Maasziekenhuis Pantein Hal boven
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Suprapubische katheter
Patiëntenfolder

Suprapubische katheter

In overleg met uw arts heeft u besloten om een suprapubische katheter te laten plaatsen. In deze folder leest u wat een suprapubische katheter is en hoe deze ingreep verloopt.

Wat is een suprapubische katheter?

Een suprapubische katheter is een dun slangetje dat via de buikwand naar de blaas gaat om urine af te voeren. De katheter wordt boven het schaambeen ingebracht. Aan het uiteinde van de katheter zit een ballon. De ballon zorgt er voor dat de katheter in de blaas blijft zitten.

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor het plaatsen van een suprapubische katheter. Bijvoorbeeld:

  • Als het niet meer lukt om op natuurlijke wijze urine uit te plassen (retentie).
  • Als er na het plassen urine in de blaas achterblijft (residu).
  • Als sprake is van ongewild urine verlies (incontinentie).

Afbeelding. Ligging van de suprapubische katheter in de blaas.

Voorbereiding op de ingreep

Eten en drinken

U hoeft voor de ingreep niet nuchter te zijn. U mag dus gewoon eten en drinken zoals u gewend bent.

Medicijnen

Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u voor de ingreep tijdelijk met deze medicijnen stoppen. Uw behandelend arts bespreekt met u wanneer u precies met deze medicijnen moet stoppen.

Vervoer naar huis

Wij adviseren u om na de ingreep niet zelf naar huis te rijden. Laat u door iemand naar het ziekenhuis brengen die u ook weer naar huis brengt.


De ingreep

De ingreep

De ingreep vindt onder steriele omstandigheden plaats om infectie te voorkomen. U krijgt een plaatselijke verdoving.

Voor de ingreep brengt de verpleegkundige van de polikliniek vaak een blaaskatheter in via de plasbuis. Via de blaaskatheter wordt de blaas gevuld met steriel water. Dit is nodig om voldoende spanning op de blaaswand te zetten. Als dat nodig is, wordt van te voren overtollig lichaamshaar op de buik weggehaald.

De huid van uw buik wordt gedesinfecteerd en daarna krijgt u op deze plek een plaatselijke verdoving via een injectie. Met echografie wordt de blaas in beeld gebracht, zodat de arts nauwkeurig de plek van de suprapubische katheter kan bepalen. Vervolgens maakt de arts een kleine snee in de verdoofde huid. Met een dikkere naald prikt de arts de blaas aan. Dit kan een drukkend gevoel geven. Om de naald zit een holle buis. Nadat de arts de naald verwijderd heeft, kan via de holle buis de katheter rechtstreeks in de blaas gebracht worden. De arts verwijdert daarna de holle buis. De ballon van de katheter wordt opgeblazen om ervoor te zorgen dat de katheter in de blaas blijft zitten.

Na het plaatsen van de suprapubische katheter verwijdert de verpleegkundige de blaaskatheter die via de plasbuis is ingebracht. Het wondje bij de suprapubische katheter wordt met een drukkend verband bedekt. Dit verband moet u 24 uur laten zitten.

De ingreep duurt ongeveer 15 minuten.

Na de ingreep

Naar huis

Na de ingreep mag u meteen naar huis. In sommige gevallen moet u nog blijven voor nacontrole. Uw arts bespreekt voor de ingreep met u wat in uw situatie van toepassing is.

Mogelijke complicaties

Na de ingreep kunnen er complicaties optreden. Dit komt echter zelden voor.

  • Bloedverlies uit de blaas door de punctie. Tijdens de ingreep kan een bloedvaatje geraakt worden. Hierdoor kan er bloed in de urine voorkomen, soms met stolsels. Door veel te drinken wordt de urine vaak weer helder. Soms is het nodig om de blaas goed te spoelen.
  • Schade aan de omliggende weefsels zoals een bloedvat of darmlis.

Wanneer neemt u contact op met het ziekenhuis?

In de volgende gevallen neemt u contact op met de polikliniek Urologie:

  • Als u koorts heeft (hoger dan 38,5 °C).
  • Bij aanhoudende pijn.
  • Als er sprake is van blijvende lekkage langs de katheter.
  • Als de urine plotseling erg bloederig is met stolsels.
  • Als de katheter uit de blaas is. Waarschuw direct degene die bij u de katheter wisselt. Als de katheter in het ziekenhuis wordt gewisseld, neemt u contact op met de polikliniek Urologie.

Als zich thuis bovenstaande problemen voordoen, neemt u dan contact op met de polikliniek Urologie, via telefoonnummer 0485-84 53 45. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp op telefoonnummer 0485-84 53 31.

Omgaan met de katheter

De insteekopening van de katheter moet iedere dag gereinigd worden met water. Dit kunt u doen met een gaasje of u spoelt het onder de douche. Er hoeft na het reinigen geen splitgaasje op de insteekopening. Vindt u het prettig om dat toch te doen, dan is dat geen probleem.

De urine die uit de katheter komt, wordt opgevangen in een urinezak. Overdag gebruikt u hiervoor een beenzakje (dagzak). ’s Nachts bevestigt u een nachtzak aan het aftapkraantje dat onderaan de dagzak zit. Het kraantje van de dagzak zet u open, zodat de urine in de nachtzak kan lopen. De dag- en nachtzakken kunt u één week gebruiken en vervangt u daarna voor een nieuwe zak.

De urine die in de beenzak (dagzak) zit, kunt u legen in het toilet. De nachtzak kunt u onder de kraan doorspoelen en te drogen leggen.

Nieuwe materialen bestellen

U heeft een pakket van de firma Medireva of Bosman meegekregen met een kleine voorraad aan benodigdheden. Hierin zit ook een formulier met uitleg hoe u de dag- en nachtzak moet gebruiken. Om nieuwe materialen te bestellen, neemt u telefonisch contact op met deze firma. Wij zorgen er voor dat u wordt aangemeld bij de firma en u krijgt van ons de aanvraag mee.

Flip/flo kraantje

Het is mogelijk de katheter overdag te dichten met een speciaal kraantje in plaats van een dagzak te gebruiken. Dit wordt een flip/flo kraantje genoemd. Aan dit kraantje kunt u ook een nachtzak bevestigen. Het gebruik van een flip/flo kraantje gaat in overleg met uw behandelend arts. U moet de blaas dan wel regelmatig legen. Bijvoorbeeld elke drie uur, zoals afgesproken met uw arts.

Verwisselen van de katheter

Het verwisselen van de katheter moet om de 3 maanden gebeuren. Dit hangt echter af van welke soort katheter u heeft. Het verwisselen van de katheter gebeurt onder steriele omstandigheden op de poli Urologie. Meteen nadat de oude katheter is verwijderd, moet de nieuwe worden ingebracht. Het insteekkanaal kan namelijk vrij snel sluiten.

De eerste keren gebeurt het wisselen van de katheter in het ziekenhuis. Als blijkt dat deze katheterwissels zonder problemen verlopen, kan de thuiszorg of huisarts dit overnemen.

Bericht van verhindering

Bent u op de afgesproken dag en tijdstip verhinderd, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Urologie via telefoonnummer 0485-84 53 45 om een nieuwe afspraak te maken. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neemt u dan contact op met de polikliniek Urologie via telefoonnummer 0485-84 53 45.

Specialismen