Maasziekenhuis Pantein Ontvangst balie
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Sigmoïdoscopie
Patiëntenfolder

Sigmoïdoscopie

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een sigmoïdoscopie. Een sigmoïdoscopie is een inwendig onderzoek van het onderste gedeelte van de dikke darm (het sigmoïd) en wordt uitgevoerd door een maag-darm-leverarts. In deze folder leest u meer over het onderzoek.

Een sigmoïdoscopie is een onderzoek, waarbij uitsluitend het onderste deel van de darm onderzocht wordt. Doel van het onderzoek is het bekijken van de binnenzijde van de dikke darm om eventuele afwijkingen te ontdekken. Ontstekingen van de darm, bloedingen, aambeien, poliepen of gezwellen kunnen zo opgespoord worden. Het is ook mogelijk om kleine ingrepen uit te voeren, zoals het verwijderen van poliepen of het wegnemen van stukjes weefsel voor nader onderzoek. Een andere reden om dit onderzoek te laten uitvoeren kan nog zijn, dat eerder genomen röntgenfoto's een onduidelijk beeld hebben opgeleverd of juist een afwijking die verder onderzocht moet worden.

De maag-darm-leverarts (mdl-arts) voert het onderzoek uit met behulp van een korte, dunne, buigzame slang. Deze slang schuift hij op via de anus en de endeldarm naar het onderste gedeelte van de dikke darm.

Voor het onderzoek

Voedingsinstructies: eten en drinken voor het onderzoek

Heeft uw arts met u afgesproken dat u voor het onderzoek een roesje krijgt?

  • Ja, dan mag u vanaf 6 uur voor het onderzoek niets meer eten en drinken.
  • Nee, dan mag u voor het onderzoek gewoon eten en drinken.

Belangrijk!

Vertel de arts vóór het onderzoek:

  • of u medicijnen gebruikt (zoals sintrom of marcoumar of andere bloedverdunnende medicatie);
  • of u allergisch bent voor bepaalde geneesmiddelen;
  • of u aan hart- of longaandoeningen lijdt;
  • of u zwanger bent.

Als u medicijnen gebruikt, vragen wij u om voorafgaand aan het ziekenhuisbezoek bij uw eigen apotheek een geneesmiddelenpaspoort op te halen. Het geneesmiddelenpaspoort is een lijst met de geneesmiddelen die u op dit moment gebruikt met daarbij informatie over mogelijke allergieën en geneesmiddelen die u in het verleden heeft gebruikt.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

  • Uw legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgpas, eventuele medicijnen en allergiegegevens mee naar het onderzoek.
  • Wij raden u aan schoon ondergoed mee te nemen.

Het onderzoek

Een assistent spoelt 30 minuten vóór het onderzoek het laatste gedeelte van de darmen schoon. Dit gebeurt met een ‘klysma’. Hierna wordt u verzocht op de gang te lopen, zodat de klysma goed in kan werken. Indien nodig kunt u naar het toilet, deze wordt u aangewezen door de assistent. Ook stelt de assistent nog enkele vragen en krijgt u uitleg over het onderzoek.

Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzijde met opgetrokken knieën. De mdl-arts brengt een buigzame slang in via de anus. Deze wordt tot ongeveer 50 cm in de dikke darm geschoven. Om de darmen beter te kunnen onderzoeken, wordt er CO2/lucht in de darmen geblazen. Deze CO2/lucht kan darmkrampen veroorzaken. Geneert u zich niet om windjes te laten, op deze manier gaat de kramp vanzelf weer over. Indien gewenst kunt u tijdens het onderzoek meekijken op een scherm.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten. Houdt u er rekening mee dat de voorbereiding ook tijd kost.

Na het onderzoek

Nazorg

Aan het einde van het onderzoek geeft de arts u adviezen of verwijst u terug naar uw behandeld specialist/huisarts. Na het onderzoek kunt u direct weer uw dagelijkse bezigheden hervatten. Het onderzoek behoeft geen nazorg.

De uitslag

De arts die u heeft verwezen ontvangt de uitslag van het onderzoek. Soms kan de mdl-arts of internist die het onderzoek verricht heeft, u alvast een voorlopig verslag geven. Als er weefselstukjes zijn weggenomen (biopsie) of poliepen zijn verwijderd (poliepectomie) duurt het 7 werkdagen voordat de uitslag bekend is.

Het kan zijn dat verder onderzoek of behandeling geadviseerd wordt. Uw eigen arts zal dit met u bespreken.

Complicaties

Complicaties zijn uiterst zeldzaam. Als u thuis hevige buikpijn of koorts krijgt of flink bloed verliest, neemt u dan direct contact op met uw behandelend arts of dienstdoende internist. In de avond/nacht/ weekend kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp via 0485–84 53 31.

Bericht van verhindering

Bent u op de afgesproken dag en tijd verhinderd, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de poli MDL/Interne Geneeskunde op telefoonnummer 0485–84 53 60 om een nieuwe afspraak te maken. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen over het onderzoek, neemt u dan gerust contact op met de poli MDL/Interne Geneeskunde, op telefoonnummer 0485-84 53 60.


Juli 2023 - versie 6
INT009