- Home
- Behandeling & onderzoek
- Smakelijk eten zonder zout
Smakelijk eten zonder zout
In deze folder vindt u een aantal tips hoe u de warme maaltijd smake-ijker kunt maken zonder zout te gebruiken.
Soep
- Maak een krachtige bouillon van vlees, vis, kip, visgraat of groenten. Trek de soep met een bouquet garni: ui, prei, wortel, tijm, knolselderij, selderij, foelie, basilicum, laurier en peperkorrel. U kunt voor meerdere dagen bouillon maken en eventueel invriezen. Deze bouillon kunt u dan ook gebruiken als basis voor een saus of ragout.
- Gebruik als vulsel sterk smakende groenten, zoals wortel, ui, paprika, prei en knolselderij.
- U kunt de soep eventueel afmaken met peterselie, bieslook, citroensap, een scheutje droge witte wijn/sherry, melk, halfvolle koffiemelk of natriumarme geraspte kaas.
- Laat op het laatst enkele blaadjes van de maggiplant mee trekken; dit geeft een heerlijk maggi aroma aan uw soep.
Vlees
- Gebruik ongezouten dieetmargarine of olie.
- Maak het vlees op smaak met kruiden en specerijen zoals mosterdpoeder, kerrie, paprikapoeder, peper, tijm, knoflook of knoflookpoeder.
- U kunt het vlees ook op smaak brengen in een marinade van kruidenazijn, water, rode wijn, knoflook, kruidnagel en bouquet garni.
- Stoof vlees dat eerst gebraden moet worden na met ui, tomaat, knoflook en selderij.
- Stoof runderlappen met stukjes ui, tomaat, peper, laurier, kruidnagel en azijn of wat nog lekkerder is: rode wijn.
- Grilleer het vlees of bereid het in een Römertopf: dit geeft extra smaak aan het vlees.
- Bak met het vlees mee: uien, champignons, tomaten of paprika.
- Werk het vlees af met rauwe uiringen, plakjes citroen of sinaasappel, vruchten zoals bijvoorbeeld ananas, mandarijntjes, appel of druiven.
Vleesvervangers
Bent u geen liefhebber van vlees en maakt u gebruik van seitan, tofu (tahoe), sojabrokjes, bonenburgers en dergelijke, dan kunt u deze op dezelfde manieren als vlees op smaak brengen. Maak ook eens gebruik van gerookte tofu (bijvoorbeeld door een stamppot).
Vis
- Serveer bij vis bijvoorbeeld een peterseliesaus, tomatensaus, kerriesaus of mosterdsaus van natriumarme mosterd.
- U kunt vis ook lekker op smaak brengen in de oven. Verpak de vis samen met peterselie, selderij, wortel, kervel of dille, prei en peper in aluminiumfolie.
- Ook grilleren geeft extra smaak.
- Serveer vis met een schijfje citroen, tomaat en een takje peterselie.
Jus
Breng jus op smaak met bijvoorbeeld peper, paprikapoeder, kerriepoeder, stukjes ui en paprika.
Groente
- Kook de groente in weinig water niet al te gaar. De smaak blijft zo het beste behouden. Neem zo vers mogelijke groente.
- Groente met een uitgesproken smaak verdient de voorkeur zoals bieten, boerenkool, spinazie, venkel, peultjes, bleekselderij, bloemkool.
- Maak groente met een ‘flauwe’ smaak af met tuinkruiden of specerijen, bijvoorbeeld doperwten met bieslook of peterselie; sperziebonen met tomaat, ui en bonenkruid; witlof met natriumarme mosterd.
- Kook rode kool gaar met ui, appel, kruidnagel, pepermuntblad en rozijnen.
- Rauwe groente heeft meer smaak dan gekookte. Maak eens een rauwkostslaatje van:
o witlof, appel, verse ui, natriumarme augurken;
o gesneden witte kool, radijsjes, appel en rozijnen.
U kunt rauwkost op smaak brengen met sausjes van:
- Azijn, water, olie, natriumarme mosterd, dille en peper;
- Kwark, citroensap, paprikapoeder, verse ui en peper;
- Kwark, verse peterselie, citroensap;
- Kwark met stukjes ananas of mandarijntjes;
- Kwark, klein beetje slasaus, oregano en zilveruitjes.
Aardappelen, pasta, rijst en peulvruchten
- Kook de aardappelen in weinig water of in de schil.
- Bestrooi gekookte aardappelen met fijngesneden bieslook, peterselie of citroenmelisse.
- Bak de aardappelen liefst rauw. Voeg bijv. ui, paprika, bieslook of prei toe.
- Gebruik bij de bereiding van puree peterselie, bieslook of dille.
- Kook rijst, macaroni en spaghetti in zoutarme bouillon. De vol-korenvorm is niet alleen gezonder maar ook voller van smaak.
- Bereid rijst eventueel met kerrie of kook de rijst met stukjes ui, laurier, kruidnagel en tomaat of knoflook (bestrooi het geheel met natriumarme kaas).
- U kunt peulvruchten op smaak brengen door aan het kookwater een stukje laurierblad, foelieblad, peper, bonenkruid en een stukje gedroogde chilipeper toe te voegen.
Meer informatie
Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met de diëtisten van het Maasziekenhuis. U kunt op werkdagen tijdens kantooruren contact opnemen met 0485-845226. U kunt uw naam, geboortedatum en telefoonnummer op het antwoordapparaat inspreken. U wordt door één van de diëtisten teruggebeld.
Als u onder behandeling bent van de diëtist, kun u haar ook per email bereiken: dietetiek@pantein.nl . Vergeet niet uw naam en geboortedatum te vermelden.