
- Home
- Behandeling & onderzoek
- Onderbeenoperatie, adviezen voor thuis
Onderbeenoperatie, adviezen voor thuis
U heeft een operatie aan het onderbeen ondergaan in Maasziekenhuis Pantein. In deze folder leest u een aantal adviezen die u kunnen helpen bij uw herstel.
Controle afspraak
Wij raden u aan onderstaande adviezen na te leven tot aan de eerstvolgende controle op de polikliniek. U krijgt hiervoor een afspraak mee. Eventueel wordt er voor u ook een afspraak bij de gipsverbandmeester gemaakt.
Activiteiten
- Uw arts bespreekt met u of u belast of onbelast mag bewegen.
- Wanneer u gips of een achterspalk heeft, leest u in de folder ‘Gips- of kunststofverband’ tips en adviezen hoe u met het gips of de spalk moet omgaan en wat u in bepaalde situaties het beste kunt doen.
- Er zijn geen beperking voor het liggen in bed en zitten in een stoel. U kunt in de houding gaan zitten of liggen die voor u het prettigste is.
- Als uw been dikker is door vocht, legt u het been dan hoog als u zit. Bij voorkeur hoger dan het heupgewricht.
- Douchen en baden mag als u ervoor zorgt dat het gips droog blijft. Dit doet u door een plastic zak om het gips te doen.
Medicatie
- Het is mogelijk dat uw arts Fragmin (trombosespuitjes) heeft voorgeschreven. Leest u hiervoor de gebruiksaanwijzing op het instructieformulier.
- Bij pijn mag u tot 4 keer per dag 2 tabletten van 500 mg Paracetamol gebruiken.
- Eventueel heeft uw arts extra (pijn)medicatie voorgeschreven.
Wondverzorging
De wond heeft geen speciale verzorging nodig. U kunt zich gewoon wassen of douchen. Als u gips heeft, is het belangrijk dat het gips droog blijft.
Als de wond droog is, hoeft er geen gaas of verband meer op. Als het nodig is of als u dat prettig vindt, bedekt u de wond met een droog gaas.
Wanneer neemt u contact op met het ziekenhuis?
In de volgende gevallen neemt u contact op met de behandelend arts:
- Hoge koorts, hoger dan 38,5 ℃.
- Extreme pijn.
- Zwelling van het wondgebied.
- Bij wondlekkage die niet overgaat en/of roodheid van de wond die niet in de loop van 2 tot 3 dagen vermindert.
Als zich bovenstaande problemen voordoen, neemt u dan tijdens kantooruren contact op met de polikliniek Chirurgie op telefoonnummer 0485-84 53 35.
In spoedgevallen kunt u ’s avonds en in het weekend contact opnemen met de Spoedeisende Hulp op telefoonnummer 0485-84 53 31.
Voor alle andere vragen die kunnen wachten tot de volgende dag of na het weekend, kunt u gebruik maken van de BeterDichtbij app of bellen naar de poli Chirurgie.
BeterDichtbij app
Op de polikliniek Chirurgie werken wij met de BeterDichtbij app. Met de app kunnen u en uw zorgverlener op een veilige en laagdrempelige manier communiceren. U ontvangt doorgaans binnen 3 dagen een reactie. Houd er rekening mee dat de app niet bedoeld is voor spoedgevallen. Lees meer informatie over de BeterDichtbij app.
Tot slot
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan gerust contact op met verpleegafdeling C2. De afdeling is bereikbaar op telefoonnummer 0845-84 55 30.