Dieetrichtlijnen bij een lichtverteerbaar dieet
Lichtverteerbare voeding is voeding die zo weinig mogelijk prikkelende en moeilijk verteerbare stoffen bevat. De dieetrichtlijnen die hierbij horen, zijn:
- vermijd scherpe kruiden en specerijen, met name peper, kerrie, mosterd en sambal.
- vermijd gasvormende producten zoals: sommige koolsoorten (zoals rode kool, witte kool, savooiekool, spruitjes en koolraap), paddenstoelen, paprika, peulvruchten, prei, ui, bessen, kruisbessen, onrijp fruit of grote hoeveelheden fruit, knoflook, Indische kruiden, noten, rozijnen, volkorenbrood, grove zemelen en kauwgom.
- Vermijd grove vezelrijke producten zoals: grof volkorenbrood, citrusfruit, druiven, verse ananas, grove rauwkost, noten en zaden en pinda’s.
- gebruik geen koolzuurhoudende dranken.
- gebruik geen ijskoude of hete spijzen en dranken.
- gebruik geen erg vette, hard gebakken en gepaneerde gerechten.
- gebruik geen grove pitten en vellen.
Kies bij voorkeur graanproducten die fijne voedingsvezels bevatten, zoals: licht bruinbrood, licht roggebrood, Brinta, Bambix, havermout.
Drink voldoende. Per dag heeft u minimaal 1,5 liter drinkvocht nodig. Geschikte dranken zijn: thee, bouillon, melk en melkdranken, water, limonadesiroop, mineraalwater, limonade zonder koolzuur.
Gebruik 3 kleine hoofdmaaltijden en 3 kleine tussenmaaltijden voor een betere vertering van uw voeding.
Neem voldoende tijd voor iedere maaltijd. Eet langzaam en kauw vooral goed. Snijd het voedsel goed fijn.
Ieder lichaam reageert anders op bepaalde voedingsmiddelen: probeer producten te vermijden waarvan u uit eigen ervaring weet dat zij prikkelend werken op uw darmen. Geleidelijk kunt u uw dieet uitbreiden naar een normale voeding, waarbij voedingsvezels van blijvend belang zijn. Raadpleeg zo nodig uw diëtist.
Houd de “Richtlijnen Gezonde Voeding” aan.
Advies
Te adviseren |
Niet te adviseren |
Broodproducten
|
- lichtbruin brood
- geroosterd brood
- beschuit
- toast
- crackers
- ontbijtkoek zonder vulsel
- licht roggebrood
- matig gebruik van halvarine
|
- donkerbruin brood
- volkorenbrood
- krentenbrood
- suikerbrood
- koffiebroodjes
- mueslibrood
- croissants
|
Vleesbeleg
|
- rookvlees
- rosbief
- gekookte lever,
- gekookte tong
- magere ongekruide ham
- casselerrib
- magere fricandeau
- magere rollade
- achterham
- kip- of kalkoenfilet, kip in gelei
|
- alle worstsoorten
- paté
- leverpastei
- leverkaas
- spek
- cornedbeef
- gekruide vleeswaren
- sandwichspread
- bacon
|
Beleg kaas
|
- (smeer)kaas zonder kruiden
- zonder komijn
- hüttenkäse
- cottage cheese
|
- komijnekaas
- nagelkaas
- roomkaas
- schimmelkaas
|
Beleg ei
|
- 2-3 keer per week een gekookt ei
- roerei
- omelet
|
- hardgebakken ei
- hard gekookt ei
|
Beleg zoet
|
- jam
- gelei
- honing
- stroop
- vruchtenhagelslag
- (riet)suiker
|
- pindakaas
- gemberjam
- chocoladepasta
- chocoladehagelslag
|
- thee
- cafeïnevrije koffie (soms gewone koffie in beperkte mate)
- halfvolle melk
- karnemelk
- magere yoghurt
- magere drinkyoghurt
- halfvolle chocolademelk
- gezeefd vruchtensap
- ongekruid tomatensap
- limonadesiroop
- bouillon
- water
- mineraalwater of limonade zonder koolzuur (prik)
|
- sterke koffie
- sterke-/volle chocolademelk
- alcoholhoudende dranken
- koolzuurhoudende dranken
|
Fruit
|
- zacht
- rijp fruit zonder schil en pit
- compote zonder schil en pit
- gezeefde vruchtensappen
- appelmoes
- gezeefde vruchtenmoes
- fruitcocktail of fruit uit blik of pot.
|
- hard fruit met schil en pitjes
- vijgen
- dadels
- krenten
- rozijnen
- gedroogde vruchten
- sinaasappels
- grapefruit
- mandarijnen en ander citrusfruit
- druiven
- verse ananas
- appels
- bessen
- kruisbessen
|
Soepen
|
- soepen zonder specerijen bereid zonder ui of prei evt. met groente en mager vlees
|
- gebonden soep
- scherp gekruide en vette soep (zoals kerrie-, uien-, harira- en goulashsoep)
|
Vlees / vis / gevogelte
|
- zacht gebakken, goed gaar gestoofd en heel fijn gesneden of gemalen gekookte of zacht gebraden magere vleessoorten, zoals fricandeau, hamlapje, varkenshaasje, tartaar.
- kip zonder vel
- kippenragout
- konijn
- haas
- kalkoen
- Vis: gekookte of gestoofde forel, kabeljauw, koolvis, pangasius, schelvis, scholfilt, tilapia, tonijn en wijting
- Vleesvervangers: tofu, tempeh, seitan
|
- hard gebakken vlees
- gepaneerd vlees
- hard, draderig en taai vlees, (bijv. speklap, slavink)
- kip met vel
- eend
- tam konijn
- gans
- geen vette vis, gebakken en gerookte vis zoals makreel, haring, paling, ansjovis, bokking en sardines
|
Groente
|
- zachte groente, goed gaar gekookt zoals: spinazie, andijvie, asperges, postelein, worteltjes, bloemkool, jonge bietjes, witlof, fijne doperwtjes, sperziebonen, jonge peultjes, jonge snijbonen, jonge tuinbonen, schorseneren,
komkommer en tomaat, beide zonder schil en pit
|
- koolsoorten
- spruitjes
- ui
- prei
- paprika
- venkel
- sjalotten
- groente met harde delen
- pitten en draden
- slaatjes
- uitjes en augurken uit het zuur of zoetzuur
- champignons
- bleekselderij
- grove rauwkost
- maïs
|
Aardappelen
|
- gekookte aardappelen
- aardappelpuree
- gekookte rijst
- spaghetti of macaroni
- couscous
- gezeefde peulvruchten
|
- frites
- gebakken aardappelen
- nasi
- bami
- peulvruchten (tenzij gezeefd)
- kant-en-klaar te sterk gekruide aardappel-, rijst-, mie-, macaroni- of spaghettigerechten
- pizza
|
Nagerecht
|
- Magere- of halfvolle yoghurt of kwark
- halfvolle vla
- pudding en pap (gezeefd)
- gelatinepudding
- zachte compote zonder schil of pit
- gezeefd vruchtenmoes
- ijs
|
- vla of pudding met vulsel bijv. nootjes of bitterkoekjes
- krenten
- gember
- gebakken nagerechten bijv. pannenkoeken
- flensjes
- oliebollen
|
Diversen
|
- biscuits
- lange vingers
- pepermunt
- zuurtjes
- borstplaat
- drop
- niet te sterk gekruide speculaas
- zoute stokjes
- crackers
- plakje ontbijtkoek
|
- gevulde speculaas
- alle soorten noten
- pinda’s
- amandelen
- zoute koekjes
- zoutjes
- chips
- borrelhapjes (tenzij aangepast)
- amandelspijs
- kokosproducten
- popcorn
|
Kruiden / specerijen
|
- alle soorten verse- of diepgevroren tuinkruiden zoals: basilicum, bieslook, dille, rozemarijn, peterselie, selderij, tijm, rozemarijn, lavas (maggiplant), dragon, kervel
- specerijen met niet te sterk uitkomende smaak bijv. foelie, laurierblaadje, kaneel, nootmuskaat, vanille
|
- peper
- kerrie
- mosterd
- sambal
|
Meer informatie
Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met de diëtisten van het Maasziekenhuis. U kunt op werkdagen tijdens kantooruren contact opnemen met 0485-845226. U kunt uw naam, geboortedatum en telefoonnummer op het antwoordapparaat inspreken. U wordt door één van de diëtisten teruggebeld.
Als u onder behandeling bent van de diëtist, kun u haar ook per email bereiken: dietetiek@pantein.nl. Vergeet niet uw naam en geboortedatum te vermelden.
Juni 2021, versie 3
DIE032