1. Home
  2. Nieuws
  3. Echoapparaatje voor blaastraining kinderen
Nieuws

Echoapparaatje voor blaastraining kinderen

16-01-2024
Maasziekenhuis terrein

Maasziekenhuis Pantein heeft een speciaal behandelteam voor kinderen met zindelijkheidsproblemen. Deze kinderen hebben problemen met de ontlasting en/of plasproblemen die niet zomaar overgaan en speciale aandacht nodig hebben. Een nieuwe techniek die gebruikt wordt voor blaastraining is een echoapparaatje.

Paul van Rijssel, kinderarts: “We plakken een kleine sensor op de buik die een trilling geeft als de blaas vol is. Zo merkt een kind wanneer het naar het toilet moet. Het lijkt op een plaswekker, maar wordt overdag gebruikt om de blaas te trainen. Ouders kunnen dit apparaatje drie maanden bij ons lenen.”

Boxmeer Kinderincontinentie Team

Het Bo-KIT (Boxmeer Kinderincontinentie Team) is er om kinderen en hun ouders te helpen. De meeste kinderen die op het spreekuur komen zijn tussen de 4 en 18 jaar. De klachten verschillen vaak, daarom bestaat het behandelteam uit meerdere hulpverleners: kinderartsen, kinderbekkenfysiotherapeuten, kinderpsychologen en urotherapeuten. Kinderarts Paul van Rijssel: “Vaak blijkt het geen lichamelijk probleem te zijn, maar ligt de oorzaak op een ander vlak zoals gedrag of is het een combinatie van factoren. Als een kind bij ons komt, kijken we samen wat er speelt en wat de beste oplossing is. Het behandelteam heeft de kennis en is gespecialiseerd om de klachten goed aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan toilettrainingen en voorlichting, maar we passen dus ook nieuwe ontwikkelingen toe in de behandeling."

Verwijzing naar het Boxmeer Kinderincontinentie Team verloopt via de huisarts of de jeugdarts van de GGD.

 

Foto: Boxmeer Kinderincontinentie Team

Gerelateerde nieuws items