
- Home
- Behandeling & onderzoek
- Seksuologische hulp
Seksuologische hulp
Seksualiteit is een onderdeel van het leven. Voor de één is het een zeer belangrijk onderdeel, voor de ander is het veel minder belangrijk. Seksuele problemen kunnen leiden tot bijvoorbeeld onvrede, gevoelens van minderwaardigheid of onzekerheid, relatieproblemen of gezondheidsklachten.
Vragen en problemen voor de seksuoloog
U kunt zich met iedere vraag, klacht of probleem van seksuele aard terecht op de polikliniek Seksuologie. Voorbeelden zijn:
- Verschil in verlangen.
- Gebrek aan seksuele behoefte.
- Erectieverlies.
- Pijn bij het vrijen.
- Orgasmeproblemen.
- Vaginisme (bij vrouwen is geen penetratie mogelijk).
- Seksuele problemen vanwege een lichamelijke ziekte of beperking.
- Seksueel trauma.
- Genderidentiteit.
Of u wilt bijvoorbeeld informatie hebben over seksualiteit na een prostaatoperatie of na het verwijderen van de baarmoeder. Of u en uw partner willen graag eens praten over seksualiteit na een hartinfarct of bij een stoma. Uw vraag of klacht kan namelijk helemaal of voor een deel samenhangen met een lichamelijke aandoening waarvoor u in het Maasziekenhuis in behandeling bent.
Seksuele problemen komen vaker voor dan veel mensen denken, maar niemand komt er gemakkelijk openlijk voor uit. Vaak is het met deskundige hulp goed mogelijke seksuele problemen te verhelpen of ze meer draaglijk te maken. Plezier in seks, ook in de toekomst, is voor veel mensen immers een belangrijk onderdeel van hun leven.
Verwijzing naar de seksuoloog
Voor een afspraak bij de seksuoloog is een verwijzing van een van de specialisten in het Maasziekenhuis nodig. Als u behoefte heeft aan een gesprek met de seksuoloog kunt dit bespreken met uw specialist. Die kan u doorverwijzen. Het kan ook zijn dat uw specialist voorstelt om hulp te zoeken bij de seksuoloog en u deze folder laat lezen.
De behandeling
Tijdens het eerste gesprek wordt met u nagegaan wat precies uw vraag of klacht is; daarnaast krijgt u informatie en, wanneer u dat wenst, ook advies.
Bij problemen wordt onderzocht wat nodig is om tot een gewenste oplossing te komen. Vervolgens wordt samen met u een behandelingsprogramma opgesteld.
Tijdens de gesprekken kunt u ook oefeningen meekrijgen voor thuis. Als u een partner heeft en alleen naar het eerste gesprek komt, kan het zijn dat de seksuoloog voorstelt om bij een volgend gesprek samen te komen. Dit hangt uiteraard af van de aard en de oorzaak van het probleem en van uw eigen wensen.
Mocht het nodig zijn, dan zal de seksuoloog voorstellen om naast of in plaats van seksuologische hulp, begeleiding te zoeken bij een andere hulpverlener. Dit kan zijn bij de bekkenbodemspecialist (een gespecialiseerde fysiotherapeut), de diabetesverpleegkundige of een andere deskundige in het Maasziekenhuis. Als er psychotherapeutische hulp nodig blijkt te zijn, dan krijgt u het advies dit met uw huisarts te bespreken. Deze kan u verwijzen naar de juiste hulpverlener of instantie.
Afspraak maken
Na verwijzing door een van de specialisten kunt u een afspraak maken bij de seksuoloog. Dit doet u via het secretariaat van de polikliniek Gynaecologie via telefoonnummer 0485-84 55 60. Wij vragen u het formulier dat meegegeven of toegezonden wordt, in te vullen en vervolgens terug te sturen naar het Maasziekenhuis.
Op de dag van de afspraak meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de polikliniek Gynaecologie op de eerste etage.
Voor het eerste gesprek wordt een uur tijd gereserveerd. Aan de gesprekken zijn voor u geen kosten verbonden.
Bericht van verhindering
Bent u op de afgesproken datum verhinderd, belt u dan zo snel mogelijk naar de polikliniek Gynaecologie om een nieuwe afspraak te maken, telefoonnummer 0485-84 55 60. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.
Tot slot
Seksuologische hulp wordt meestal verleend door een hulpverlener die zich gespecialiseerd heeft in vragen en problemen rond seksualiteit.
In het Maasziekenhuis werkt mevrouw drs. M.P.E. Peters als seksuoloog. Zij is lid van de NVVS (Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging Voor Seksuologie). Deze vereniging hanteert een beroepscode en een klachtrecht.