Maasziekenhuis Pantein Hal boven
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. DEXA-onderzoek
Patiëntenfolder

DEXA-onderzoek

Binnenkort ondergaat u een DEXA-onderzoek, ook wel een botdichtheidsmeting genoemd. Bij een DEXA-meting word met behulp van röntgenstralen berekend wat uw botdichtheid is. In deze folder leest u hoe het onderzoek meestal verloopt. Dit is algemene informatie. Het kan zijn dat uw onderzoek iets anders verloopt. Uw arts zal u hierover informeren.

Wat is een DEXA-meting?

DEXA staat voor Dual Energy X-ray Absorptiometry. Het is een meting van uw botdichtheid. Met deze informatie kan uw arts bepalen of en in welke mate u last heeft van osteoporose (botontkalking). Meer over deze aandoening leest u in de folder ‘Osteoporose’ van Maasziekenhuis Pantein.

Tijdens het onderzoek maakt een speciaal röntgenapparaat opnamen van delen van uw lichaam. Bij botontkalking bevatten uw botten minder kalk. Hierdoor laten ze meer röntgenstralen door. Dit wordt zichtbaar op de beelden. De radioloog kan op basis van deze informatie berekenen wat uw botdichtheid is.

Voorbereiding

  • Bij het maken van de afspraak krijgt u specifieke informatie mee over de voorbereiding.
  • Tijdens het onderzoek mogen er geen sieraden of andere metalen voorwerpen aanwezig zijn op het lichaamsdeel dat onderzocht wordt. Voorbeelden van zaken die u daarom beter thuis kunt laten: sleutels, munten, horloges, haarspelden, sieraden, piercings, gehoorapparaten, riemen en bankpasjes.
  • Draag gemakkelijke kleding zonder knopen en ritsen.
  • Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze op de normale manier en tijd innemen. Wanneer dit niet mogelijk is, informeert uw arts u hierover.

Neem voor het onderzoek contact op met uw specialist als u zwanger bent of zou kunnen zijn.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs)

Verloop van het onderzoek

U meldt zich op de afgesproken datum en tijd bij de balie van de afdeling Radiologie op begane grond van Maasziekenhuis Pantein. Volgt u route 024.

Een laborant haalt u op uit de wachtkamer. In de onderzoekskamer meet de laborant eerst uw lengte en gewicht. Vervolgens neemt u plaats op een onderzoekstafel. Soms moet u zich gedeeltelijk uitkleden.

Om de benodigde opnames te kunnen maken, moet u verschillende posities aannemen. De laborant legt u uit hoe u precies moet gaan zitten of liggen. Het DEXA-apparaat beweegt tijdens het onderzoek langs en over u heen. Hierdoor kan de onderzoekstafel licht trillen.

Het is heel belangrijk dat u tijdens het onderzoek steeds stil blijft liggen. De kleinste beweging kan er al voor zorgen dat de foto’s mislukken.

Duur van het onderzoek

Gemiddeld duurt het onderzoek 25 minuten.

Risico’s en bijwerkingen

Een DEXA-onderzoek is pijnloos.

Tijdens een DEXA-meting wordt u blootgesteld aan kleine hoeveelheden röntgenstraling. Een te grote dosis straling is schadelijk voor de gezondheid. Tijdens het onderzoek wordt er zo min mogelijk röntgenstraling gebruikt: net genoeg om een bruikbare afbeelding te maken. De kans op schadelijke bijwerkingen is daarom minimaal.

Na het onderzoek

Wanneer de laborant voldoende beelden heeft verzameld, is het onderzoek klaar. U mag zich weer aankleden en kunt naar huis gaan.

Uitslag

Na het DEXA-onderzoek bepaalt de radioloog uw botdichtheid met behulp van de computer. Hij of zij brengt verslag uit aan uw behandelend arts. Uw arts bespreekt de definitieve uitslag met u.

Als het onderzoek door een specialist uit het ziekenhuis is aangevraagd, dan geeft deze u de uitslag tijdens de eerstvolgende afspraak. Als het onderzoek door uw huisarts is aangevraagd, dan ontvangt uw huisarts de uitslag na twee werkdagen.

Bericht van verhindering

Bent u op de afgesproken dag en tijd verhinderd, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Radiologie om een nieuwe afspraak te maken. Er kan dan nog iemand anders in uw plaats komen.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stelt u ze dan gerust aan uw arts of de laborant. U kunt ook bellen naar de afdeling Radiologie. Het telefoonnummer is 0485- 84 52 85.

Specialismen