Elk kind verdient een kansrijke start. Helaas is dit niet voor ieder kind weggelegd. 14 procent van de baby’s in Nederland heeft geen goede start. En juist die 1e 1000 dagen - van vóór de bevruchting tot de 2e verjaardag - zijn cruciaal voor de groei en de ontwikkeling van een kind. In deze periode wordt de basis gelegd en ontwikkelt de baby zich razendsnel.
Problemen voorkomen of verminderen
Een kind dat in de eerste 1000 dagen blootstaat aan bijvoorbeeld chronische stress, huiselijk geweld, de gevolgen van armoede, roken, slechte voeding, of is geboren is uit een ongewenste zwangerschap begint met een achterstand aan het leven. Daarom is het belangrijk dat professionals (aanstaande) zwangeren en ouders van jonge kinderen in een kwetsbare situatie zo vroeg mogelijk bereiken en goed begeleiden. Daarmee kunnen problemen later in het leven worden voorkomen of verminderd.
De kracht van samen
Een goede samenwerking tussen het medische en sociale domein is daarom cruciaal. En ook afspraken over hoe we als professionals signaleren, hoe we het gesprek aangaan, wanneer we elkaar en anderen erbij halen, hoe we in goede samenwerking de juiste ondersteuning bieden in de eerste 1e 1000 dagen.
Zorgadvies Team
Elke professional die betrokken is bij de 1e 1000 dagen kan een cliëntsituatie in het ZAT-team 1e 1000 dagen Land van Cuijk (Zorgadvies Team) inbrengen om zo advies te krijgen over cliëntondersteuning van zowel collega’s uit het sociaal als het medische domein. Het ZAT-team komt 1x in de 6-8 weken bijeen, op donderdag van 15.00-16.30 uur. Het eerstvolgende ZAT-teams is op:
Donderdag 11 januari, 15.00-16.30 uur; Beugen, Maasziekenhuis, de Kade (achter het restaurant).
Interesse om het ZAT-team een keer bij te wonen, een casus inbrengen of zijn er vragen over het ZAT-team? Neem dan contact op met Carin Simmelink, projectleider Kansrijke Start Land van Cuijk: c.simmelink@pantein.nl / 06-12974106.