Maasziekenhuis Pantein Buiten
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Tibia plateau fractuur
Patiëntenfolder

Tibia plateau fractuur

U wordt opgenomen in het Maasziekenhuis Pantein voor een operatie ten gevolge van een tibia plateau fractuur. Dit is een breuk, in het kniegewricht, van het onderbeen. Aan de bovenkant van het scheenbeen, ook wel tibia genoemd, bevindt zich het kniegewricht. Het dijbeen rust hier op. Dit vlak noemen we het plateau. Bij een operatie is het in veel gevallen van belang dat het bot en kraakbeen weer op de juiste plaats worden teruggezet. Dit gebeurt onder andere met platen en schroeven.

De operatie

Op de avond van de operatie krijgt u een Fragmin spuitje in uw buik. Dit is een antistollingsmedicijn om trombose in de benen tegen te gaan. Om braken tijdens en na de operatie te voorkomen, moet u tijdens de operatie nuchter zijn, tenzij u andere instructies van uw chirurg of anesthesioloog heeft gekregen.

Tot aan de operatie is een slokje water om medicijnen in te nemen of bij het tandenpoetsen toegestaan.

Na de operatie is het van groot belang dat het bot zich kan herstellen. Tot die tijd mag er meestal geen belasting plaatsvinden op het been. Het beste is om tijdens het herstel de knie wel in beweging te houden. De arts vertelt u wanneer u weer mag beginnen met bewegen en revalideren.

Vaak wordt er een CPM (Continuous Passive Motion) aangelegd; de fysiotherapeut begeleidt u daarin. CPM betekent dat uw knie ongeveer de hele dag voor u gebogen en gestrekt wordt op een elektrische slede.

Complicaties

Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Een mogelijke complicatie van een operatie is het optreden van een bloeding of infectie van de operatiewond. Vocht uit de wond en roodheid en zwelling kan wijzen op infectie. Wanneer uw been in korte tijd ineens opvallend dik of rood wordt, kan dit wijzen op trombose.
Op langere termijn kan na deze breuk soms toch artrose (slijtage) van het kniegewricht optreden.

Naar huis

Het streven is dat u de knie 90 graden kunt buigen voor u naar huis gaat. Ook moet u zich thuis kunnen redden of zal er zorg geregeld moeten worden. Dit gaat in overleg met u en de verpleegkundige. U krijgt een recept mee voor 6 weken Fragmin spuiten tenzij u al bloedverdunners had. Ook krijgt u een controle afspraak mee. U mag tot aan de controle afspraak niet op de voet staan, tenzij de arts anders heeft afgesproken.

Medicatie

Bij pijn mag u 4 keer per dag 2 tabletten van 500 mg paracetamol gebruiken. In het begin zijn vaak wel zwaardere pijnstillers nodig.

Wanneer neemt u contact op met het ziekenhuis?

In de volgende gevallen dient u met de polikliniek Chirurgie contact op te nemen:

  • Hoge koorts, bij temperatuur van 38,5℃.
  • Extreme pijn.
  • Forse toename van zwelling van de voet/het been.

Als zich thuis bovenstaande problemen voordoen, neemt u dan contact op met de polikliniek Chirurgie, telefoonnummer 0485-84 53 35. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp op telefoonnummer 0485-84 53 31.

Meer informatie

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, neemt u dan contact op met de polikliniek Chirurgie op telefoonnummer 0485-84 53 35.

Specialismen