Maasziekenhuis en voortuin
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Kinder- en jeugdpsycholoog - informatie voor jongeren
Patiëntenfolder

Kinder- en jeugdpsycholoog - informatie voor jongeren

De kinderarts of een andere arts heeft je verwezen naar de kinder- en jeugdpsycholoog. In deze folder lees je meer over wat de kinder- en jeugdpsycholoog voor jou kan doen.

De kinder- en jeugdpsycholoog

De kinder- en jeugdpsycholoog werkt op de afdeling Medische Psychologie van Maasziekenhuis Pantein en is speciaal opgeleid in het onderzoeken en behandelen van kinderen en jongeren die lichamelijke en psychische problemen ervaren. Na overleg met jou en je ouders of verzorgers kun je een verwijzing krijgen van de arts waar je al onder behandeling bent. Meestal is dat de kinderarts.

 

Klachten

Klachten, een ziekte en/of medische behandelingen kunnen jouw ontwikkeling in de weg zitten. Daar kunnen jij en je familie tijdens de gewone dagelijkse dingen last van hebben. Daarom kijken we tijdens de onderzoeken en behandelingen niet alleen naar jou, maar ook naar het gezin waarin je opgroeit.

Enkele voorbeelden van klachten zijn:

  • Pijn
  • Angstig zijn voor bloedafname, ingrepen of andere medische handelingen
  • Moeite met het omgaan en/of verwerken van een chronische ziekte, zoals diabetes of astma
  • Zorgen over je lichamelijke ontwikkeling

Psychologisch onderzoek

De psycholoog wil graag weten wie je bent, welke klachten je ervaart en over welke dingen je tevreden bent. Daarvoor heb je een gesprek met de psycholoog en misschien krijg je ook een of meer onderzoeken. Van tevoren spreekt de psycholoog met jou af hoelang een behandeling en/of onderzoek duurt en hoe vaak je daarvoor naar het ziekenhuis moet komen.

 

De psycholoog bespreekt de uitkomsten van het onderzoek met jou en jouw ouder(s) of verzorger(s). Samen bekijken jullie wat de resultaten betekenen voor jouw dagelijkse leven en jouw klachten, en of er een behandeling nodig is die jou en/of je ouder(s) of verzorger(s) kan helpen. Dat kan in het Maasziekenhuis zijn of ergens anders.

 

De psycholoog maakt een verslag van het onderzoek en stuurt dat met jouw toestemming naar de arts die jou heeft doorgestuurd naar de psycholoog. Als jij en jouw ouder(s) of verzorger(s) het goed vinden, dan kan de psycholoog het verslag ook naar jouw huisarts sturen en misschien ook naar andere zorgverleners.

 

Welke soorten onderzoek zijn er?

Er zijn verschillende soorten onderzoek, bijvoorbeeld:

  • intelligentie-onderzoek
  • kort neuropsychologisch onderzoek
  • persoonlijkheidsonderzoek
  • een (spel)observatie

Het hangt af van jouw hulpvraag welk onderzoek of onderzoeken jij krijgt. Meestal wordt het onderzoek gedaan door een psychodiagnostisch medewerker. Soms doet de psycholoog het onderzoek of een deel van onderzoek zelf.

 

Intelligentieonderzoek

Bij een intelligentieonderzoek kijken we naar jouw mogelijkheden bij onder andere het verwerken van informatie. Je krijgt dan antwoord op de vraag wat jouw sterke kanten en minder sterke kanten zijn. Met deze uitslag wordt gekeken of (extra) ondersteuning gewenst is en hoe de resultaten samenhangen met de klachten en het gedrag.

 

Kort neuropsychologisch onderzoek

Bij kort neuropsychologisch onderzoek kijken we naar hoe een aantal gebieden in je brein functioneren.

 

Persoonlijkheidsonderzoek

Je persoonlijkheid zijn alle eigenschappen die bepalen wie jij bent. Wat jij denkt, doet en voelt. Al deze eigenschappen bepalen hoe wij in verschillende situaties reageren, de manier waarop wij denken en waardoor wij doen wat we doen.

 

Spelobservatie

Bij spelobservatie gaat het om hoe jij de dingen ervaart.

 

Voorbereiding op het onderzoek

Zorg dat je de avond van tevoren op tijd naar bed gaat, zodat je de volgende dag uitgerust bent. De meeste jongeren hebben plezier in het onderzoek. Meestal ervaren ze het contact en de aandacht als heel positief.

 

Behandeling

Als er een behandeling nodig is, bespreken wij met jou en je ouders of verzorgers hoe de behandeling eruit zal zien. Het doel van een behandeling is dat je meer controle leert krijgen op je klachten, herstel en gezondheid.

 

Toestemming voor onderzoek en behandeling

Wij mogen alleen een onderzoek of een behandeling doen als jij ons daarvoor toestemming hebt gegeven. Tot en met 15 jaar hebben we ook de toestemming van jouw ouders of verzorgers nodig. Dat is in de wet vastgelegd. Deze wet heet de Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO).

Voordat de eerste afspraak kan plaatsvinden, is het belangrijk dat de toestemming geregeld is.

 

Kijken wat er in jouw dossier staat

Je hebt het recht om te bekijken en/of een kopie te krijgen van het verslag van het onderzoek of de behandeling. Als je dit wilt, kun je contact opnemen met de kinder- en jeugdpsycholoog om samen het dossier te bekijken.

Via MijnPantein kun je ook zelf informatie uit jouw dossier bekijken. Op www.mijnpantein.nl kun je inloggen met jouw DigiD. Ook hier geldt dat jouw ouders of verzorgers toestemming moeten vragen aan jou als jij ouder bent dan 12 jaar. Meer informatie over het recht op inzage in het dossier kun je lezen in de folder ‘Rechten en plichten van patiënten’ en op www.mijnpantein.nl.

 

Vertrouwelijke informatie

De kinder- en jeugdpsycholoog en de psychodiagnostisch medewerker hebben een beroepsgeheim. Dat betekent dat zij informatie over jouw behandeling niet met anderen mogen bespreken. Alleen als het belangrijk is voor jouw behandeling mogen zij informatie geven aan andere zorgverleners binnen het ziekenhuis die bij jouw behandeling betrokken zijn. Bijvoorbeeld een specialist of het behandelteam. En alleen als jij daarvoor toestemming geeft, mogen zij ook informatie geven aan zorgverleners buiten het ziekenhuis, zoals jouw huisarts.

 

We gaan voor kwaliteit

Wij proberen jou altijd zo goed mogelijk te helpen. Als er iets is wat je niet begrijpt of waar je niet tevreden over bent, dan bespreekt de kinder- en jeugdpsycholoog dat graag met jou.

De kinder- en jeugdpsycholoog staat ingeschreven in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) en/of is lid van de    Nederlandse Vereniging van Orthopedagogen (NVO). Ook houdt de kinder- en jeugdpsycholoog zich aan de gedragscode van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP).

 

Kun je niet naar de afspraak komen?

Kun je op de afgesproken dag en tijd niet naar de afspraak komen? Bel dan zo snel mogelijk de afdeling Medische psychologie om een nieuwe afspraak te maken. De afdeling is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag via telefoonnummer 0485-84 55 00.

 

Meer informatie

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan gerust contact op met de kinder- en jeugdpsycholoog. Dit kan van maandag tot en met vrijdag op telefoonnummer 0485-84 55 00. Als je de kinder- en jeugdpsycholoog niet meteen kunt spreken, laat dan even weten op welk tijdstip zij je kan terugbellen.

 

 

 

Specialismen