Maasziekenhuis Pantein Gang
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Fietstest (ergometrie)
Patiëntenfolder

Fietstest (ergometrie)

Inspanningstest op de fiets
In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt voor een fietsproef in het Maasziekenhuis. Dit onderzoek wordt de fietstest of ergometrie genoemd. Tijdens dit onderzoek wordt gekeken welke inspanning u kunt leveren en hoe uw lichaam reageert tijdens de inspanning.

 

Voor het onderzoek

Voorbereiding

  • U kunt van tevoren gewoon eten en drinken. Wel is het raadzaam om vanaf 2 uur vóór de fietstest geen uitgebreide of zware maaltijd te nuttigen.
  • Als u alleen een fietstest ondergaat, blijft u uw medicatie gewoon gebruiken tot het moment van onderzoek. Als er een combinatie van onderzoeken plaats vindt, raadpleeg dan uw afsprakenformulier of de laborant.
  • Neem uw legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs) mee naar het onderzoek.
  • Gemakkelijk zittende kleding en goede schoenen zijn aan te bevelen.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek wordt onderzocht hoe het hart en de longen reageren op inspanning. Terwijl u fietst op een hometrainer wordt een hartfilm gemaakt. Hierbij worden uw hartritme en bloeddruk gemeten en kan gecontroleerd worden of uw hart zuurstoftekort heeft bij inspanning.

Het verloop van het onderzoek

De fietstest wordt begeleid door een longfunctie-analist. Tijdens het onderzoek vertelt de analist steeds wat er gaat gebeuren. Ook spoort de analist u alsmaar aan om nog beter uw best te doen. U wordt verzocht het bovenlichaam te ontbloten. Bij mannen is het soms nodig om de borstharen weg te scheren. 

Voordat u gaat fietsen wordt er onder plaatselijke verdoving een soort infuusje in de slagader in uw pols aangebracht. Door dit slangetje wordt bloed afgenomen, onder andere voor het bepalen van het zuurstofgehalte in uw bloed. Als u op de fiets zit brengt de longfunctie-analist een paar zuigdopjes aan op uw borst en rug. Vervolgens kunt u gaan fietsen. Het hartfilmpje verschijnt op het beeldscherm. De longfunctie-analist beoordeelt constant de beelden.

Tijdens het fietsen krijgt u een soort masker op. Dit is een kapje dat over de neus en de mond gaat zodat we de ademhaling kunnen meten. U ademt gewone kamerlucht in en de uitgeademde lucht gaat door een slangetje naar de computer. Deze meet onder andere de opname van zuurstof en het afgeven van koolzuur door de longen. 

Tijdens de test wordt het fietsen iedere minuut automatisch zwaarder. Het is alsof u een helling op fietst die steeds steiler wordt. Het is de bedoeling dat u met dezelfde snelheid blijft doorfietsen. Dit kunt u controleren op een metertje aan de fiets.

Door de heftige inspanning kunt u zich even wat benauwder of een beetje misselijk voelen. Dit gaat binnen een paar minuten weer over. Na afloop van het onderzoek fietst u nog 3 minuten uit, zonder belasting op de trappers.

Duur van het onderzoek

Het fietsen zelf duurt ongeveer 10 minuten. Het gehele onderzoek, inclusief de voorbereiding, neemt 60 minuten in beslag.

Na het onderzoek

Nazorg

Na afloop krijgt u een drukverband om uw arm op de plaats waar het infuus heeft gezeten. Dit is om er zeker van te zijn dat het gaatje goed dichtgaat en om een bloeduitstorting zo veel mogelijk te voorkomen. Dit verband zit zo stevig, dat er in de hand wat meer bloed blijft zitten. De hand wordt dan ook wat donker van kleur. Dit kan geen kwaad. Na een uur mag u het verband weer verwijderen. Tenzij u bloedverdunners gebruikt, dan moet het verband twee uur blijven zitten. De kleur van de hand wordt dan weer normaal. U kunt zich eventueel douchen met plastic om het drukverband.

Na het onderzoek mag u gewoon eten en drinken.

Risico’s en mogelijke complicaties

Aan dit inspanningsonderzoek zijn meestal geen risico’s verbonden. Omdat tijdens het onderzoek de longfunctie en ook de hartfunctie wordt gemeten, wordt overbelasting van hart en/of longen tijdig gesignaleerd. U kunt door de inspanning die u moet leveren tijdelijk wat (meer) last van benauwdheid of kortademigheid krijgen. Ook kunt u zich wat vermoeider voelen.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts.

Bericht van verhindering

Bent u op de afgesproken datum verhinderd, bel dan zo snel mogelijk met de poli Longgeneeskunde, telefoonnummer 0485-84 53 95. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.

Meer informatie

Heeft u nog vragen over dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Longgeneeskunde, telefoonnummer 0485-84 53 95 of met de longfunctie-analist, telefoonnummer 0485-84 62 43

Specialismen