Maasziekenhuis Pantein Hal boven
 1. Home
 2. Behandeling & onderzoek
 3. Fertiliteitsonderzoek van sperma
Patiëntenfolder

Fertiliteitsonderzoek van sperma

U bent voor onderzoek van uw sperma doorverwezen naar het klinisch chemisch laboratorium van Maasziekenhuis Pantein. Deze folder informeert u over het maken van een afspraak en de verzameling en afgifte van sperma.

Afspraak

Dit onderzoek is alleen mogelijk op afspraak en alleen in Maasziekenhuis Pantein (dus niet op de externe bloedafname locaties). Voor het maken van een afspraak kunt u van maandag t/m vrijdag tussen 13.00 en 16.30 uur contact opnemen met het laboratorium op telefoonnummer 0485-84 64 71. Wij raden u aan tijdig contact met ons op te nemen om uw afspraak in te plannen.

Kunt u een gemaakte afspraak niet nakomen? Laat ons dit dan zo spoedig mogelijk weten. Wanneer u zich niet tijdig afmeldt (24 uur vóór het onderzoek) of helemaal niet komt, worden de kosten van het onderzoek toch in rekening gebracht.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

 • Het aanvraagformulier dat u van uw behandelend arts heeft gekregen.
 • Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs).

Afgifte

Het sperma kan uitsluitend na afspraak worden ingeleverd. U komt op de afgesproken dag en tijd naar de poli Bloedafname van het Maasziekenhuis. Hier toetst u bij de keuzezuil in dat u voor afgifte van materiaal komt en neemt u een nummertje. U wordt met voorrang geholpen. De medewerker aan de balie zal u bij afgifte van het potje sperma vragen om ook het aanvraagformulier in te leveren en een vragenlijst volledig naar waarheid in te vullen.

Als u de afgelopen drie maanden een koortsperiode heeft doorgemaakt, meldt u dit dan aan uw behandelend arts en noteert u dit ook op de vragenlijst die u moet invullen bij afgifte. De kwaliteit van de zaadcellen kan namelijk anders zijn, waardoor het resultaat van het onderzoek wordt beïnvloed.

Instructies voor de verzameling en afgifte

Om het sperma onderzoek zo goed mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat u onderstaande instructies nauwkeurig opvolgt.
 • Het sperma mag uitsluitend worden verzameld door middel van masturbatie.
 • Er mag géén condoom of glijmiddel worden gebruikt. Sperma dat is opgevangen in een condoom is niet geschikt vanwege de zaaddodende eigenschappen van het condoom.
 • Was van tevoren uw handen met water en zeep. Uw penis mag u alléén met water wassen.
 • Vang uw sperma op na twee tot zeven dagen onthouding.
 • Het sperma dient u op te vangen in een speciaal plastic steriel potje. Deze potjes zijn verkrijgbaar bij de gynaecoloog, uroloog, huisarts of de poli Bloedafname van Maasziekenhuis Pantein.
  Let er op dat al het sperma in het potje terecht komt!
  Als dit niet het geval is, kan het onderzoek niet plaatsvinden. U dient u dit zo spoedig mogelijk te melden op 0485-84 64 71. Hier kunt u ook een nieuwe afspraak maken.
 • Sluit het potje goed af met het bijbehorende deksel. Noteer uw naam en geboortedatum op het potje.
 • Wanneer u het sperma thuis verzamelt, dient u het sperma binnen 1 uur na productie in te leveren bij de poli Bloedafname van Maasziekenhuis Pantein.
 • Temperatuurschommelingen tijdens vervoer dienen zoveel mogelijk te worden voorkomen. Bijvoorbeeld door het potje in te pakken in aluminiumfolie en het zo dicht mogelijk op het lichaam te bewaren. (bijvoorbeeld in de binnenzak van uw jas). Bewaar het potje met sperma tenminste op kamertemperatuur (18˚C) en ten hoogste op lichaamstemperatuur (40˚C).

Uitslag

De uitslag krijgt u op het spreekuur van uw huisarts of specialist die het onderzoek heeft aangevraagd.

Waar vindt u de poli Bloedafname?

De poli Bloedafname bevindt zich op de begane grond van Maasziekenhuis Pantein. Volgt u route 026.

Openingstijden poli Bloedafname

Maandag t/m vrijdag van 07.30 tot 17.00 uur.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neemt u dan gerust contact op met het secretariaat van het laboratorium via telefoonnummer 0485-84 64 71, of met uw behandelend specialist of huisarts.

Juni 2021 – Versie 6
LAB001

Specialismen