Maasziekenhuis Pantein Hal boven
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Haperende vinger snel verholpen
Behandeling

Haperende vinger snel verholpen

Een haperende vinger (in medische termen een triggervinger) kan iemands leven flink belemmeren. Chirurg Jan Duijff van het Maasziekenhuis specialiseerde zich in een innovatieve behandeling waarmee patiënten snel en eenvoudig van hun probleem verlost zijn.

Wat is een triggervinger?

Mensen met een triggervinger kunnen hun vinger (of duim) moeilijk strekken. In het dagelijks leven is dat heel vervelend. Een haperende vinger ontstaat doordat de buigpees van een vinger geïrriteerd raakt. Hierdoor wordt de pees dikker en past hij niet meer door een natuurlijke vernauwing rond de pees. Hierdoor is het strekken van de vinger lastig. Een triggervinger komt regelmatig voor bij volwassenen maar soms ook in aanleg bij hele jonge kinderen. Bij kinderen gaat het dan altijd om de duim waarvan het eindkootje niet gestrekt kan worden.

Snel een blijvende oplossing

Met de innovatieve methode wordt de haperende vinger snel en blijvend verholpen. Dat gebeurt door met een naaldje door de huid te prikken en hiermee de vernauwing op te heffen. De behandeling vindt plaats tijdens het spreekuur onder plaatselijke verdoving. Een bezoek aan de operatiekamer is niet nodig. Er ontstaat bovendien geen wond waardoor de vinger meteen weer normaal gebruikt kan worden. De vinger is hooguit de eerste dagen een beetje gevoelig. Duijff: “Ik merk dat de mensen heel enthousiast zijn. Het kost hen weinig tijd, circa 10 minuten. De ingreep is niet belastend en nog belangrijker: de vinger en dus de hand kan weer goed gebruikt worden.” Bij jonge kinderen wordt de ingreep met een kindvriendelijk roesje op de operatiekamer uitgevoerd.

Betrokken specialismen