1. Home
  2. Nieuws
  3. Poli voor zwangere vrouwen met psychische klachten
Nieuws

Poli voor zwangere vrouwen met psychische klachten

12-05-2023
Specialisten POP poli

Bij het Maasziekenhuis is er maandelijks spreekuur bij de POP-poli die hulp biedt aan vrouwen met psychische klachten voor, tijdens en/of na de zwangerschap. POP staat voor Psychiatrie, Obstetrie (verloskunde) en Pediatrie (kindergeneeskunde). De POP-poli is elke eerste donderdagmiddag van de maand en is een samenwerkingsverband van het Maasziekenhuis, GGZ Oost Brabant en Novadic/Kentron.

Psychische klachten

Zwanger zijn en een baby verwachten zijn grote gebeurtenissen in het leven van aanstaande ouders. Helaas kan niet iedere vrouw genieten van een zwangerschap. Sommigen zijn angstig, somber of kunnen zelfs in de war raken. Ook zijn er vrouwen die al in behandeling zijn voor psychiatrische klachten die graag zwanger willen worden, maar zich afvragen of dit wel kan.

Ondersteuning door team van specialisten

De psychische klachten van zwangere vrouwen of vrouwen met een kinderwens kunnen divers zijn. Bijvoorbeeld psychiatrische ziekten, (postnatale) depressie, verslaving of Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). Het specialistisch team van de POP-poli brengt de problemen in kaart en kijkt waar extra hulp nodig is, en wie deze het beste kan geven. Het team bestaat uit een gynaecoloog, verloskundige en kinderarts van Maasziekenhuis Pantein en een psychiater, verpleegkundig specialist/case manager van GGZ Oost Brabant. Zo nodig is er ook een verslavingsarts en -verpleegkundige aanwezig. Het POP-team geeft advies over de behandeling en maken met de zwangere een plan voor na de bevalling. Indien nodig is een huisbezoek mogelijk.

Afspraak

Voor een afspraak op de POP-poli is een verwijzing van de huisarts, verloskundige of medisch specialist nodig.

 

Folders

Gerelateerde nieuws items