Maasziekenhuis Pantein atrium
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. MRI van de borst(en)
Patiëntenfolder

MRI van de borst(en)

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een Magnetic Resonance Imaging (kortweg MRI) onderzoek van uw borst(en) te ondergaan. In deze folder leest u wat u van het onderzoek kunt verwachten.

Onderzoek op andere locatie

Het MRI-onderzoek vindt niet plaats in het Maasziekenhuis Pantein. U wordt doorverwezen naar de afdeling Radiologie van het Radboudumc in Nijmegen.

Vervolgafspraak maken

U krijgt een brief van het Radboudumc met de datum en tijdstip waarop u in het ziekenhuis verwacht wordt voor het onderzoek.

Heeft u bericht gekregen? Maakt u dan meteen ook een afspraak bij de mammapoli in het Maasziekenhuis Pantein voor de uitslag van het MRI-onderzoek. Het telefoonnummer is 0485–84 55 26. Geeft u bij het maken van de afspraak ook de datum van het MRI onderzoek door.

Tijdens de afspraak op de mammapoli wordt de uitslag van het onderzoek met u besproken.

Voorbereiding

Voor het onderzoek is in de regel geen speciale voorbereiding nodig. U kunt normaal eten en drinken. In verband met het sterk magnetisch veld, moet u er wel voor zorgen dat er geen metalen of magnetische voorwerpen, zoals sleutels, munten, gebitten, horloge, haarspelden, gehoorapparaat, riem, bh, bankpasjes etc. de onderzoeksruimte binnenkomen. Dit geldt ook voor eventuele begeleiders. Laat deze bezittingen zoveel mogelijk thuis! Trekt u gemakkelijke kleding aan zonder metalen knopen of ritssluitingen.

Medicijnen

Wanneer u medicijnen gebruikt, kunt u deze gewoon innemen op de dag van het onderzoek.

Belangrijk!

Patiënten met magnetische of elektrische hulpmiddelen kunnen meestal geen MRI- onderzoek ondergaan.

Is één van de onderstaande zaken op u van toepassing, neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie:

  • pacemaker
  • metaalhoudende prothese
  • clip op de bloedvaten
  • kunstklep
  • gehoorbeenprothese
  • neurostimulator
  • insulinepomp
  • metalen splinters in de ogen

Bij zwangerschap van 12 weken of korter wordt geen MRI verricht.

Het onderzoek

U krijgt een infuus met een contrastvloeistof in uw arm dat er voor zorgt dat de verschillen tussen klieren, melkgangen en bloedvaten beter te zien zijn. De laborant geeft tijdens het onderzoek duidelijk aan wanneer hij of zij de contrastvloeistof inspuit.

In de MRI ruimte gaat u op uw buik op de speciale onderzoekstafel liggen. Als u goed ligt, wordt uw bovenlichaam in het midden van de magneet geschoven.

Tijdens het maken van de beelden hoort u kloppende geluiden. Het is mogelijk om tijdens het onderzoek naar muziek te luisteren. U kunt hiervoor eventueel zelf een CD meenemen.

Tijdens het onderzoek moet u zo stil mogelijk blijven liggen. Als u beweegt, is de kans groot dat de beelden mislukken. Er worden eerst beelden gemaakt zonder contrastvloeistof, daarna met contrastvloeistof. Na afloop worden de beelden met elkaar vergeleken. Het is dus erg belangrijk dat u stil blijft liggen.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten, afhankelijk van het aantal beelden dat gemaakt moet worden.

Uitslag van het onderzoek

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts tijdens een vervolgafspraak.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Stelt u ze dan gerust aan de casemanager mammacare van het Maasziekenhuis Pantein. Zij is telefonisch bereikbaar op 0485–84 55 26.

 

April 2018 – Versie 3
MAM009

 

Specialismen