1. Home
  2. Nieuws
  3. Speciale polikliniek Maasziekenhuis voor diabetespatiënten met voetwonden
Nieuws

Speciale polikliniek Maasziekenhuis voor diabetespatiënten met voetwonden

22-09-2017
Het wondteam bekijkt gezamenlijk de voet van een diabetespatiënt

Ruim 1,1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes mellitus, ook wel suikerziekte genoemd. Een van de gevolgen van diabetes is dat het gevoel in de voeten minder kan worden. Als dat het geval is, kan het gebeuren dat je niet voelt dat je een steentje in de schoen hebt of dat de sok dubbel zit. Ongemerkt kan er dan een wondje ontstaan. Het is belangrijk dat dit wondje goed verzorgd wordt, om erger te voorkomen en zodat de wond goed kan genezen. De specialisten van de voetenpoli voor diabetespatiënten van Maasziekenhuis Pantein kunnen daarbij helpen.

Voetenpoli voor diabetespatiënten

Vooral als de wond al langer bestaat en moeilijk wil genezen, kan het voetenteam veel voor patiënten betekenen. Het team bestaat uit een internist, een chirurg, een wondverpleegkundige, een gipsverbandmeester en een podotherapeut.

“Tijdens een afspraak op de polikliniek komen wij als team bij de patiënt in de spreekkamer. Samen kijken wij naar de wond en bespreken we met de patiënt wat we kunnen doen om de wond te laten genezen,” vertelt Laura Kuenen, wondverpleegkundige. Haar collega Marijke Rutten vervolgt: “Dat kan bijvoorbeeld onderzoek naar de bloedvaten zijn of het maken van een gipsschoen om de druk te verminderen. Uiteraard verzorgen wij dan ook de wond.” Na de behandeling op de voetenpoli neemt de huisarts of de thuiszorg de wondbehandeling vaak over. Soms kan terugverwijzing al na één behandeling plaatsvinden. Ernstige wonden blijven vaak langer onder controle bij de wondverpleegkundige en de chirurg.

Verwijzing nodig

Voor behandeling op de voetenpoli voor diabetespatiënten is een verwijzing van de huisarts of specialist nodig.