1. Home
  2. Nieuws
  3. Meerjarenafspraken voor gezonde toekomst Maasziekenhuis
Nieuws

Meerjarenafspraken voor gezonde toekomst Maasziekenhuis

18-04-2019
Gebouw Maasziekenhuis Pantein voorkant

Zorgverzekeraars, zorgverleners, de Rabobank, de Pantein Zorggroep en het ministerie van VWS hebben meerjarenafspraken gemaakt over samenwerking in de zorgverlening in de regio en over de financiering en positie van het Maasziekenhuis. Hiermee versterkt het Maasziekenhuis de financiële basis voor de toekomst en daarmee de zorg voor de inwoners in Noordoost Brabant en Noord-Limburg.

Maasziekenhuis Pantein is een belangrijk regionaal ziekenhuis. De Pantein Zorggroep omvat daarnaast veertien zorgcentra en een thuiszorgorganisatie. Daarmee is Pantein een centrale schakel voor de patiëntenzorg in de regio.

Door bijdragen van de verschillende partijen is de financiële positie van het Maasziekenhuis toekomstbestendig gemaakt. De meest betrokken partijen zijn, de zorgverzekeraars vertegenwoordigd door VGZ, het Radboudumc, de Sint Maartenskliniek, de Rabobank en het ministerie van VWS. Met het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek wordt al langer nauw samengewerkt door het Maasziekenhuis. Al deze partijen onderschrijven met de afspraken het belang van een regionaal algemeen ziekenhuis in Boxmeer voor het gebied Noordoost Brabant en Noord-Limburg.

Meerjarenafspraken

  • Het Maasziekenhuis neemt de komende jaren geleidelijk de meer veelvoorkomende en de minder complexe ziekenhuisbehandelingen van het Radboudumc over. Dat geldt dan met name voor patiënten die wonen in het verzorgingsgebied van het Maasziekenhuis.
  • Daarnaast gaan de specialisten van de Sint Maartenskliniek meer orthopedische behandelingen voor kinderen in het Maasziekenhuis verrichten.
  • Door de zorgverzekeraars wordt de groei van het aantal behandelingen voor een groot deel mogelijk gemaakt en gegarandeerd in meerjarencontracten.
  • Het Maasziekenhuis gaat zelf zijn capaciteit (nog) beter benutten waardoor op kosten kan worden bespaard.
  • Omdat met deze afspraken een goede basis is gelegd voor een toekomstbestendige bedrijfsvoering, was het mogelijk om met de Rabobank nieuwe afspraken te maken over de financiering van het ziekenhuis.
  • Het ministerie van VWS levert een bijdrage om de zorgverlening te borgen in de aanloop naar uitbreiding van de behandelingen in het ziekenhuis.

Daarnaast wordt binnen een jaar onder regie van de zorgverzekeraars samen met alle relevante regiopartners een zogenaamd “regiobeeld” opgesteld van de zorgopgave in de regio die in ieder geval Noord-Limburg en het Land van Cuijk omvat. Dit regiobeeld moet voor 1 april 2020 klaar zijn.

Kwetsbaar op langere termijn

De directe aanleiding voor de meerjarenafspraken was de noodzaak om het Maasziekenhuis te versterken als belangrijk ziekenhuis voor 130.000 inwoners. Door de kleinschaligheid is het ziekenhuis flexibel, maar tegelijkertijd kwetsbaar. Het ziekenhuis organiseert vanuit zijn visie de zorg zo dicht mogelijk bij de patiënt en bij voorkeur thuis. Direct gevolg hiervan is dat het aantal ziekenhuisbehandelingen de komende tijd geleidelijk afneemt. Daarnaast speelt dat zowel de realisatie van de nieuwbouw als de verkoop van de oudbouw in een financieel ongunstige periode plaatsvond (financiële crisis en instorting vastgoedmarkt). Dit maakt dat naast eerdere bezuinigingen in het ziekenhuis, aanvullende financiële maatregelen noodzakelijk zijn.

Met de nieuwe afspraken is een stevig fundament gelegd voor het Maasziekenhuis en kan het beleid om ‘zorg op de juiste plek’ te realiseren in Noordoost-Brabant en de kop van Noord Limburg verder worden ontwikkeld. Alle schakels in de zorgverlening, van thuiszorg tot en met complexe ziekenhuiszorg, ontwikkelen zich in de richting van een regionaal zorgnetwerk dat sterk om de patiënt heen is georganiseerd. Met de gezonde toekomst van het Maasziekenhuis, kan deze ontwikkeling de komende jaren verder vorm krijgen.

Zorg dichtbij

Bestuursvoorzitter Pauline Terwijn van Maasziekenhuis Pantein is blij met de nieuwe afspraken. “Wij hebben een aantal jaren geleden bewust ingezet op zorgverlening zo dicht mogelijk bij mensen thuis. We zijn ervan overtuigd dat de zorg daar beter van wordt”, aldus Terwijn. “Met deze nieuwe afspraken kan de ziekenhuiszorg ook dichtbij de inwoners van onze regio georganiseerd blijven. Dat is belangrijk voor de inwoners en een dik compliment waard aan alle ondertekenaars van deze afspraken.”