Maasziekenhuis Pantein Hal boven
 1. Home
 2. Behandeling & onderzoek
 3. Medicatiepoli
Patiëntenfolder

Medicatiepoli

Uw behandelend arts heeft u tabletten of capsules Reminyl (galantamine) dan wel capsules of pleisters Exelon (rivas-tigmine) voorgeschreven. Bij deze medicijnen is het van belang dat u regelmatig voor controle naar de klinisch geriater op de medicatiepoli komt. De klinisch geriater is gespecialiseerd in ziektes en aandoeningen die te maken hebben met ouderdom. In deze folder leest u wat de controles op de medicatiepoli inhouden.

Galantamine en rivastigmine worden gebruikt voor de behandeling van lichte tot matig-ernstige dementie bij de ziekte van Alzheimer. De ziekte van Alzheimer is helaas nog niet te genezen, maar een behandeling met medicijnen kan in sommige gevallen de klachten verminderen. Door de medicatie gaan patiënten minder snel achteruit en kunnen zij vaak langer zelfstandig blijven functioneren.

Welk geneesmiddel u voorgeschreven krijgt, is van meerdere factoren afhankelijk. De keuze wordt altijd in overleg met u gemaakt. Folders over de verschillende medicijnen zijn verkrijgbaar bij de balie van de polikliniek Klinische Geriatrie.

Bijwerkingen

Bij alle medicijnen kunnen bijwerkingen optreden. De meest voorkomende bijwerkingen van galantamine en rivastigmine zijn misselijkheid, braken, verminderde eetlust en soms diarree of hoofdpijn. Bij gebruik van pleisters kunnen ook huiduitslag, jeuk, irritatie en zwelling van de huid optreden op de plaats waar de pleister is aangebracht.

Deze bijwerkingen komen vooral voor bij het starten met of het verhogen van de dosering van de medicijnen. Als de klachten na enkele dagen niet verdwenen zijn, neem dan contact op met de poli Klinische Geriatrie via telefoonnummer 0485-84 57 56.

Controles

Wanneer u galantamine of rivastigmine gebruikt, is het belangrijk dat u regelmatig gecontroleerd wordt. Op de medicatiepoli worden daarom de volgende afspraken met u gemaakt:

 • Belafspraak na 2 weken.
  Twee weken nadat u bent gestart met het geneesmiddel wordt u of uw mantelzorger gebeld door de verpleegkundige geriatrie. Zij informeert hoe het met u gaat en of u last heeft van bijwerkingen. Als er geen bijwerkingen zijn, wordt de dosering van het medicijn verhoogd.
 • Belafspraak na 6 tot 8 weken.
  Na 6 tot 8 weken heeft u of uw mantelzorger opnieuw een belafspraak met de verpleegkundige geriatrie. In dit gesprek vraagt zij opnieuw hoe het met u gaat en of er bijwerkingen zijn. Ook vraagt zij naar uw gewicht.
 • Controle na 6 maanden.
  Na 6 maanden komt u voor een controle-afspraak naar het ziekenhuis. Tijdens deze afspraak zal de geriater een aantal onderzoeken doen. Er wordt onder andere een hartfilmpje (ECG) gemaakt en bloed geprikt. Aansluitend heeft u een gesprek met de klinisch geriater en de verpleegkundige geriatrie.
 • Vervolgcontroles.
  Na de eerste controle in het ziekenhuis komt u elke 6 maanden langs voor controle.

Uw afspraak op de medicatiepoli

Wij verzoeken u om niet alleen naar uw afspraak op de medicatiepoli te komen. Het is verstandig om uw partner, een familielid of een goede bekende mee te nemen.

Wat neemt u mee?

 • Uw identiteitsbewijs.
 • Uw actuele medicijnkaart, deze kunt u voorafgaande aan het ziekenhuisbezoek ophalen bij uw eigen apotheek.
 • Uw bril en/of gehoorapparaat (indien van toepassing).
 • De zorgmap van de thuiszorg (indien van toepassing).

Waar moet u zijn?

Voor uw afspraak op de medicatiepoli komt u naar de polikliniek Klinische Geriatrie. De poli bevindt zich op de 1e verdieping van het Maasziekenhuis. Volgt u route 114.

Afspraak verzetten

Bent u op de afgesproken dag en tijd verhinderd? Neemt u dan contact op met de poli Klinische Geriatrie via telefoonnummer 0485-84 57 56.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Dan kunt u contact opnemen met de poli Klinische Geriatrie via telefoonnummer 0485-84 57 56.