Maasziekenhuis Pantein Hal
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Smakelijk eten zonder zout
Patiëntenfolder

Smakelijk eten zonder zout

In deze folder vindt u een aantal tips hoe u de warme maaltijd smake-ijker kunt maken zonder zout te gebruiken.

Soep

  • Maak een krachtige bouillon van vlees, vis, kip, visgraat of groenten. Trek de soep met een bouquet garni: ui, prei, wortel, tijm, knolselderij, selderij, foelie, basilicum, laurier en peperkorrel. U kunt voor meerdere dagen bouillon maken en eventueel invriezen. Deze bouillon kunt u dan ook gebruiken als basis voor een saus of ragout.
  • Gebruik als vulsel sterk smakende groenten, zoals wortel, ui, paprika, prei en knolselderij.
  • U kunt de soep eventueel afmaken met peterselie, bieslook, citroensap, een scheutje droge witte wijn/sherry, melk, halfvolle koffiemelk of natriumarme geraspte kaas.
  • Laat op het laatst enkele blaadjes van de maggiplant mee trekken; dit geeft een heerlijk maggi aroma aan uw soep.

Vlees

  • Gebruik ongezouten dieetmargarine of olie.
  • Maak het vlees op smaak met kruiden en specerijen zoals mosterdpoeder, kerrie, paprikapoeder, peper, tijm, knoflook of knoflookpoeder.
  • U kunt het vlees ook op smaak brengen in een marinade van kruidenazijn, water, rode wijn, knoflook, kruidnagel en bouquet garni.
  • Stoof vlees dat eerst gebraden moet worden na met ui, tomaat, knoflook en selderij.
  • Stoof runderlappen met stukjes ui, tomaat, peper, laurier, kruidnagel en azijn of wat nog lekkerder is: rode wijn.
  • Grilleer het vlees of bereid het in een Römertopf: dit geeft extra smaak aan het vlees.
  • Bak met het vlees mee: uien, champignons, tomaten of paprika.
  • Werk het vlees af met rauwe uiringen, plakjes citroen of sinaasappel, vruchten zoals bijvoorbeeld ananas, mandarijntjes, appel of druiven.

Vleesvervangers

Bent u geen liefhebber van vlees en maakt u gebruik van seitan, tofu (tahoe), sojabrokjes, bonenburgers en dergelijke, dan kunt u deze op dezelfde manieren als vlees op smaak brengen. Maak ook eens gebruik van gerookte tofu (bijvoorbeeld door een stamppot).

Vis

  • Serveer bij vis bijvoorbeeld een peterseliesaus, tomatensaus, kerriesaus of mosterdsaus van natriumarme mosterd.
  • U kunt vis ook lekker op smaak brengen in de oven. Verpak de vis samen met peterselie, selderij, wortel, kervel of dille, prei en peper in aluminiumfolie.
  • Ook grilleren geeft extra smaak.
  • Serveer vis met een schijfje citroen, tomaat en een takje peterselie.

Jus

Breng jus op smaak met bijvoorbeeld peper, paprikapoeder, kerriepoeder, stukjes ui en paprika.

Groente

  • Kook de groente in weinig water niet al te gaar. De smaak blijft zo het beste behouden. Neem zo vers mogelijke groente.
  • Groente met een uitgesproken smaak verdient de voorkeur zoals bieten, boerenkool, spinazie, venkel, peultjes, bleekselderij, bloemkool.
  • Maak groente met een ‘flauwe’ smaak af met tuinkruiden of specerijen, bijvoorbeeld doperwten met bieslook of peterselie; sperziebonen met tomaat, ui en bonenkruid; witlof met natriumarme mosterd.
  • Kook rode kool gaar met ui, appel, kruidnagel, pepermuntblad en rozijnen.
  • Rauwe groente heeft meer smaak dan gekookte. Maak eens een rauwkostslaatje van:
    o witlof, appel, verse ui, natriumarme augurken;
    o gesneden witte kool, radijsjes, appel en rozijnen.

U kunt rauwkost op smaak brengen met sausjes van:

  • Azijn, water, olie, natriumarme mosterd, dille en peper;
  • Kwark, citroensap, paprikapoeder, verse ui en peper;
  • Kwark, verse peterselie, citroensap;
  • Kwark met stukjes ananas of mandarijntjes;
  • Kwark, klein beetje slasaus, oregano en zilveruitjes.

Aardappelen, pasta, rijst en peulvruchten

  • Kook de aardappelen in weinig water of in de schil.
  • Bestrooi gekookte aardappelen met fijngesneden bieslook, peterselie of citroenmelisse.
  • Bak de aardappelen liefst rauw. Voeg bijv. ui, paprika, bieslook of prei toe.
  • Gebruik bij de bereiding van puree peterselie, bieslook of dille.
  • Kook rijst, macaroni en spaghetti in zoutarme bouillon. De vol-korenvorm is niet alleen gezonder maar ook voller van smaak.
  • Bereid rijst eventueel met kerrie of kook de rijst met stukjes ui, laurier, kruidnagel en tomaat of knoflook (bestrooi het geheel met natriumarme kaas).
  • U kunt peulvruchten op smaak brengen door aan het kookwater een stukje laurierblad, foelieblad, peper, bonenkruid en een stukje gedroogde chilipeper toe te voegen.

Meer informatie

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met de diëtisten van het Maasziekenhuis. U kunt op werkdagen tijdens kantooruren contact opnemen met 0485-845226. U kunt uw naam, geboortedatum en telefoonnummer op het antwoordapparaat inspreken. U wordt door één van de diëtisten teruggebeld.

Als u onder behandeling bent van de diëtist, kun u haar ook per email bereiken: dietetiek@pantein.nl . Vergeet niet uw naam en geboortedatum te vermelden.

Specialismen