Maasziekenhuis Pantein Buiten
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Bekkenbodempoli
Patiëntenfolder

Bekkenbodempoli

De Bekkenbodempoli is een polikliniek waar de gynaecoloog, uroloog, bekkenfysiotherapeut en bekkenbodemverpleegkundige gezamenlijk uw klacht benaderen. Deze klacht kan een verhoogde aandrang zijn, incontinentie voor urine of ontlasting of verband houden met een verzakking. Omdat incontinentie en verzakkingen verschillende vormen met meerdere mogelijke oorzaken kennen, is het van belang om zorgvuldig onderzoek te doen om de juiste diagnose te stellen. Alleen dan kunnen wij een behandeladvies geven dat op uw persoonlijke situatie is afgestemd.

Incontinentie

Ongeveer één op de vier vrouwen heeft in meer of mindere mate last van ongewild urineverlies. De meest voorkomende vormen zijn:

  1. Stress-incontinentie
    Urineverlies bij drukverhogende momenten in de buik, zoals bij hoesten, niezen, sporten of iets zwaars tillen. De oorzaak kan een verslapping van de bekkenbodem zijn. Dit kan gepaard gaan met een verzakking.
  2. Aandrangincontinentie
    Een plots opkomende, niet te onderdrukken drang om te plassen, waardoor soms het toilet niet tijdig bereikt kan worden. De oorzaak is vaak een overactieve blaasspier. Ook deze vorm kan gepaard gaan met een verzakking.
  3. Gemengde incontinentie
    Dit is een combinatie van bovengenoemde vormen.

Verzakkingen

Bij een verzakking kan de blaas, het rectum (het uiteinde van de dikke darm) of de baarmoeder via de schede naar binnen of naar buiten zakken. Dit kunt u voelen of zelfs zien. Vaak is het een combinatie van verschillende organen die zijn verzakt.

Door een verzakking kunt u een zwaar gevoel in de schede hebben of heeft u misschien het gevoel dat iets naar buiten komt. Soms wordt plassen of ontlasten moeizamer of is er juist sterke aandrang. Deze klachten kunnen in de loop van de dag toenemen. Een verzakking geeft niet altijd klachten. Als er geen klachten zijn, is behandeling niet altijd nodig.

Werkwijze bekkenbodemspreekuur

Stap 1. Aanmelden

U wordt via uw huisarts of een andere specialist naar ons doorverwezen. Als u bent doorverwezen, neemt u na twee dagen zelf contact op met de polikliniek Urologie om een afspraak te maken. Vergeet niet te vermelden dat het om een afspraak voor het bekkenbodemspreekuur gaat.

Stap 2. Thuiswerk

Nadat u zich heeft aangemeld, krijgt u een vragenlijst en informatiefolders thuis gestuurd. U wordt verzocht om de vragenlijst in te vullen en mee te nemen naar het eerste polibezoek.

Stap 3. Eerste polibezoek

  • Bij binnenkomst in het ziekenhuis gaat u naar de polikliniek Urologie.   
  • U heeft een gesprek met de bekkenbodemverpleegkundige. Tijdens dit intakegesprek van ongeveer 30 minuten neemt zij met u de vragenlijst door en informeert zij u over de behandeling van uw klacht en de vervolgonderzoeken.
  • Tijdens dit polibezoek wordt u verzocht om urine in te leveren voor urineonderzoek.
  • Wij vragen u om thuis een plasdagboek bij te houden, de verpleegkundige legt u uit hoe u dit moet doen.

Stap 4. Tweede polibezoek

  • Meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de balie van de poli Urologie, route 104. Neemt u het ingevulde plasdagboek mee.
  • Bij het eerste onderzoek wordt de bekkenbodem in- en uitwendig beoordeeld door de bekkenfysiotherapeut. Daarna volgt een inwendig gynaecologisch onderzoek uitgevoerd door de gynaecoloog.
  • De uroloog voert vervolgens een blaasonderzoek uit.
  • Aansluitend is er nog een flow- en residumeting. U wordt verzocht om op een speciaal soort toilet te plassen. De straalkracht en de hoeveelheid urine die achterblijft in de blaas wordt gemeten.
  • De uroloog, gynaecoloog en bekkenfysiotherapeut bespreken met u alle bevindingen en de diagnose en geven u een behandeladvies.

 

Mogelijke behandeladviezen

  • Bekkenfysiotherapie;
  • Medicijnen;
  • Een pessarium (‘ring’);
  • Een chirurgische ingreep;
  • Een combinatie hiervan.


Afhankelijk van de bevindingen wordt u door de uroloog, gynaecoloog, bekkenfysiotherapeut of een combinatie hiervan verder behandeld.

Bericht van verhindering

Bent u op de afgesproken dag en tijd verhinderd, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Urologie op telefoonnummer 0485-84 53 45 om een nieuwe afspraak te maken. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan gerust contact op met de polikliniek Urologie, via telefoonnummer 0485-84 53 45.