
- Home
- Behandeling & onderzoek
- Hyperventilatie-onderzoek
Hyperventilatie-onderzoek
In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt voor een hyperventilatie-onderzoek in Maasziekenhuis Pantein. Met behulp van dit onderzoek kunnen wij bepalen of uw klachten veroorzaakt worden door hyperventilatie.
Voor het onderzoek
Voorbereiding
- Er zijn geen speciale voorbereidingen nodig.
- Bijna alle medicijnen die u thuis inneemt, kunt u normaal blijven gebruiken. Probeert u echter kalmerende middelen zoveel mogelijk achterwege te laten.
- Neem uw legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) mee naar het onderzoek.
Melden
Bij binnenkomst in het ziekenhuis meldt u zich aan bij de registratiebalie route 023 met een geldig legitimatiebewijs. Doet u dit bij voorkeur 10 minuten voor uw afspraak. Daarna gaat u naar de afdeling Longfunctie, route 111. Hier krijgt u een vragenlijst met betrekking tot uw klachten. Deze lijst vult u vóór het onderzoek in.
Het onderzoek
Het verloop van het onderzoek
Het onderzoek vindt plaats in het longfunctielaboratorium. U zit tijdens het onderzoek in een stoel en ademt door een mondstuk in en uit. Het mondstuk is verbonden aan een apparaat dat registreert hoe snel en hoe vaak u per minuut ademt en hoeveel koolzuur u uitademt. Ook krijgt u een neusklem op om te voorkomen dat u door uw neus ademt.
Voor het onderzoek wordt u gevraagd om, in de wachtkamer, een vragenlijst in te vullen. Dit is om uw klachten zo goed mogelijk te monitoren. Het hyperventilatieonderzoek kan worden opgesplitst in twee delen. Het eerste gedeelte van het onderzoek ademt u 5 minuten rustig door het mondstuk. Daarna vraagt de laborant u om 1 minuut sneller en dieper te ademen dan gewoonlijk. Dit zeer snelle ademen kan een onaangenaam gevoel geven. Vervolgens mag u 3 minuten in uw eigen tempo ademen. Hierna wordt wat bloed afgenomen door middel van een vingerprik.
Na de test wordt gekeken of de klachten die u tijdens de test ondervond vergelijkbaar zijn met de klachten die u thuis heeft.
Duur van het onderzoek
De totale duur van het onderzoek bedraagt ongeveer 30 minuten.
Na het onderzoek
Nazorg in het ziekenhuis
Na het onderzoek is er geen verdere nazorg nodig.
Complicaties en bijwerkingen
Er zijn aan dit onderzoek geen risico’s verbonden. Tijdens de test kunt u last krijgen van klachten zoals duizeligheid, benauwdheid, ademnood en een angstig gevoel. Na de test gaan deze klachten weer over.
De uitslag
Uw behandeld arts ontvangt de resultaten van het onderzoek en bespreekt deze met u.
Bericht van verhindering
Bent u op de afgesproken dag en tijd verhinderd, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de poli Longgeneeskunde, op telefoonnummer 0485-845395 om een nieuwe afspraak te maken. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.
Meer informatie
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen over het onderzoek, neemt u dan gerust contact op met de poli Longgeneeskunde op telefoonnummer 0485-845395.
Februari 2023 – Versie 3
LON001