Maasziekenhuis Pantein Gebouw avond
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Leukemie
Behandeling

Leukemie

Leukemie is een ziekte van het beenmerg. Het beenmerg is het orgaan waarin bloedcellen worden aangemaakt. Als er kankercellen in het beenmerg voorkomen, dan kan het beenmerg zijn werk niet meer goed doen. Bij leukemie gaan de witte bloedcellen ongecontroleerd groeien. Het normale proces van het aanmaken van bloedcellen lukt dan niet meer goed. Hierdoor veranderen de bloedwaarden. Dat kan leiden tot bloedarmoede (vermoeidheid), een laag aantal goede witte bloedcellen (verhoogde kans op infectie) of een laag aantal bloedplaatjes (verhoogde kans op bloedingen of onverklaarbare blauwe plekken).

Er zijn verschillende vormen van leukemie. Acuut en chronisch, lymfatisch en myeloïde. Leukemie komt bij kinderen en bij volwassenen voor. Het wordt ook wel bloedkanker genoemd.

Netwerk hematologische zorg

Maasziekenhuis Pantein is aangesloten bij het netwerk hematologische zorg. Met het Radboudumc en andere ziekenhuizen in de regio werkt het Maasziekenhuis samen om de beste mogelijke zorg te bieden aan patiënten met hematologische aandoeningen. Het voordeel van deze samenwerking is dat de ziekenhuizen werken volgens dezelfde procedures en werkwijzen. De artsen en verpleegkundigen hebben intensief contact met elkaar en de behandeling vindt zo dicht mogelijk bij huis plaats.

Meer informatie over het netwerk hematologische zorg

Betrokken specialismen