1. Home
  2. Voor verwijzers
  3. Nieuwsoverzicht verwijzers
  4. Expertise duizeligheid neurologie
Nieuws

Expertise duizeligheid neurologie

08-11-2021
Neuroloog Margot te Riele voert een duizeligheidstest uit

Duizeligheid kan verschillende oorzaken hebben. Voor het onderzoeken en diagnosticeren hiervan hebben de neurologen van het Maasziekenhuis specifieke expertise in huis.

Onderzoek en diagnose in één dag

Neuroloog Margot te Riele: “We zijn deze maand gestart met onze duizeligheidspoli op de polikliniek Neurologie. Deze poli is bedoeld voor patiënten met chronische of aanvalsgewijze duizeligheidsklachten waarbij veelal een vestibulaire oorzaak wordt vermoed. We kijken echter ook breder: naar orthostatische hypotensie, hyperventilatie, mogelijke bijwerkingen van medicatie en/of bijkomende angst/stemmingsklachten als verklaring voor de klachten. Dit spreekuur is niet bedoeld voor patiënten met (bijna)wegrakingen of die vallen als hoofdklacht hebben.

Video Head Impulse Test

Patiënten vullen voorafgaand aan het polibezoek vragenlijsten in over hun klachten. Ze worden gezien door een neuroloog, ondergaan een orthostasemeting en een zogenoemde ‘Video Head Impulse Test’: VHIT. Dit is een kort en weinig belastend onderzoek. De uitslagen hiervan bespreekt de neuroloog op dezelfde dag met de patiënt. Op indicatie vindt er een bloedonderzoek plaats of verwijzen we voor een consult naar één van de KNO-artsen. Daarmee zijn de lijnen voor overleg kort.”

Diagnoses

Veel voorkomende diagnoses bij duizeligheid zijn: restschade evenwichtsorgaan na doorgemaakte neuritis vestibularis, vestibulaire migraine, bilaterale vestibulopathie zoals door een verouderd evenwichtsorgaan. Maar ook bijvoorbeeld hyperventilatie, orthostatische hypotensie of PPPD: persisterende positionele perceptie duizeligheid. Margot te Riele: “Dit is een relatief nieuwe diagnose, voorheen functionele duizeligheid genoemd.”

Behandeling

Vaak is duizeligheid ook multifactorieel, zeker bij ouderen. “Behandeling bestaat vaak uit thuisoefeningen en/of verwijzing naar een gespecialiseerde fysiotherapeut, leefstijladviezen en soms uit medicatie. Onze ervaring is dat goede uitleg over de oorzaak van de duizeligheid vaak voor patiënten al heel waardevol is. Patiënten met een sterke verdenking op benigne paroxysmale positieafhankelijke duizeligheid (BPPD) worden niet altijd gezien op het nieuwe, uitgebreide spreekuur, aldus Margot te Riele, omdat een VHIT bij deze patiënten geen meerwaarde heeft.”
Mocht u vragen hebben of meer informatie willen, bel dan gerust naar onze afdeling Neurologie: 0485 84 5390 of de dienstdoende neuroloog.


* Foto: Neuroloog Margot te Riele bezig met een Video Head Impulse Test,samen met Elco Buijs, klinisch neurofysiologisch laborant.