Maasziekenhuis Pantein Hal boven
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Haperende vinger snel verholpen
Behandeling

Haperende vinger snel verholpen

Een haperende vinger (in medische termen een triggervinger) kan iemands leven flink belemmeren. Chirurgen Lodewijk Poelhekke en  Jan Duijff van het Maasziekenhuis specialiseerden zich in een unieke behandeling waarmee patiënten snel en eenvoudig van hun probleem verlost zijn.

Wat is een triggervinger?

Mensen met een triggervinger kunnen hun vinger (of duim) moeilijk strekken. In het dagelijks leven is dat heel vervelend. Een haperende vinger ontstaat doordat de buigpees van een vinger geïrriteerd raakt. Hierdoor wordt de pees dikker en past hij niet meer door een natuurlijke vernauwing rond de pees. Het strekken van de vinger is dan lastig, maar uiteindelijk wel mogelijk. Een triggervinger komt regelmatig voor bij volwassenen maar soms ook in aanleg bij hele jonge kinderen. Bij kinderen gaat het dan altijd om de duim waarvan het eindkootje niet gestrekt kan worden.

Snel een blijvende oplossing

Met onze methode wordt de haperende vinger snel en blijvend verholpen. Dat gebeurt door met een naaldje door de huid te prikken en hiermee de vernauwing op te heffen. De behandeling vindt plaats tijdens het spreekuur onder plaatselijke verdoving. Een bezoek aan de operatiekamer of een injectie met corticosteroïden (krachtig ontstekingsremmend medicijn), zoals in veel andere centra of ziekenhuizen gebeurt, is niet nodig. Er ontstaat bovendien geen wond waardoor de vinger meteen weer normaal gebruikt kan worden. De vinger is hooguit de eerste dagen een beetje gevoelig. Duijff: ‘We hebben veel ervaring met deze methode. Ik merk dat de mensen heel enthousiast zijn. Het kost hen weinig tijd, circa 10 minuten. De ingreep is niet belastend en nog belangrijker: de vinger en dus de hand kan weer goed gebruikt worden.’ Bij jonge kinderen wordt de ingreep met een kindvriendelijk roesje op de operatiekamer uitgevoerd.

Afspraak

Voor een afspraak in het ziekenhuis is altijd een verwijzing van uw huisarts nodig.

Betrokken specialismen