
- Home
- Behandeling & onderzoek
- Onderbeenoperatie, adviezen voor thuis
Onderbeenoperatie, adviezen voor thuis
U heeft een operatie aan het onderbeen ondergaan in Maasziekenhuis Pantein. In deze folder leest u een aantal adviezen die u kunnen helpen bij uw herstel.
Controle afspraak
Wij raden u aan onderstaande adviezen na te leven tot aan de eerstvolgende controle op de polikliniek. U krijgt hiervoor een afspraak mee. Eventueel wordt er voor u ook een afspraak bij de gipsverbandmeester gemaakt.
Activiteiten
- Uw arts bespreekt met u of u belast of onbelast mag bewegen.
- Wanneer u gips of een achterspalk heeft, leest u in de folder ‘Gips- of kunststofverband’ tips en adviezen hoe u met het gips of de spalk moet omgaan en wat u in bepaalde situaties het beste kunt doen.
- Er zijn geen beperking voor het liggen in bed en zitten in een stoel. U kunt in de houding gaan zitten of liggen die voor u het prettigste is.
- Als uw been dikker is door vocht, legt u het been dan hoog als u zit. Bij voorkeur hoger dan het heupgewricht.
- Douchen en baden mag als u ervoor zorgt dat het gips droog blijft. Dit doet u door een plastic zak om het gips te doen.
Medicatie
- Het is mogelijk dat uw arts Fragmin (trombosespuitjes) heeft voorgeschreven. Leest u hiervoor de gebruiksaanwijzing op het instructieformulier.
- Bij pijn mag u tot 4 keer per dag 2 tabletten van 500 mg Paracetamol gebruiken.
- Eventueel heeft uw arts extra (pijn)medicatie voorgeschreven.
Wondverzorging
De wond heeft geen speciale verzorging nodig. U kunt zich gewoon wassen of douchen. Als u gips heeft, is het belangrijk dat het gips droog blijft.
Als de wond droog is, hoeft er geen gaas of verband meer op. Als het nodig is of als u dat prettig vindt, bedekt u de wond met een droog gaas.
Wanneer neemt u contact op met het ziekenhuis?
In de volgende gevallen neemt u contact op met de polikliniek Chirurgie:
- Hoge koorts, hoger dan 38,5 °C.
- Extreme pijn.
- Wondlekkage.
- Roodheid van de wond.
- Zwelling van het wondgebied.
Als zich thuis bovenstaande problemen voordoen, neemt u dan contact op met de poli Chirurgie op telefoonnummer 0485-84 53 35. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp op telefoonnummer 0485-84 53 31.
Tot slot
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan gerust contact op met verpleegafdeling C2. De afdeling is bereikbaar op telefoonnummer 0845-84 55 30.
Juni 2022 - versie 2
CHI034
Specialismen
Belangrijk
Extra maatregelen corona
Vanwege het coronavirus gelden soms aangepaste regels voor patiënten en bezoekers.
Bloedafname is alleen op afspraak mogelijk
Voortaan is een online afspraak vereist. Dit geldt zowel voor het Maasziekenhuis als voor de andere bloedafnamelocaties.