Kunst in het Maasziekenhuis
08-08-2024
Het komende half jaar exposeren twee kunstenaars van het Boxmeerse kunstcollectief Kunstkolk in Maasziekenhuis Pantein hun werk. Gijs van Lanen toont zijn indrukwekkende sculpturen, waarin hout en metaal op unieke wijze samenkomen. Tjally Dirriwachter toont haar bijzondere textielkunst.
Hout- en metaal sculpturen
Gijs van Lanen ontdekte de kunst per toeval enkele jaren geleden en is sindsdien een autodidactisch beeldend kunstenaar. Hij begon met gasbeton, maar raakte gefascineerd door de verborgen vormen in wortelhout, dat hij uit zijn omgeving haalt. Gijs: “Het zijn als het ware moderne bodemschatten”. De laatste tijd maakt hij ook beelden van glad geschuurd hout, waarbij de natuur nog steeds duidelijk zichtbaar blijft. De verbondenheid met het oermateriaal is erg belangrijk voor Van Lanen. Zijn sculpturen, vaak op metalen sokkels van kunstsmid Juul Baltussen, behouden de natuurlijke structuren van het hout en combineren dit op unieke wijze met metaal. Hierdoor krijgt het hout nieuw leven en ontstaat er een kleurrijk stukje natuur dat anders verborgen zou blijven.
Textielkunst
Al enkele jaren is Tjally Dirriwachter geïnteresseerd in oude motieven uit verre landen. Het vilten, dat zijn oorsprong vindt in landen zoals Kazachstan en Mongolië, biedt veel inspirerende voorbeelden. Ook Nieuw-Zeeland (Maori) en Ierland (Keltisch) bieden prachtige oude motieven. Deze motieven, vaak met een diepere betekenis, worden met veel precisie verwerkt. Tjally: “Het spelen met kleuren blijft mij fascineren, en ik probeer vaak buiten de traditionele paden te treden”. In haar kunstwerken komen de combinaties van wol en zijde naar voren, wat vaak leidt tot bijzondere resultaten. Daarnaast zijn de werken geïnspireerd door oppervlaktestructuren, wat speciale effecten creëert, vooral wanneer met één kleur wordt gewerkt.
Met dank aan de Vrienden van het Maasziekenhuis, die dit initiatief mogelijk hebben gemaakt. De expositie is tot en met december te zien.
Foto's: Hout- en metaal sculptuur, Gijs van Lanen (boven) en textielkunst, Tjally Dirriwachter (onder)