Maasziekenhuis Pantein Gebouw avond
 1. Home
 2. Behandeling & onderzoek
 3. Sedatie met lachgas bij volwassen
Patiëntenfolder

Sedatie met lachgas bij volwassen

Binnenkort ondergaat u een behandeling waarbij u met lachgas in een lichte slaap gebracht wordt. Dit wordt sedatie genoemd. In deze folder leest u meer over sedatie met lachgas.

Wat is lachgas?

Lachgas is een onschuldig gas, dat gebruikt kan worden om onnodige pijn en angst tijdens medische ingrepen te voorkomen. Wanneer lachgas ingeademd wordt, werkt het kalmerend. Het effect treedt binnen een paar minuten op en het is ook weer na enkele minuten uitgewerkt.

Wat is sedatie met lachgas?

Sedatie is het toedienen van specifieke medicatie om de patiënt te kalmeren. Het effect hiervan is dat de patiënt zich minder bewust is van wat er om hem/haar heen gebeurt. Lachgas is een van de middelen die hiervoor gebruikt kunnen worden.

Bij sedatie met lachgas krijgt u via een kapje over de mond en neus een mengsel van lachgas en zuurstof toegediend. De verhouding lachgas en zuurstof is altijd gelijk, namelijk 50% lachgas en 50% zuurstof. Ter vergelijking: in de lucht die we dagelijks inademen zit 21% zuurstof.

Lachgas heeft een kalmerende werking. Wanneer u het lachgas inademt, zorgt dat ervoor dat u:

 • zich meer ontspannen voelt,
 • minder bang bent,
 • minder pijn voelt.

Een groot voordeel van lachgassedatie is dat, wanneer het inademen van het lachgas wordt gestopt, de werking na die vijf minuten is afgelopen en dat er weinig na-effecten merkbaar zijn.

Sedatie met lachgas is een veilige methode van sedatie, waarbij u rustiger wordt, maar wel bij bewustzijn blijft. In Maasziekenhuis Pantein wordt sedatie met lachgas gebruikt op de Spoedeisende Hulp en de afdeling Kindergeneeskunde.

Voorbereiding

Voeding

Voor de behandeling mag u niet te veel eten. U hoeft niet nuchter te zijn. Het is beter om vanaf 2 uur voor de behandeling niet meer te eten. U mag gewoon blijven drinken.

De praktijkspecialist

De sedatie wordt uitgevoerd door een lachgas praktijkspecialist. Dit is een arts of verpleegkundige die speciaal opgeleid is om sedaties met lachgas uit te voeren. Vóór de behandeling komt de lachgas praktijkspecialist kennismaken met u. In dit gesprek bespreekt de praktijkspecialist de volgende punten met u:

 • uw gezondheid en eventuele medicijngebruik,
 • wat er gaat gebeuren in de aanloop naar en tijdens de sedatie,
 • de te verwachten effecten van de sedatie met lachgas.

Hoe verloopt de sedatie met lachgas?

De kamer is schemerig. De spullen die tijdens de behandeling worden gebruikt, blijven zoveel mogelijk uit het zicht. Het is belangrijk dat het tijdens de sedatie rustig is. Alleen de praktijkspecialist die de sedatie uitvoert, praat. Alle andere aanwezigen zijn stil. Op de achtergrond hoort u wel het brommende geluid van het lachgasapparaat. De sedatie werkt het beste als u zich kan overgeven aan het dromerige gevoel en zich veilig voelt. U kunt nog wel reageren met handgebaren. Na de ingreep herinneren de meeste mensen zich niet precies wat er is gebeurd.

Verdoving

Een sedatie met lachgas maakt andere verdovingen niet overbodig. Vaak wordt bijvoorbeeld ook een verdovende zalf of een pijnstillend medicijn gebruikt. Lachgas werkt kort, terwijl plaatselijke verdovingen en pijnstillers langer effect hebben, zodat u ook minder pijn heeft op het moment dat het lachgas is uitgewerkt.

De behandeling stap voor stap

 • Kapje
  Nadat u in de behandelkamer bent gaan zitten of liggen, wordt eerst het kapje gepast. Via
  dit masker wordt het mengsel van lachgas en zuurstof toegediend.
 • Saturatiemeter
  U krijgt een saturatiemeter om uw vinger. Dat is een speciale pleister of een klemmetje,
  ongeveer zo groot als een wasknijper. Hiermee kunnen de hartslag en het zuurstofgehalte
  in het bloed in de gaten worden gehouden.
 • Toedienen lachgas
  Tijdens de hele behandeling krijgt u het mengsel van lachgas en zuurstof toegediend. Na
  ongeveer 3 tot 5 minuten voelt u zich prettig en ontspannen. Dan kan gestart worden met
  de behandeling.
 • Behandeling
  De behandeling verloopt op normale wijze. Als dat nodig is, wordt u plaatselijk verdoofd.
 • Einde van de behandeling
  Na de behandeling krijgt u 5 minuten zuivere zuurstof toegediend. Hiermee beëindigen
  we de sedatie, zodat u weer wakker wordt. Het kapje blijft nog voor het gezicht om het
  uitgeademde lachgas af te zuigen. Na 5 minuten is het lachgas uitgewerkt.

Beleving van sedatie met lachgas

Hoe iemand de lachgassedatie ervaart, wisselt per persoon. In het algemeen vertellen patiënten na de sedatie dat zij slaperig waren en het gevoel hadden te dromen. Sommigen hebben het over het gevoel in een ballon te zitten, een soort veilige plek waar ze de behandeling “los konden laten”. Zij herinneren zich bijna niks meer van de behandeling terwijl ze tijdens de sedatie wel contact blijven behouden.

Hoewel bij het inademen van lachgas het eerste gevoel wat onwennig en vreemd kan zijn, zal dit in de meeste gevallen na een paar minuten veranderen in een aangenaam, warm, ontspannen en/of zweverig gevoel. De meeste mensen voelen zich loom en een beetje afwezig. Het komt ook weleens voor dat iemand het een onprettig gevoel vindt.

Effecten van lachgas op de gezondheid

Wanneer lachgas op bovenstaande wijze gebruikt wordt (in lage concentraties en niet langer dan een uur) is dit ongevaarlijk voor de gezondheid. Als u zwanger bent, bespreekt u dat dan van tevoren met de lachgas praktijkspecialist.

Wat gebeurt er na afloop van de behandeling?

Heel soms hebben mensen na de sedatie last van na-effecten zoals duizeligheid, licht in het hoofd, euforie, misselijkheid en braken. 

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, bespreek deze dan met de sedatiespecialist of behandelend arts. U kunt ook een e-mail sturen naar i.verweijen@pantein.nl. Indien u na de behandeling thuis nog vragen heeft of zich zorgen maakt, kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp van Maasziekenhuis Pantein op telefoonnummer 0485- 84 63 25.

Specialismen