Maasziekenhuis Pantein Hal boven
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Energie- en eiwitverrijkte voeding bij kinderen
Patiëntenfolder

Energie- en eiwitverrijkte voeding bij kinderen

Door ziekte of behandeling heeft uw kind extra energie (brandstof) en eiwitten (bouwstof) nodig. Tijdens de ziekteperiode is het vaak juist lastig om voldoende te eten en te drinken. Hierdoor is er een risico op ongewenst gewichtsverlies, verlies van spiermassa en conditie of onvoldoende groei. Deze folder geeft u tips en adviezen voor een energierijke voeding voor uw kind.

Energie is een verzamelnaam voor brandstoffen in het lichaam. Brandstoffen zijn nodig voor de dagelijkse werkzaamheden van ons lichaam. Eiwitten zijn de bouwstoffen van ons lichaam. Het lichaam heeft eiwitten nodig voor het aanmaken en herstellen van spieren en allerlei andere lichaamsweefsels. Dit is van invloed op de conditie van uw kind.

Algemene tips

  • Neem voldoende tijd en rust om te eten.
  • Probeer variatie aan te brengen in de maaltijden om te voorkomen dat producten tegen gaan staan.
  • Pas de grootte van de maaltijd aan de eetlust van uw kind aan. Een bord vol met eten zal de eetlust sneller doen verdwijnen.
  • Verdeel de maaltijden over de dag (6 tot 8 eetmomenten per dag).
  • Gebruik volle (melk)producten.
  • Voeg extra suiker, jam, stroop of honing toe om voedingsmiddelen energierijker te maken.
  • Voldoende drinken is erg belangrijk. Als uw kind te weinig drinkt, kan het meer last hebben van misselijkheid of een ziek gevoel.
    o Voor leeftijd 1-3 jaar: 5 bekers (150 ml) drinken per dag (totaal 750 ml).
    o Voor leeftijd 4-8 jaar: 7 bekers (150 ml) drinken per dag (totaal 1050 ml).
    o Voor leeftijd 9-18 jaar: 7-10 bekers (150 ml) drinken per dag (totaal 1050-1500 ml).
    Laat uw kind vlak voor de (warme) maaltijd geen grote bekers drinken. Hierdoor vermindert de eetlust.
    o Gebruik bij voorkeur dranken waar voedingsstoffen en energie in zitten zoals volle melk, yoghurtdrank, volle chocolademelk, drinkontbijt, vruchtensap (met suiker), limonade (met suiker). In dranken als water, thee en bouillon zitten geen voedingsstoffen.
  • Maak de maaltijd aantrekkelijker door bijvoorbeeld leuke figuurtjes te maken, kleurrijke producten te gebruiken of een leuke placemat, gekleurd servies of een grappige beker te gebruiken.
  • Betrek uw kind bij het kiezen, kopen of bereiden van voedingsmiddelen.
  • Probeer de sfeer rondom het eten gezellig en positief te houden. Probeer geen (macht)strijd te maken van de maaltijd. Dit werkt vaak averechts.

Broodmaaltijden

  • Gebruik royaal margarine of roomboter.
  • Gebruik royaal beleg, bij voorkeur wat vettere vleessoorten (alle soorten worst, paté en dergelijke) en volvette kaassoorten (48+) en eventueel een plakje kaas/vleeswaren uit het vuistje.
  • Voor de afwisseling kan uw kind een saucijzen- of worstenbroodje, tosti, geroosterd brood, krentenbrood, suikerbrood, broodje, croissantje, krentenbol, crackers of beschuit nemen.
  • Kies een keer een snack voor op de boterham zoals (gebakken) ei, vis, kroket/frikandel, eiersalade of knakworst.
  • Haal het brood door een geklopt ei en dan door volle melk en bak deze in roomboter of margarine. Zo krijgt u wentelteefjes. Ook lekker met suiker en kaneel of kaneelsuiker.
  • Een pannenkoek ter variatie (hartig of zoet) gemaakt van volle melk.
  • Als brood eten niet goed lukt, kunt u een vervanger voor brood geven zoals vla, pap, volle yoghurt/kwark met muesli en volle melk met cornflakes. Hieraan kunt u suiker en slagroom toevoegen. U kunt de slagroom beter niet kloppen, want daarmee brengt u lucht in de slagroom. Dit geeft sneller een vol gevoel bij uw kind. Haal eventueel de korstjes van het brood (let op: de voedingswaarde van brood wordt dan wel lager dan brood met korst).
  • Pap kunt u kant-en-klaar kopen, maar ook gemakkelijk zelf maken van volle melk, suiker en een bindmiddel zoals havermout, rijst, rijstebloem, griesmeel, Brinta of Bambix. Eventueel kunt u een klontje margarine of roomboter of een scheutje ongeklopte slagroom toevoegen.

Warme maaltijd

  • Geef uw kind geen soep vlak voor de maaltijd. Soep bevat relatief weinig calorieën, maar geeft wel sneller een vol gevoel.
  • Geef aardappelen in de vorm van puree waaraan u room, extra boter of margarine toevoegt. U kunt aardappelen ook bakken of frituren. Of kies eens voor friet, pasta, rijst, stamppot met boter en room.
  • Kies voor een ruime portie vlees(vervanger), vis of gevogelte (50-100 gram). Bij voorkeur de wat vettere vlees- of vissoorten zoals gehakt, gepaneerde schnitzel, worstsoorten, schouderkarbonade, speklap, lekkerbekje, kibbeling, vissticks, zalm, makreel, paling, haring en forel. Of een ragout waaraan u extra boter of room kunt toevoegen. Als warm vlees tegenstaat, probeer dan eens koude vleeswaren bij de warme maaltijd of een plak (gebakken) kaas.
  • Rauwkost bevat weinig energie en geeft snel een vol gevoel.
  • Verrijk het eten met een klontje boter, scheutje (slag)room, crème fraîche, kaas en/of mayonaise.
  • Een pannenkoek ter variatie (hartig of zoet) gemaakt van volle melk.

Nagerecht

  • (Slagroom-)vla, pudding en pap of vruchten met slagroom.
  • Roomtoetjes of toetjes op basis van volle kwark of yoghurt.
  • Voeg extra room of siroop aan het nagerecht toe.
    • Geef het nagerecht niet meteen na de warme maaltijd, maar een half uurtje later.

Tussendoortjes

Wissel warme en koude tussendoortjes met elkaar af. Varieer met tussendoortjes en probeer nieuwe smaken en varianten uit. Voorbeelden van energierijke tussendoortjes:

  • Plakje cake met slagroom.
  • Plak ontbijtkoek besmeerd met margarine of roomboter.
  • Een cracker of rijstwafel, besmeerd met margarine of roomboter en royaal (hartig) beleg.
  • Een (room)ijsje, milkshake, smoothie, volle melk, volle chocomel.
  • Danoontje.
  • Schaaltje volle vla, (vruchten)kwark, (vruchten)yoghurt of vla flip.
  • Plakje kaas of worst (bijvoorbeeld Bifiworstje, mini kabanossi, rolletje boterham-, lever- of grillworst of knakworstjes en van kaas bijv. Mini Babybel of cheesestrings).
  • Grote koek (zoals gevulde koek, Liga Milkbreak, suikerwafel, eierkoek of gevulde koek).
  • Cheez dippers.
  • Zakje chips of een schaaltje kaasflips.
  • (Mini) worsten-, saucijzen- of kaasbroodje.
  • Portie poffertjes gemaakt van volle melk.
  • Prikker met een blokje kaas/stukje vlees/stukje fruit.

Tips bij misselijkheid

  • Laat uw kind eten op momenten dat hij of zij iets minder misselijk is. Dring geen eten op.
  • Lichte en kleine maaltijden of tussendoortjes zijn vaak beter te verdragen dan grote maaltijden. Probeer ervoor te zorgen dat er altijd wat voedsel in de maag zit, want een lege maag kan ook voor misselijkheidsklachten zorgen.
  • Vetrijke voedingsmiddelen en sterk geurend voedsel kunnen de misselijkheid extra opwekken. Probeer dit te vermijden als u merkt dat dit bij uw kind meespeelt.
  • Koude gerechten worden doorgaans beter verdragen dan warme gerechten. Kies bijvoorbeeld vleeswaren (plakjes worst) in plaats van een stuk vlees bij de warme maaltijd.
  • Haal eten dat niet wordt opgegeten weer uit het zicht.

Gewicht

  • Weeg uw kind eenmaal per week op hetzelfde tijdstip, zonder schoenen en noteer de waarde.
  • Als u merkt dat het gewicht verder afneemt, neem dan contact op met uw arts of diëtist.

Vragen

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de diëtisten van het Maasziekenhuis. U kunt op werkdagen tijdens kantooruren contact opnemen via telefoonnummer 0485-84 52 26. U kunt uw telefoonnummer, de naam van uw kind en zijn/haar geboortedatum op het antwoordapparaat inspreken. U wordt door één van de diëtisten teruggebeld.

Specialismen