Maasziekenhuis Pantein Ontvangst balie
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Laserbehandeling bij wratten
Patiëntenfolder

Laserbehandeling bij wratten

Wratten zijn harde, eeltachtige vergroeiingen van de huid. Ze hebben de vorm van een bloemkoolachtig knobbeltje. Wratten worden veroorzaakt door het Human Papilloma Virus (HPV). Hierdoor kunnen wratten besmettelijk zijn. Het komt veel voor bij kinderen en volwassenen. Wratten ontstaan vaak op de handen en voeten. Wratten kunnen op verschillende manieren behandeld worden, bijvoorbeeld met een laserbehandeling. In deze folder leest u hoe een laserbehandeling verloopt.

Behandeling

Lasertherapie is een goede vorm van behandeling voor wratten. Laserbehandeling kan succesvol zijn bij wratten die ongevoelig zijn voor andere behandelmethoden. De laserbehandeling is erop gericht om het weefsel van en/of met de wratten te verwijderen en hiermee ook het virus te doden en het eigen afweersysteem te stimuleren om het virus op te ruimen. De behandeling kan gevoelig zijn, zeker als de wrat dunner wordt.

Behandeling van de wrat bestaat uit twee onderdelen: de laserbehandeling in het ziekenhuis en een behandeling die thuis gedaan moet worden.

  • Thuis moet u de wrat of wratten dagelijks vijlen met een eeltvijl of eeltrasp. Dit zorgt er voor dat de laserbehandeling effectiever is omdat er geen dikke laag eelt op de wrat zit.
  • Het is ook belangrijk dat u thuis wrattentinctuur (collodium/salicylzuur) gebruikt. U krijgt hiervoor een recept mee van de dermatoloog. De dermatoloog legt u uit hoe u de wrattentinctuur gebruikt. De dag vóór de laserbehandeling gebruikt u géén wrattentinctuur.

Resultaat van de behandeling

Er zijn meerdere behandelingen nodig. Elke 2 tot 3 weken komt u terug bij de dermatologie-assistente voor de laserbehandeling. Hoeveel behandelingen er nodig zijn, is afhankelijk van de grootte en diepte van de wratten. De behandelde wratten kunnen met deze behandeling verdwijnen. De behandeling voorkomt niet dat er nieuwe wratten kunnen ontstaan, omdat het virus dat de wratten veroorzaakt nog aanwezig kan zijn.

Behandeling vindt plaats net zo lang tot alle wratten weg zijn om te voorkomen dat ze terugkomen.

Veiligheid van een laserbehandeling

Een laserbehandeling is een veilige behandeling. Het laserlicht werkt heel oppervlakkig en gaat niet dieper dan enkele millimeters. Het heeft geen invloed op de inwendige organen.

Laserlicht kan schadelijk zijn voor uw ogen. Daarom krijgt u tijdens de behandeling een veiligheidsbril op om uw ogen te beschermen.

We gebruiken een afzuiging om de mogelijk virusdeeltjes in de vrijkomende dampen af te zuigen.

Nazorg

Na de behandeling kan de wrat enkele dagen gevoelig zijn en/of een beetje nabloeden. Dit is normaal en gaat vanzelf over.

Wanneer neemt u contact op met het ziekenhuis?

In de volgende gevallen neemt u contact op met de polikliniek Dermatologie:

  • Bij koorts (meer dan 38,5 °C).
  • Bij ontstekingsverschijnselen: heftige pijn en pusvorming.

Als zich thuis bovenstaande problemen voordoen, neemt u dan contact op met de polikliniek Dermatologie, via telefoonnummer 0845-84 53 20.

Bericht van verhindering

Bent u op de afgesproken dag en tijdstip verhinderd, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Dermatologie op telefoonnummer 0845-84 53 20 om een nieuwe afspraak te maken. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen over het onderzoek, neemt u dan gerust contact op met de polikliniek Dermatologie via telefoonnummer 0845-84 53 20.

Specialismen