Maasziekenhuis Pantein Hal
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Mammaprint
Patiëntenfolder

Mammaprint

Als duidelijk is dat de afwijking in uw borst kwaadaardig is, dan bespreekt de chirurg met u welke behandeling mogelijk is. Soms is het zinvol aanvullend onderzoek te doen om de toegevoegde waarde van chemotherapie te bepalen. Dit onderzoek heet Mammaprint.

Mammaprint, ook wel gen-expressietest genoemd, is sinds een aantal jaren beschikbaar en analyseert nauwkeurig het gedrag van cellen in de tumor door screening van meerdere genen. De informatie verkregen door Mammaprint kan soms doorslaggevend zijn in het bepalen van de beste behandeling.

Wel of geen chemotherapie

Chemotherapie kan onder bepaalde omstandigheden de kans op terugkeer van de kanker verkleinen. Het risico op het terugkrijgen van kanker wordt ingeschat op basis van specifieke tumorkenmerken:

  • Soort tumor
  • Tumorgrootte
  • Uitzaaiingen in de lymfeklieren
  • Gradatie van de tumor (in hoeverre lijkt het tumorweefsel nog op gezond weefsel)
  • Hormoongevoeligheid van de tumor
  • Eiwitgevoeligheid van de tumor

Vaak is er op basis van deze kenmerken geen twijfel over de toegevoegde waarde van chemotherapie. Soms is dat er echter wel. Om dan tot het beste individuele behandeladvies te komen kan Mammaprint als hulpmiddel worden aangevraagd.

Vergoeding

Op dit moment vergoeden verschillende zorgverzekeraars de Mammaprint. Wij raden u aan contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om te informeren of dit ook voor u van toepassing is.