Maasziekenhuis Pantein atrium
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Operatieve behandeling in de mond
Patiëntenfolder

Operatieve behandeling in de mond

Binnenkort ondergaat u een operatieve ingreep op de polikliniek Mond-, kaak- en aangezichts-chirurgie. In deze folder leest u wat u kunt verwachten nadat een tand, kies of verstandskies operatief is verwijderd en wat u zelf kunt doen om de wond het beste te laten genezen.

Voorbereiding op de behandeling

  • Neem uw legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) mee.
  • Neem ook een actuele lijst mee met de medicijnen die u gebruikt. Deze lijst kunt krijgen bij uw apotheek.
  • U hoeft niet nuchter te zijn voor de operatie. Dat betekent dat u gewoon kunt eten en drinken zoals u gewend bent.
  • U kunt uw medicijnen innemen zoals u altijd doet.
  • Neem 1 uur voor de ingreep twee paracetamol in.
  • Na de behandeling kunt u beter niet zelf autorijden. Zorg ervoor dat iemand u naar huis kan brengen na de behandeling.

De operatie

Omdat de behandeling onder steriele omstandigheden wordt uitgevoerd, wordt er een doek over u heen gelegd. Uw hoofd en ogen worden afgedekt, zodat u niet wordt verblind door de operatielamp. U kunt wel onder de doek doorkijken.

Tijdens de behandeling wordt een wondje gemaakt dat in de meeste gevallen wordt gehecht. De behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving.

De operatie duurt ongeveer 20 minuten. Na de ingreep mag u weer naar huis.

Na de behandeling

Verbandgaasje

Als er een verbandgaasje op de wond is aangebracht, moet dit minimaal één uur op zijn plaats blijven. Na die tijd kunt u het gaasje verwijderen.

Hechtingen

De meeste wonden worden gehecht met hechtdraad dat na enkele dagen tot twee weken vanzelf oplost en uit de wond verdwijnt. Het is dus niet zorgwekkend als de draden eerder verloren gaan. Als er niet-oplosbare hechtdraad is gebruikt, heeft de assistente een afspraak met u gepland om de hechtingen te verwijderen.

Zwelling

Na de ingreep kan de wang of lip gaan zwellen. Dit is een normaal gevolg van de ingreep. De zwelling is na twee dagen het sterkst en verdwijnt vanzelf.

Om de zwelling te beperken, kunt u direct na de ingreep de wang met ijs koelen. Houd een coldpack of een washandje met daarin een plastic zakje met ijsblokjes tegen de wang op de plek van de wond. Koel minimaal 1,5 uur door het ijs elke kwartier 5 minuten op de wang te houden en daarna vijf minuten te laten rusten.

Nabloeding

Tot 24 uur na de ingreep kan de wond enigszins nabloeden. Dit is normaal. Het nabloeden houdt meestal vanzelf op. Als het bloeden erger wordt, mag u absoluut niet spoelen. Wel kunt u het volgende doen:

  • Neem een gaasje of een schone zakdoek en maak daarmee de mond schoon en droog
  • Pak een tweede gaasje en vouw dat dubbel, of leg een knoop in een schone zakdoek
  • Leg het opgevouwen gaasje of de knoop op de wond en hou de tanden een half uur stevig op elkaar. Het is belangrijk dat er druk op de wond wordt uitgeoefend.

Pijnstilling

De verdoving is na ongeveer 4 uur uitgewerkt. U kunt dan pijn krijgen. Voor het verminderen van eventuele wondpijn wordt paracetamol aangeraden of voorgeschreven. Volg de instructies voor het gebruik van de tabletten bij pijn. Neem de eerste dosis nadat u de gaastampon hebt verwijderd, terwijl de verdoving nog actief is. De pijnstillers helpen de pijn draaglijk te maken, maar zullen deze meestal niet volledig verhelpen. Zorg ervoor dat u de voorgeschreven dosering aanhoudt.

Eten, drinken en roken

Er zijn geen strenge regels voor wat je mag eten of drinken. Eten en drinken kan de eerste dagen na de behandeling wel wat moeilijker zijn. De meeste mensen kiezen voor zachte voeding.

Rook niet en drink geen alcohol in de eerste dagen na de behandeling, omdat dit het herstel kan vertragen. Drink geen alcohol tot twee dagen na de behandeling. Roken kan ook extra pijn veroorzaken, dus probeer minstens één tot twee weken niet te roken.

Mondverzorging

Voor een goede genezing is het belangrijk om de mond schoon te houden. Poets de tanden zoals normaal direct na de maaltijden. Ook aan de kant van de behandeling en rond de wond zelf. Na de eerste dag kan u de wond reinigen door te spoelen met een zelfgemaakte zoutoplossing (los één afgestreken theelepeltje zout op in een glas lauw water) of een verdunde waterstofperoxide-oplossing (meng 3% waterstofperoxide met een gelijk deel lauw water). Spoel na elke grote maaltijd en voor het slapengaan, maximaal vier keer per dag.

Zwelling, temperatuursverhoging en beperkte mondopening

Na de behandeling is het normaal dat uw wang gaat zwellen, dat u een lichte verhoging van de lichaamstemperatuur heeft en u kunt moeite hebben met het normaal openen van de mond. Deze klachten worden meestal binnen drie tot vier dagen minder. Het is helaas niet altijd mogelijk om alle ongemakken na de operatie te voorkomen. Als u vragen heeft of zich zorgen maakt, kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

Wanneer neemt u contact op met het ziekenhuis?

In de volgende gevallen neemt u contact op met de polikliniek Chirurgie via telefoonnummer 0485-84 53 35.

  • Als u koorts krijgt boven 39,0 graden (een beetje verhoging is normaal).
  • Als na vier of vijf dagen de pijn of zwelling niet minder wordt, maar juist erger.
  • Als de wond blijft bloeden, nadat u de wond een half uur heeft dichtgedrukt met een gaasje.
  • Als u vragen heeft of zich ongerust maakt.

Voor spoed buiten kantooruren kunt u contact opnemen met onderstaande ziekenhuizen:

  • Van maandag t/m donderdag: Elkerliek ziekenhuis in Helmond, telefoonnummer 0492 - 595571
  • Vrijdag t/m zondag: Radboudumc in Nijmegen, telefoonnummer 024 – 3614187

Bericht van verhindering

Bent u op de afgesproken dag en tijd verhinderd, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Chirurgie op telefoonnummer 0485-84 53 35.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan contact op met polikliniek Chirurgie op telefoonnummer 0485-84 53 35.