Gebouw Maasziekenhuis Pantein
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Haperende vinger
Patiëntenfolder

Haperende vinger

U bent doorverwezen naar Maasziekenhuis Pantein voor een behandeling van een haperende vinger (trigger finger, triggervinger). In onderstaande folder leest u meer over de voorbereiding, de ingreep en de nazorg bij de behandeling van een haperende vinger.

De functie van een peesschede is het soepel laten bewegen van de pezen. Door een irritatie van de pees ontstaat er een ontstekingsreactie. Dit veroorzaakt een knobbeltje of een zwelling in de pees en meestal is het ook pijnlijk. Hierdoor kan de pees nog maar moeilijk door de opening van de peesschede. Het gevolg is dat u één of meerdere vingers niet meer goed kunt bewegen. Soms buigt de vinger niet meer goed, soms slaat hij krom vast en schiet dan plots weer recht.

Oorzaken

De oorzaak van een haperende vinger is meestal niet duidelijk. Overbelasting van de pees is een mogelijke oorzaak. Bij mensen met suikerziekte of reumatische aandoeningen komt het iets vaker voor. Ook zien we het wel eens binnen families wat meer voorkomen.

Voorbereiding op de ingreep

Voorbereiding

Speciale voorbereidingen zijn voor deze ingreep niet nodig. Als u bloed verdunnende medicijnen slikt hoeft u hier niet mee te stoppen.

Risico’s

De ingreep kent nauwelijks risico’s. Schade aan een nabij gelegen zenuw is wel eens beschreven. We zien bijna nooit een infectie of serieuze bloeding.

De ingreep

Een haperende vinger kan op verschillende manieren worden behandeld. De huisarts heeft in veel gevallen al een keer een behandeling gedaan met een injectie met medicijnen/corticosteroïden. Bij veel mensen komt het hierna na enkele maanden toch terug. Als u doorgestuurd wordt naar de chirurg is dit vaak voor een blijvende oplossing. Dit kan met een poliklinische operatieve behandeling. De ingreep duurt ongeveer 15 minuten.

Injectie

Met een injectie met een verdovend en ontstekingsremmend middel kan de ontsteking in de peesschede tot rust gebracht worden. Soms is dit al door de huisarts geprobeerd. Als de huisarts u verwijst naar het ziekenhuis, betekent dit meestal dat hij verwacht dat het operatief verholpen moet worden.

Poliklinische operatieve behandeling

Percutane procedure (onze eerste keuze behandeling)

U krijgt een plaatselijke verdoving in uw vinger op de plaats van de hapering. Met een scherpe naald opent de chirurg de peesschede onder de huid door er 1 of meerdere keren in te prikken.

Voordeel van deze techniek is dat u direct na de ingreep alles weer mag doen met uw vinger en er is geen wond. Soms ontstaat er wel een bloeduitstorting en af en toe blijft de plek van de ingreep nog gevoelig.

Open procedure

U krijgt een plaatselijke verdoving in uw vinger op de plaats van de hapering. De chirurg opent de peesschede operatief via een wond in de huid.

U kunt uw vinger direct na de ingreep goed bewegen. Voor de genezing van de wond is het echter belangrijk om uw vinger rust te geven. Dit duurt meestal 5 tot 7 dagen.

Bij deze ingreep ontstaat soms een bloeduitstorting, maar ook een wondinfectie kan optreden en af en toe blijft de plek van de ingreep nog gevoelig. Ook kan het littekenweefsel gevoelig blijven.

Na de ingreep

Na de ingreep is de beweeglijkheid van uw vinger meteen weer normaal. Het is de bedoeling dat u de vinger gewoon gebruikt. Het is juist goed om de behandelde vinger direct na de operatie regelmatig te buigen en te strekken om verklevingen te voorkomen. Het is belangrijk dat u de hand de eerste twee dagen na de ingreep schoon houdt. Er zijn tenslotte toch enkele prikgaatjes gemaakt die moeten genezen.
U mag meteen na de ingreep weer naar huis.

Nacontrole

Bij een injectie en een percutane procedure

De eerste dagen zal de hand sowieso nog wat gevoelig en stijf zijn. Op de plaats van de ingreep kunt u nog een tijd wat pijn en stijfheid ervaren. Meestal gaat dit vanzelf over. Dat kan 1 tot 8 weken duren. Mocht dit niet over gaan, geeft u dit dan aan tijdens de telefonische controle 8 weken na de ingreep. De verpleegkundige belt u dan om het resultaat van de ingreep te controleren. Als dat nodig is, krijgt u een nieuwe afspraak bij de chirurg. Eventuele restklachten van pijn en stijfheid kunnen altijd goed verholpen worden met een aanvullende injectie met medicijnen/corticosteroiden/Kenacort®.

Bij een open procedure

U heeft een wond die gehecht is. De hechtingen worden 7 tot 10 dagen na de ingreep door de verpleegkundige op de polikliniek verwijderd. De verpleegkundige controleert ook het resultaat van de ingreep. Bij twijfel hierover wordt ook een chirurg gevraagd het resultaat te beoordelen.

Uw arts kan u ook vragen de hechtingen door de huisarts te laten verwijderen. In dat geval krijgt u een telefonische controleafspraak mee voor na de ingreep. De verpleegkundige belt u dan om het resultaat van de ingreep te controleren. Als dat nodig is, krijgt u een nieuwe afspraak bij de chirurg.

Adviezen voor thuis

Bij een injectie en een percutane procedure

Bij napijn mag u een pijnstiller nemen (bijvoorbeeld paracetamol 2 tabletten van 500mg). Verder is het belangrijk om vooral goed te bewegen en het soepel te houden.

Bij de open procedure

  • De dag van de ingreep moet u het rustig aan doen.
  • U mag uw vingers wel (rustig) blijven gebruiken.
  • Na een dag mag u het verband verwijderen. Zorg er wel voor dat de wond bedekt blijft met een pleister.
  • U mag wel douchen, maar niet met uw hand in bad-, zwem-, of afwaswater.
  • Bij napijn mag u een pijnstiller nemen (bijvoorbeeld paracetamol 500mg).

Wanneer neemt u contact op met het ziekenhuis?

In de volgende gevallen neemt u contact op met de polikliniek Chirurgie:

  • Als de wond gaat bloeden.
  • Als u koorts krijgt.
  • Bij tekenen van een ontsteking (roodheid, koorts, zwelling en meer pijn).

Als zich thuis bovenstaande problemen voordoen, neemt u dan contact op met de poli Chirurgie op telefoonnummer 0485-84 53 35. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met Spoedeisende Hulp op telefoonnummer 0485-84 53 31.

Tot slot

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, stelt u deze dan aan uw behandelend arts of neemt u contact op met de polikliniek Chirurgie op telefoonnummer 0485-84 53 35.

 

September 2022 – versie 4
CHI014

Specialismen