Gebouw Maasziekenhuis Pantein
 1. Home
 2. Behandeling & onderzoek
 3. Geur en smaak
Patiëntenfolder

Geur en smaak

Smaak- en reukverandering is een probleem dat veel voorkomt bij patiënten met kanker. Zowel vóór het stellen van de diagnose, als tijdens en na afloop van de behandeling, geven veel patiënten aan last te hebben van smaak- en reukveranderingen. Bij veel patiënten herstellen de smaak en de reuk zich na afloop van de totale behandeling. Soms zijn de klachten echter blijvend.

Voeding wordt behalve als bijdrage aan leven, gezondheid en herstel ook gebruikt omdat het lekker is. Een aangename smaak en reuk zijn een belangrijke motivatie om te eten. Storingen in de smaak belemmeren daarom gemakkelijk de inname van voedsel, met als gevolg dat u de voedingsmiddelen die klachten geven, gaat vermijden en uw voeding eenzijdig wordt. Dit heeft weer gevolgen voor uw voedingstoestand en uw lichamelijke conditie.

Waarom is voeding zo belangrijk?

Een goede voeding kan bijdragen aan een betere conditie en aan uw algemene welbevinden. Bovendien vergroot een goede voedingstoestand uw weerstand en heeft het een positieve invloed op de duur en de ernst van de complicaties en bijwerkingen van behandelingstherapieën bij kanker. Alle reden dus om aandacht aan uw voeding te besteden.

Met behulp van de informatie in deze folder kunt u bekijken of u in staat bent om uw klachten van smaak- en reukveranderingen te verminderen of te verzachten. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u hiervoor terecht bij een diëtist van het Maasziekenhuis Pantein. Uw behandelend arts kunt u vragen voor een verwijzing.

Algemene adviezen bij smaakveranderingen

Proeven is onderzoeken hoe iets smaakt. Een aangename smaak vormt een belangrijke motivatie om te eten. Bij alle vormen van kanker kunnen smaakproblemen ontstaan door veranderingen in de smaakdrempels voor zout, zuur, zoet en bitter. Daarnaast kan de smaak veranderen door de ligging van de tumor (bijv. in de mond), door bestraling op het hoofd- halsgebied en door bepaalde chemokuren.

Klachten die op kunnen treden zijn: vieze smaak, minder smaak, veranderingen in smaakbeleving en geheugen. Dit kan zelfs leiden tot een afkeer van bepaalde voedingsmiddelen. In dit hoofdstuk komen alle adviezen bij smaakveranderingen aan bod.

Algemene adviezen:

 • Wanneer u voldoende drinkt, voorkomt u uitdroging en treden een vieze smaak, een droge mond en misselijkheid minder snel op. De nieren hebben bovendien vocht nodig om alle afvalstoffen (weefselafbraak bij onder andere chemo- en radiotherapie) af te kunnen voeren. Zorg dus voor voldoende vocht (minimaal 1,5 liter per dag). Forceer deze hoeveelheid echter niet. Geforceerd drinken kan een misselijk gevoel veroorzaken.
 • Door middel van kauwen en zuigen worden de speekselklieren gestimuleerd om dun, waterig speeksel te produceren. Hierdoor bent u wellicht beter in staat om te proeven. Neem iets friszuurs om op te kauwen of om op te zuigen, bijvoorbeeld een zuurtje, pepermunt, (suikervrije) kauwgom, zacht snoep of een waterijsje. Ook friszure producten als tomaat, komkommer, augurk, appel, zilveruitjes kunnen helpen.
 • U kunt het eten, ondanks de smaakverandering, een stuk aantrekkelijker maken, door aandacht te besteden aan het uiterlijk van de maaltijd, zoals de portiegrootte, het soort servies, de kleurencombinatie en een frisse omgeving.
 • Zelf experimenteren en voedingsmiddelen uitproberen blijft heel belangrijk! Dan pas wordt duidelijk of de gegeven adviezen in uw situatie toepasbaar zijn en verlichting bieden.
 • Roken kan de smaak negatief beïnvloeden.

Vieze smaak

Een vieze smaak in de mond kan ontstaan door radio- of chemotherapie. Deze behandelingen kunnen onder andere een metaalsmaak of ‘rottingssmaak’ in de mond veroorzaken. U kunt ook het idee hebben dat alles naar leer smaakt. De vieze smaak verdwijnt meestal na afronding van de behandeling.

Ervaring: ‘De vieze smaak in de mond is heel persoonlijk. Mijn internist vertelde mij van tevoren dat ik na het infuus, van de chemokuur, een metaalachtige smaak in mijn mond kon krijgen. Ik vond het helemaal niet metaalachtig! Ik vond het meer een chloorachtige smaak.’

Adviezen:

 • U kunt uw vieze smaak in uw mond wellicht onderdrukken, door gebruik te maken van (suikervrije) kauwgom of een snoepje.
 • Let op de keuze van servies. Gebruik bij voorkeur porselein of aardewerk servies en geen plastic, omdat dit een plastic bijsmaak aan gerechten kan geven. Heeft u echter last van een metaalsmaak, dan kunt u juist beter plastic bestek gebruiken in plaats van metalen of zilverbestek.
 • Een goede mondhygiëne kan (tijdelijk) de vieze smaak verminderen. Voor een goede mondhygiëne kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van een speciale tandpasta, mondwater of tandvleesbalsem.
 • Voor meer informatie kunt u terecht bij de oncologieverpleegkundige, tandarts of mondhygiëniste.
 • Sommige voedingsmiddelen zijn in staat de vieze smaak even weg te nemen. Probeer voedingsmiddelen of gerechten met een sterk uitkomende smaak, bijvoorbeeld nasi of bami. Bij sommige mensen geven voedingsmiddelen met een sterk uitkomende smaak alleen maar meer smaakafwijkingen. Het is vooral van belang om uit te proberen wat in uw situatie het beste helpt.

Veranderingen in smaakbeleving

Met veranderingen in smaakbeleving wordt bedoeld dat voedingsmiddelen anders smaken dan voorheen. Het kan zijn dat u voor uw ziekte bijvoorbeeld drie klontjes suiker in uw thee deed en dat u er nu niet meer aan moet denken om suiker te gebruiken. Of dat u eerst vrijwel zoutloos kookte, maar dat u nu overal zout aan toevoegt. Misschien heeft u ook gemerkt dat u nu zuur fruit (sinaasappel en citroen) meer waardeert dan de zoete fruitsoorten, zoals banaan en perzik, terwijl u het vroeger juist zo lekker vond om een banaan te eten.

Het kan ook voorkomen dat u voedingsmiddelen als koffie, witlof en spruitjes ineens niet meer kunt waarderen, omdat u de bittere smaak nu veel intenser beleeft. Soms is het nodig helemaal opnieuw te ontdekken wat u wel en wat niet lekker smaakt.

Ervaring: ‘Tijdens de chemokuur kan ik geen appelstroop, sinaasappel en azijn door de sla verdragen. Het lijkt wel alsof het allemaal extra zuur smaakt. Ik word er gewoon misselijk van. Ook zoete producten als chocolade zijn tijdens de kuur een taboe. Ik heb juist meer behoefte aan hartige voedingsmiddelen zoals bouillon of groentesappen. Daarnaast heb ik in die periode erge trek in voedingsmiddelen die lekker fris zijn en makkelijk door de mond glijden, zoals avocado’s, salades aangemaakt met olijfolie, spinazie en bietjes.’

Adviezen:

Friszure gerechten worden bij smaakveranderingen over het algemeen meer gewaardeerd. Probeert u eens kip met ananas of vlees met schijfjes gebakken appel.

 • Als er veranderingen in uw smaakbeleving zijn opgetreden, kan het voorkomen dat u bepaalde voedingsmiddelen, in tegenstelling tot vroeger, nu wel weet te waarderen. Probeer dus ook de voedingsmiddelen te gebruiken die u voor uw ziekte niet lekker vond.
 • Voedingsmiddelen die gisteren niet smaakten, kunnen vandaag beter smaken en omgekeerd! De smaakbeleving kan per dag sterk wisselen. Blijf daarom alle voedingsmiddelen uitproberen.
 • Breng afwisseling aan in de verschillende smaken. Wissel zoete, zoute, zure en bittere voedingsmiddelen met elkaar af.
 • Om het smaakverlies te compenseren, kunt u gebruik maken van extra suiker, zout en kruiden. U kunt bij elke maaltijd bijvoorbeeld alvast peper, zout, mosterd, suiker en tomatenketchup op tafel zetten.

Bij een sterk uitkomende smaak:

 • Neutraal smakende voedingsmiddelen worden over het algemeen meer gewaardeerd bij smaakafwijkingen. Voorbeelden van neutraal smakende voedingsmiddelen zijn: gekookte aardappelen, rijst, pap of pasta.
 • Temperatuur beïnvloedt de smaak. Kijk op welke temperatuur gerechten het beste smaken. Koude gerechten hebben vaak een minder sterke smaak dan warme.
 • Het kan voorkomen dat de drempel voor bitter verlaagd is. Dit betekent dat u sneller een bittere smaak proeft. Hierdoor waardeert u de smaak van bittere groenten zoals witlof, andijvie en spruitjes waarschijnlijk minder. Als u dit bij uzelf bemerkt, neem dan andere groentesoorten.
 • U kunt de bittere smaak van vlees proberen te onderdrukken, bijvoorbeeld door wijn of bier in soepen en sauzen te doen, door het vlees te marineren (zoals bij satévlees en bij speklappen) en door meer en sterkere kruiden en specerijen te gebruiken.
 • U kunt zure en scherpe voedingsmiddelen verzachten door er een scheutje room of crème fraîche aan toe te voegen, bijvoorbeeld aan appelmoes, sinaasappelsap, tomatensoep of zuurkool.
 • Als u zuur fruit, zoals sinaasappel, grapefruit, citroen of -sap, niet kunt verdragen, kunt u het vervangen door zoet fruit, zoals een peer, perzik, banaan, fruit uit blik, druivensap, dubbeldrank of perensap.
 • Gekoelde dranken smaken minder zoet dan ongekoelde dranken. Als u toch een bepaalde drank wilt drinken, maar u vindt het te zoet smaken, drink deze dan koud. Sommige soorten sportdranken smaken minder zoet, net zoals ijsthee.
 • Als vruchtensappen irritatie in uw mond veroorzaken, zijn limonadesiropen, zoals Roosvicee of Karvan Cevitam een goede vervanging. Deze dranken bevatten namelijk ook extra vitamine C.

Afkeer van voedingsmiddelen

Afkeer (aversie) van bepaalde voedingsmiddelen kan ontstaan doordat de smaak verandert. Waardoor de smaak verandert, is onbekend. Vaak treedt een afkeer op van warme producten die sterk ruiken. Koffie staat meestal het eerste tegen, al snel gevolgd door de warme maaltijd, waarbij gebakken vlees, bouillon of soep de meeste problemen geven. Ook is het mogelijk dat het drinken van alcohol en het roken van een sigaret niet meer smaken.

Een herinnering aan een onaangename gebeurtenis kan een afkeer van bepaalde voedingsmiddelen opwekken. Producten die worden gegeten tijdens een periode waarin u erg misselijk bent, kunnen nog lange tijd tegenstaan.

Adviezen:

 • Tijdens de kuurdagen is het van belang dat u het eten niet forceert (dit geldt eigenlijk altijd). Geforceerd eten kan misselijkheid veroorzaken. Probeert u wel voldoende te drinken!
 • Als bepaalde voedingsmiddelen echt tegenstaan, probeert u ze dan niet alsnog te eten, vaak verergert dit juist de misselijkheid en ontneemt het de eetlust.
 • Het kan voorkomen dat u een afkeer ontwikkelt voor het voedsel dat u vlak voor het toedienen van de chemotherapie heeft gegeten. Probeer daarom ongeveer 1 uur voor aanvang van de behandeling zo weinig mogelijk of helemaal niets te eten.
 • Probeer een vervanging te zoeken voor voedingsmiddelen of gerechten die bij u een afkeer veroorzaken. Bijvoorbeeld warme chocolademelk in plaats van koffie, of probeer in plaats van warm vlees, koud vlees, vleesbeleg of vis.
 • Als de warme maaltijd u tegenstaat, is het aan te raden een vervanging te zoeken, omdat u anders veel voedingsstoffen mist. Meer informatie over vervangingen leest u onder het kopje ‘variatiemogelijkheden’.

Veranderingen in smaakgeheugen

Herkent u de volgende situatie: Iemand wil u verwennen en vraagt u wat u ‘s avonds graag wilt eten’. U zegt dan bijvoorbeeld tuinbonen met spekjes. Maar als u dan aan tafel zit en de eerste hap neemt, herkent u de smaak van de bonen helemaal niet. U dacht dat ze heel anders smaakten en eet ze vervolgens niet met plezier op. Uw smaakbeleving kan zo veranderd zijn, dat deze niet meer overeenkomt met uw smaakgeheugen.

Ervaring: ‘Het valt me op dat ik van tevoren echt niet weet waar ik nou zin in heb. Mijn man maakt dan vaak maar iets klaar en meestal smaakt het eigenlijk best goed!’

 • U kunt niet altijd meer op uw smaakgeheugen vertrouwen. Het kan zijn dat voedingsmiddelen u opeens tegenstaan of dat u bepaalde dingen niet meer lust. Hierdoor kunnen teleurstellingen ontstaan bij u, maar ook bij anderen. Informeer anderen hierover, dit kan misverstanden voorkomen.
 • De reuk en het smaakgeheugen komen niet altijd meer overeen met de smaak. Probeert u daarom van alles dat u aangeboden krijgt te proeven.

Algemene adviezen bij reukveranderingen

Veel patiënten die worden behandeld met chemotherapie klagen tijdens en soms ook geruime tijd na de behandeling over veranderingen van het reukvermogen. Bepaalde geuren ruiken opeens veel sterker of minder lekker. Het kan ook voorkomen dat geuren die eerst als minder prettig werden ervaren, nu wel prettig gevonden worden.

Adviezen:

 • Zorg voor zoveel mogelijk frisse lucht, zet een raam open of doe een afzuigkap aan, tijdens het koken en het eten. Laat eventueel iemand anders koken.
 • Er komen minder geuren vrij als u het eten in de magnetron bereidt of als u kant- en klare maaltijden gebruikt. Bovendien vergt het minder van uw tijd. Dit kan een uitkomst bieden als u zich niet lekker voelt of vermoeid bent.
 • Probeer de geur van producten, die misselijkheid veroorzaken of verergeren te vermijden. Dit kan bijvoorbeeld de geur zijn van parfum, eau de cologne, aftershave, sterk ruikende bloemen, schoonmaakmiddelen en waspoeder.
 • Vraag uw omgeving rekening te houden met uw afkeer van bepaalde geuren.
 • Voor de geur van bepaalde voedingsmiddelen wordt vaak een afkeer ontwikkeld. Het ruiken hiervan kan de geur en smaak van een ander voedingsmiddel of gerecht beïnvloeden, waardoor dit ook onterecht als vies wordt beschouwd. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn: koffie, gebraden vlees, soep, sterke kruiden en koolsoorten. Probeer deze zoveel mogelijk te vermijden.

Reukvermindering en -verdwijning

Als gevolg van de behandeling bij kanker of door de ziekte zelf, is het mogelijk dat uw reukzintuig niet goed functioneert. Wanneer u niet goed meer kunt ruiken, proeft u het eten ook minder goed (net als bij een verstopte neus), met als gevolg dat u minder trek kunt hebben om te eten. Het is echter belangrijk om toch te blijven eten, ook al ruikt en smaakt het eten niet meer als voorheen.

Meestal zijn reukveranderingen echter tijdelijk. Na afloop van de behandeling komt de reuk bij de meeste mensen weer terug.

Adviezen:

 • Door goed te kauwen, komen er voedseldeeltjes achter op uw tong en verspreidt de geur van het eten zich in de mond en keelholte. Hierdoor proeft u de gerechten beter.
 • Probeer uit of gerechten met een sterke smaak en geur, zoals bami, nasi, spaghetti beter gaan.

Variatiemogelijkheden

Als de warme maaltijd u tegenstaat, is het aan te raden om een vervanging te zoeken, omdat u anders veel voedingsstoffen mist.

Adviezen:

In plaats van een warme maaltijd kunt u een derde broodmaaltijd, een salade of een koude pasta gebruiken. Om met deze vervangingen te kunnen voldoen aan alle benodigde voedingsstoffen, is het wenselijk dat u uit alle vier de onderstaande hoofdgroepen tenminste één voedingsmiddel kiest.

 1. Brood en broodvervangers (beschuit, crackers, pap, roggebrood), aardappelen, rijst, pasta of peulvruchten
 2. Groente en fruit
 3. Melk en melkproducten (vla, kwark, yoghurt), kaas, vlees, vis, kip, ei of tahoe
 4. Halvarine, margarine, roomboter of olie

De warme maaltijd kunt u vervangen door de volgende gerechten:

 • een broodje met roomboter, belegd met kruidenkaas, een schaaltje vruchtenyoghurt en een glas vruchtensap;
 • een schaaltje volle yoghurt met cruesli, een beschuit besmeerd met dieetmargarine, belegd met aardbeien en suiker en een kopje thee (met suiker);
 • een plak roggebrood besmeerd met roomboter en belegd met haring, een stuk fruit en een glas melk;
 • een bord pap, een schaaltje geweekte pruimen en een beker karnemelk;
 • een stukje groentequiche met een glas vers geperst sinaasappelsap en een schaaltje vruchtenkwark;
 • een bolletje kant- en klare huzarensalade, geserveerd met bijvoorbeeld stokbrood. Neem hierbij een stuk fruit, omdat deze salade minder groente bevat;
 • een bolletje kant- en klare zalm- of aardappelsalade, aangevuld met extra fruit en geserveerd met een snee geroosterd brood;
 • een schaaltje kant- en klare pastasalade, bijvoorbeeld macaroni met ham en ananas en enkele groenten, geserveerd met een glas melk of schaaltje vla.
  Als vlees u tegenstaat, is het verstandig wel een vervanging voor het vlees te zoeken. Vlees bevat namelijk het eiwit dat u nodig heeft voor de opbouw van uw cellen.

In plaats van warm vlees kunt u ook nemen:

 • Vleeswaren zoals rollade, rosbief, ham of casselerrib bij de warme maaltijd. U kunt deze vleeswaren ook extra tussendoor nemen.
 • U kunt vlees vervangen door bijvoorbeeld kip in de vorm van drumsticks (koud of warm), kipnuggets, gerookte kipfilet in een salade of uit het vuistje.
 • Ook vis is een goede vervanging van vlees. Voorbeelden hiervan zijn gebakken of gestoofde vis, broodje haring met uitjes, tonijn uit blik of gerookte zalm op een toastje.
 • Kaas kan het vlees ook uitstekend vervangen. Denk hierbij niet alleen aan een plak kaas op brood, maar ook aan bijvoorbeeld kaasfondue, geraspte kaas over een pasta, blokje kaas als tussendoortje of brie op een toastje.
 • Tenslotte kunnen ook vegetarische producten, zoals tempe, tahoe, sojaburgers, eieren en peulvruchten, zoals linzen, bonen en erwten (denk aan erwtensoep) gebruikt worden als eiwitbron in plaats van vlees.
 • Als vervanging voor vlees mag u gerust elke dag een ei nemen. Bij een te hoog cholesterolgehalte adviseren we u maximaal 3 eieren per week te nemen. 
 • Als gekookte groenten u tegenstaan, probeer dan een rauwkostsalade of neem een extra glas groente- of vruchtensap.
 • Als u koffie niet meer lekker vindt, probeer dan ook eens thee, chocolademelk, karnemelk, vruchtensap of frisdrank. Of probeer koffie met veel warme melk, cappuccino of oploskoffie. U mist echter geen belangrijke voedingsstoffen als u geen koffie drinkt.

Meer informatie

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met de diëtisten van het Maasziekenhuis. U kunt op werkdagen tijdens kantooruren contact opnemen met 0485-845226. U kunt uw naam, geboortedatum en telefoonnummer op het antwoordapparaat inspreken. U wordt door één van de diëtisten teruggebeld.

Als u onder behandeling bent van de diëtist, kun u haar ook per email bereiken: dietetiek@pantein.nl.  Vergeet niet uw naam en geboortedatum te vermelden.

Overige informatie

Brochures/kookboeken

 • Online recepten gericht op smaakverbetering bij kanker www.voedingenkankerinfo.nl
 • ‘Als eten met kanker moeilijk is’, top 40 tips & tricks. Te bekijken en te downloaden via www.beleefjesmaak.nl.
 • ‘Als eten even moeilijk is. Deel 2, kookboek met 50 smakelijke gerechten’ en Deel 3, recepten van gerechten in verschillende consistenties’. Te bestellen via www.alsetenevenmoeilijkis.nl. Kookboek
 • ‘Gezond eten rond chemotherapie’, José van Mil en Christine Archer-Mackenzie. ISBN 9789491549878. Te bestellen via de boekwinkel of webshop.

Websites

www.reukensmaakcentrum.nl 
www.voedingscentrum.nl 
www.kanker.nl 
www.wkof.nl 
www.beleefjesmaak.nl 
www.smaakcheck.nl 

Specialismen