Maasziekenhuis Pantein Hal
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Fysiotherapie na een heupoperatie
Patiëntenfolder

Fysiotherapie na een heupoperatie Maasziekenhuis Pantein

Uw heupgewricht is vervangen door een kunstheup (een heupprothese). In deze folder krijgt u tips voor het functioneren in het dagelijks leven. Daarnaast staan hierin oefeningen beschreven om de beweeglijkheid van de gewrichten en de functie van de spieren te verbeteren en te onderhouden.

Samenwerking met de Sint Maartenskliniek

De orthopedische zorg in het Maasziekenhuis wordt uitgevoerd door specialisten van de Sint Maartenskliniek. Meer informatie over deze samenwerking leest u op de website:
www.maasziekenhuispantein.nl/sint-maartenskliniek 

Leefregels na een totale heupprothese

  • U mag slapen in iedere gewenste houding. Eventueel kunt u een kussen tussen de benen leggen voor comfort.
  • Vermijd een combinatie van maximale heupbuiging, het kruisen van de benen en het naar binnen draaien van het geopereerde been. Hoe u bij uw voeten moet komen om deze bijvoorbeeld te wassen of sokken en schoenen aan te doen, oefent u eerst met de fysiotherapeut.
  • U mag niet met de benen over elkaar zitten.
  • Als u merkt dat de heup een bepaalde beweging nog niet toelaat, zet deze dan niet door zodat u niets forceert.
  • Afbouwen van uw loophulpmiddel mag op basis van de kwaliteit van het lopen.
  • Autorijden en fietsen mag weer als de loophulpmiddelen niet meer nodig zijn.
  • Bukken mag door het geopereerde been naar achteren te steken.

Voor meer informatie en tips kunt u ook kijken op: www.maartenskliniek.nl/orthopedie/heup-en-bovenbeen/totale-heupprothese 

Op deze website bij punt 16 ‘Leven met een heupprothese’ leest u aanvullende informatie en tips voor het functioneren in het dagelijks leven.

Oefeningen voor op bed na de operatie

De volgende oefeningen zijn bedoeld om de doorbloeding in uw been te stimuleren en om het bewegingsgevoel in uw been weer terug te krijgen. Op de foto’s is het rechterbeen het geopereerde been.

Oefening 1

Trek uw voet op, houd 2 tellen vast en laat weer los. U kunt ook in cirkels bewegen. Dit herhaalt u 15 keer. Deze oefening mag u 2 keer per uur doen.

Afbeelding oefening 1

Oefening 2

De knieholte in het bed drukken. Daarbij beweegt de knieschijf richting het bovenbeen. Dit herhaalt u 10 keer. Deze oefening mag u ieder uur herhalen.

Afbeelding oefening 2

Oefening 3

De knie optrekken waarbij de voet over het bed schuift. U mag de knie buigen tot een hoek van maximaal 90 graden, zoals u hieronder op de foto kunt zien. Hiermee voorkomt u dat u te veel buigt in de heup. Dit herhaalt u 10 keer. Deze oefening mag u ieder uur herhalen.

Oefening 4

Oefening 4

Het been over het bed naar buiten schuiven. Let er hierbij op dat u het been niet naar binnen draait. Dit herhaalt u 10 keer. Deze oefening mag u ieder uur herhalen.

Afbeelding oefening 4

Oefening 5

De bilspieren aanspannen door ze samen te knijpen en weer los te laten. Dit herhaalt u 10 keer. Deze oefening mag u ieder uur herhalen.

Oefening ter verbetering van het strekken van de heup

Op de foto’s is het rechterbeen het geopereerde been.

Oefening 6

U staat rechtop met uw handen gesteund en met uw voeten op schouderbreedte. Plaats het geopereerde been naar achteren op de bal van de voet. Strek vervolgens uw knie en heup zonder dat de hak op de grond komt. Blijf zelf goed rechtop staan en span uw buikspieren aan. Dit herhaalt u 10 keer. Deze oefening kunt u 5 keer per dag herhalen.

Afbeelding oefening 6

Oefening ter verbetering van de heupspieren

Oefening 7

U gaat rechtop staan. Beweeg het geopereerde been alléén zijwaarts naar buiten. Herhaal dit 10 keer. Deze oefening doet u 5 keer per dag.

Afbeelding oefening 7

Traplopen

Alleen de nodige transfers worden met de trap gedaan. Dus dat betekent één keer naar beneden en één keer naar boven. In het ziekenhuis gaat u traplopen onder begeleiding van de fysiotherapeut. U leert dan hoe u het beste kunt traplopen na een operatie. Het is verstandig om ook thuis nog onder begeleiding de trap op en af te gaan. De techniek van het trapgebruik ziet er als volgt uit:

Omhoog

  1. Pak de leuning in de ene hand en de kruk in de andere hand.
  2. De andere kruk neemt u mee door deze tussen de vingers te klemmen, hierdoor kunt u evengoed op de kruk steunen.
  3. Plaats eerst het niet geopereerde been op de hogere trede.
  4. Plaats vervolgens het geopereerde been met de kruk ernaast op dezelfde trede. De eerste 4 weken gaat u op deze manier de trap omhoog. U mag nog niet doorstappen op de trap.
  5. Herhaal de reeks bij nummer 1.

Afbeelding oefening traplopen omhoog

Omlaag

  1. Pak de leuning in de ene hand en de kruk in de andere hand.
  2. De andere kruk neemt u mee door deze tussen de vingers te klemmen, hierdoor kunt u evengoed op de kruk steunen.
  3. Plaats eerst het geopereerde been en de kruk een trede lager.
  4. Plaats vervolgens het niet geopereerde been ernaast op dezelfde trede. De eerste 4 weken gaat u op deze manier de trap omlaag. U mag nog niet doorstappen op de trap.
  5. Herhaal de reeks bij nummer 1.

Oefening Fysiotherapie Na Een Heupoperatie Oefening Trap Omlaag

Vragen?

Heeft u nog vragen? Schrijf ze op. En stel ze gerust tijdens de behandeling. Heeft u thuis nog vragen? Dan kunt u altijd contact opnemen met de afdeling fysiotherapie op telefoonnummer 0485-84 52 55 of via e-mail: therapie@pantein.nl.

Specialismen