Maasziekenhuis Pantein Gebouw avond
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Vastenproef - Vastentest – Hongerproef
Patiëntenfolder

Vastenproef - Vastentest – Hongerproef

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een vastenproef. Door middel van een vastenproef wordt onderzocht of hypoglykemie (lage bloedsuiker) optreedt bij langdurig vasten. In deze folder leest u meer over de vastenproef.

Wat is een vastenproef?

Als u regelmatig te lage bloedsuikerwaarden heeft, kan dat komen doordat u te veel insuline heeft. Insuline zorgt ervoor dat suiker uit het eten niet achterblijft in het bloed, maar opgenomen wordt in de lichaamscellen. Daardoor daalt het suikerniveau in het bloed. Als het bloedsuikerniveau vaak te laag is, is het mogelijk dat de alvleesklier te veel insuline aanmaakt.

Het doel van een vastenproef is om te bepalen in hoeverre uw insulineproductie verandert als u gedurende een bepaalde periode niet eet.

Bij een vastenproef mag u gedurende maximaal 3 dagen niets eten. Onder normale omstandigheden daalt uw bloedsuikerspiegel hierdoor langzaam tot een niveau waar uw lichaam nog goed mee om kan gaan. Stel dat bij u sprake is van een overproductie van insuline, dan zal uw bloedsuikerspiegel sneller en meer dalen dan normaal en ontwikkelt u een te lage bloedglucose (hypoglycemie).

Voorbereiding op de opname

Dag van opname

U mag de dag voor opname gewoon eten.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

  • Uw legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgpas, eventuele medicijnen en allergiegegevens voor het onderzoek.
  • Kleding/ ondergoed/ pyjama/ verzorgingspullen voor 3 dagen.
  • Boek/ tablet/ laptop of iets anders waar u zichzelf mee kunt vermaken tijdens het verblijf.

Opname en verblijf in het ziekenhuis

Melden

Op de afgesproken dag en tijd kunt u zich melden aan de balie van de desbetreffende afdeling.

Het onderzoek

Tijdens de opname gaat u maximaal 72 uur vasten. Tijdens de opname mag u gewoon drinken, maar zonder calorieën. Dus thee zonder suiker/melk, zwarte koffie zonder suiker en mineraalwater.

Het innemen van medicijnen gebeurt alleen op afspraak of na goedkering van de internist.

Bij de opname brengt de verpleegkundige een infuus in. Dit infuus is alleen bedoeld voor calamiteiten en niet voor bloedafname.
U mag gedurende 3 dagen en nachten niets eten. De test start om 8.00 uur. U mag in de nacht van tevoren wel eten tot 6.00 uur in de ochtend.

Elke 6 uur wordt gemeten hoeveel glucose er in uw bloed zit. Dit gebeurt door middel van een vingerprik.

Hoe herken je een hypo verschijnsel?

Dat merk je aan:

  • Zweten
  • Trillen
  • Duizeligheid
  • Plotseling wisselend humeur (bijvoorbeeld opeens boos worden)
  • Ongeconcentreerd zijn
  • Hoofdpijn
  • Moeheid
  • Hongerig zijn

Elke ochtend wordt er bloed afgenomen. Ook als de bloedglucose bij een vingerprik lager is dan 2.5 mmol/l wordt er bloed afgenomen.

Wanneer is de test klaar?

De test stopt als er in het lab een bloedsuiker onder de 2.5 mmol/l is gemeten of na 72 uur als er geen te lage bloedsuiker is opgetreden.

De test wordt nooit zonder overleg met de internist gestaakt. Bij het afsluiten van de test wordt altijd bloed afgenomen.

U mag gedurende de test de afdeling niet verlaten, omdat u onwel kunt worden door een lage glucosewaarde.

Nazorg

Na het stoppen van de test mag u weer gewoon eten en drinken. Daarna mag u naar huis.

De uitslag

Na 2 tot 3 weken is de uitslag van het onderzoek bekend. U krijgt hiervoor een afspraak bij de internist op de polikliniek.

Bericht van verhindering

Bent u op de afgesproken dag en tijd verhinderd, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Interne Geneeskunde op telefoonnummer 0485–84 53 60 om een nieuwe afspraak te maken. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen over het onderzoek, neemt u dan gerust contact op met de poli Interne Geneeskunde, op telefoonnummer 0485-84 53 60.