1. Home
  2. Nieuws
  3. Babyconsulent vraagbaak voor jonge ouders
Nieuws

Babyconsulent vraagbaak voor jonge ouders

20-06-2018
Babyconsulenten in overleg

Baby’s komen niet met een gebruiksaanwijzing. Het is voor ouders soms lastig om signalen van de baby te begrijpen. Een babyconsulent helpt hierbij. Maasziekenhuis Pantein beschikt over vier babyconsulenten. Dit zijn gespecialiseerd kinderverpleegkundigen met ruime ervaring in de ouder- en kindzorg. Zij zijn opgeleid om ouders te ondersteunen in de zorg voor hun baby. De babyconsulent is tevens opgeleid tot docent babymassage.

Lichaamstaal leren begrijpen

De babyconsulent beantwoordt uiteenlopende vragen en begeleidt ouders met hun baby, bijvoorbeeld wanneer de baby overprikkeld is, het ritme kwijt is of voortdurend huilt. Ook helpt ze bij problemen met voeding. Ouders leren de lichaamstaal beter te begrijpen, zodat ze weten wat de baby nodig heeft. De babyconsulent kan de ouders ook babymassage leren. Dit bevordert het contact tussen ouders en kind en zorgt ervoor dat de baby zich prettig voelt. Door de begeleiding van de babyconsulent voelt de baby zich vaak beter, maar ook ouders krijgen meer vertrouwen in het ouderschap.

Opname in het ziekenhuis

Wanneer ouders een probleem ervaren met hun baby, kan de huisarts doorverwijzen naar de kinderarts voor lichamelijk onderzoek. Slechts in 5% van de gevallen is de oorzaak medisch, in de overige 95% is er iets anders aan de hand. Dan wordt de babyconsulent ingeschakeld. Indien nodig wordt de baby twee nachten opgenomen ter observatie. De ouders kunnen dan zelf thuis bijslapen of in het ziekenhuis bij de baby of in een aparte kamer overnachten. Na twee dagen krijgen de ouders, na overleg met de kinderarts, advies en verdere begeleiding door de babyconsulent.

 

Wendy (moeder van Mats):

"Het gaf ons een vertrouwd gevoel dat wij eenvoudig onze vragen konden stellen die snel beantwoord konden worden door de zeer goede samenwerking tussen de babyconsulent en kinderarts. Zo konden wij op ieder moment van de dag onze vragen, onzekerheden, maar ook onze succesjes delen. Dat gaf ons houvast in een lastige tijd."

 

De babyconsulent begeleidt ouders met baby’s van de geboorte (prematuur) tot 18 maanden oud. Ouders kunnen bij de kinderarts en babyconsulent terecht na verwijzing door de huisarts.

 

Foto: Babyconsulenten Maud Wolfs en Nancy van de Besselaar

Gerelateerde nieuws items