Maasziekenhuis Pantein Hal boven
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Gastroscopie
Patiëntenfolder

Gastroscopie

Inwendig onderzoek van het maagdarmkanaal

In overleg met uw behandelend arts, heeft u besloten tot een gastroscopie. Dit is een inwendig onderzoek van de slokdarm, de maag en het begin van de dunne darm. In deze folder en video krijgt u meer over dit onderzoek.

Gastroscopie met roesje

Om de video te kunnen bekijken dient u de cookies te accepteren. 

Gastroscopie zonder roesje

Om de video te kunnen bekijken dient u de cookies te accepteren. 

Met behulp van een bestuurbare, buigzame slang (endoscoop) onderzoekt de maag-darm-lever-arts (mdl-arts) of internist de binnenkant van de organen. De binnenzijde van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm worden bekeken. Eventuele bijzonderheden en afwijkingen kunnen door dit onderzoek worden ontdekt. Ook is het mogelijk om via de endoscoop stukjes weefsel pijnloos weg te halen voor microscopisch onderzoek.

Voorbereiding op het onderzoek

Belangrijk!

Vertel de arts vóór het onderzoek:

  • of u medicijnen gebruikt, zoals maagbeschermers of bloedverdunnende medicatie, zoals acenocoumarol (sintrom), fenprocoumon (marcoumar), dabigtran, prasugrel, rivaroxaban, ticagrelor, acetylsalicylzuur (ascal), persantin of clopidrogel (plavix) of andere bloedverdunnende medicatie;
  • of u allergisch bent voor bepaalde geneesmiddelen;
  • of u aan hart- of longaandoeningen lijdt;
  • of u zwanger bent.

Eten en drinken

Het is belangrijk dat u voor het onderzoek een lege maag heeft. Dit betekent dat u minimaal 6 uur voor het onderzoek niets meer mag eten. Uiterlijk 6 uur voor het onderzoek mag u nog een licht ontbijt gebruiken, bijvoorbeeld een sneetje wit brood of een beschuit met jam en thee of zwarte koffie zonder melk. Wij raden u aan vanaf die tijd ook niet meer te roken.

U mag nog wel heldere dranken drinken tot 2 uur voor het onderzoek. Heldere dranken die u mag drinken zijn water, aanmaaklimonade, koffie en thee zonder melk. Drink niet meer dan 2 kopjes koffie.

Uw noodzakelijke medicijnen mag u gewoon innemen met een slokje water. De avond vóór het onderzoek kunt u normaal eten.

Sondevoeding

Heeft u een sonde in uw maag of in uw twaalfvingerige darm? Stop dan 12 uur voor het onderzoek met de sondevoeding.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

  • Uw legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs),
  • Als u medicijnen gebruikt vragen wij u om voorafgaand aan het ziekenhuisbezoek bij uw eigen apotheek een geneesmiddelenpaspoort op te halen. Het geneesmiddelenpaspoort is een lijst met de geneesmiddelen die u op dit moment gebruikt met daarbij informatie over mogelijke allergieën en geneesmiddelen die u in het verleden heeft gebruikt.

Vervoer naar huis

Heeft u met de arts afgesproken dat u een roesje krijgt? Dan is het belangrijk dat u vooraf het vervoer naar huis regelt. Door het roesje kunt u nog wat slaperig zijn en wat trager reageren. daarom mag u niet zelf autorijden, fietsen of alleen met het openbaar vervoer of taxi reizen.

Het onderzoek

Voorbereiding in het ziekenhuis

Krijgt u een roesje? In verband met de voorbereiding op het onderzoek is het belangrijk dat u 30 minuten voor uw afspraak aanwezig bent.

Als u geen roesje krijgt, dan hoeft u niet eerder aanwezig te zijn en kunt u de tijd aanhouden die op de afsprakenbrief staat.

Krijgt u een roesje?

Heeft u met de arts afgesproken dat u een roesje krijgt? Dan wordt u voor dit onderzoek opgenomen in de uitslaapruimte. Hier vindt de voorbereiding op het onderzoek plaats en hier komt u na het onderzoek ook weer terug. Bij de opname in de uitslaapruimte stelt de verpleegkundige u een aantal vragen en voert controles uit.

Voor het roesje krijgt u tijdens het onderzoek via een infuusnaald een slaapmiddel toegediend. Dit medicijn wordt een roesje genoemd. Een roesje is geen narcose. Door dit medicijn voelt u zich slaperig en rustiger, zodat het onderzoek minder belastend is. Bij een roesje duurt de voorbereiding voor het onderzoek ongeveer 30 minuten. Voor de afleiding en om de tijd te overbruggen, kunt u iets te lezen of een tablet meenemen.

In verband met de privacy van u en de andere patiënten is het niet mogelijk om familie bij u in de uitslaapruimte te laten verblijven. Uw begeleider kan in de wachtruimte op u wachten of u kunt een telefoonnummer van uw begeleider achterlaten bij de balie.

Het onderzoek

Heeft u een gebitsprothese of kunstgebit? Dan doet u deze voor het onderzoek uit.

Voor dit onderzoek gaat u op uw linkerzijde liggen. Om de slokdarm, de maag en het begin van de dunne darm te kunnen bekijken, brengt de arts een slangetje (endoscoop) via de mond en de keel in de slokdarm. Dit gaat stap voor stap en de arts legt uit wat er gaat gebeuren. De arts legt het slangetje achter op uw tong en vraagt u om goed te slikken. Voorzichtig brengt de arts het slangetje verder naar de slokdarm en de maag tot aan het begin van de dunne darm.

Het kan zijn dat u tijdens het inbrengen van het slangetje moet kokhalzen. Kokhalzen is een automatische reactie van het lichaam. Het lichaam wil hiermee voorkomen dat er iets in uw keel komt dat daar niet hoort.

Het is belangrijk om te weten dat u gewoon kunt blijven ademen wanneer het slangetje in uw keel wordt gebracht. Het slangetje gaat naar de slokdarm. De luchtpijp blijft vrij om te kunnen ademen. Het kan helpen om uw aandacht te richten op uw ademhaling. U kunt er ook voor kiezen uw keel met een spray te laten verdoven. Dit kan alleen als u tijdens het onderzoek geen roesje krijgt.

Om de maag goed te kunnen bekijken, wordt er tijdens het onderzoek lucht in de maag geblazen. Het is normaal dat u hierdoor lucht opboert.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt 10 tot 15 minuten.

Na het onderzoek

Naar huis

Als u geen roesje heeft gehad, mag u direct naar huis.

Heeft u wel een roesje gehad, dan gaat u na het onderzoek terug naar de uitslaapruimte. Hier wordt u nog een uur bewaakt via de monitor vanwege de toegediende medicatie. Voordat u naar huis gaat, krijgt u nog wat te eten en te drinken. Houdt u er rekening mee dat u ongeveer twee uur in het ziekenhuis bent (van opname tot ontslag) wanneer u een roesje krijgt.

Nazorg

Als u bloedverdunners gebruikt, vertelt de arts u wanneer u deze weer moet innemen.

Als u een keelverdoving heeft gehad, mag u pas 1 uur na het onderzoek weer eten of drinken. Begin na die tijd voorzichtig met een slokje water. Gaat dit goed, dan kunt u weer gewoon eten en drinken.

Uitslag van het onderzoek

De arts komt na het onderzoek bij u langs om u te informeren over hoe het onderzoek is gegaan en wat de bevindingen zijn. Alleen als directe behandeling nodig is, wordt dit direct gestart anders wordt dit besproken via de aanvragend arts.

Als er weefselstukjes zijn weggehaald, is de uitslag van het microscopisch onderzoek na ongeveer zeven werkdagen bekend. Uw arts informeert u over deze uitslag.

Complicaties

Als na het onderzoek pijn op de borst of kortademigheid optreedt, moet u contact opnemen met uw behandelend arts of de dienstdoende internist. In de avond/nacht/weekend kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp op telefoonnummer 0485–84 53 31.

Bericht van verhindering

Bent u op de afgesproken dag en tijd verhinderd, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de poli Interne Geneeskunde op telefoonnummer 0485–84 53 60 om een nieuwe afspraak te maken. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen over het onderzoek, neemt u dan gerust contact op met de polikliniek Interne Geneeskunde, op telefoonnummer 0485-84 53 60.