Maasziekenhuis Pantein Hal
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Echocardiografie met links echocontrast
Patiëntenfolder

Echocardiografie met links echocontrast

De specialist die u behandelt, heeft u doorverwezen voor een echocardiografie met contrast. Via een echocardiografie wordt het hart zichtbaar gemaakt op een beeldscherm en kan de laborant verschillende metingen doen. In deze folder leest u meer over dit onderzoek.

Dit onderzoek maakt deel uit van een serie onderzoeken omdat een echocardiografie geen totaalbeeld kan geven van de conditie van uw hart. Meestal is de echo met contrast een aanvulling op een eerder hartecho. Door het toedienen van een contrastmiddel zijn de structuren van het hart mooier in beeld te brengen en kan het waardevolle informatie geven over de structuren en de pompfunctie van uw hart.

Voor het onderzoek

Voorbereiding

  • Wij verzoeken u 's morgens voor u naar het ziekenhuis komt te douchen of te baden.
  • Neem uw legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) mee naar het onderzoek.
  • Voor dit onderzoek kunt gewoon eten, drinken en uw gebruikelijke medicatie nemen.

Het onderzoek

Verloop van het onderzoek

Er wordt een infuusnaald in uw linker arm geplaatst. Daarna wordt gevraagd uw bovenlichaam te ontkleden en op de onderzoektafel te gaan liggen. De laborant bevestigt drie draadjes/elektroden op uw bovenlichaam. Daarna gaat u op uw linkerzij liggen. De laborant dimt het licht en beweegt met een klein apparaatje (een zogenaamde transducer) over uw borstkas. Om de toegankelijkheid voor geluidsgolven te verbeteren, wordt er gel gebruikt. Tijdens het onderzoek hoort u geluiden die de apparatuur maakt voor het verrichten van de metingen.

Na het maken van een aantal oriënteerde beelden wordt er een kleine hoeveelheid contrastmiddel ingespoten door de cardioloog. Hier merkt u niets van. Binnen een aantal seconden is het contrast te zien en worden de gewenste beelden vastgelegd. Dit wordt 2 à 3 keer herhaald.

Als de beelden digitaal zijn vastgelegd, verwijdert de laborant de draden en de gel. Hierna kunt u zich weer aankleden. De infuusnaald blijft nog even zitten.

De duur van het onderzoek

Voor het plaatsen van de infuusnaald wordt ongeveer 15 minuten gerekend en het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten. Na het onderzoek neemt u nog 30 minuten in de wachtkamer plaats. Deze tijd wordt genomen om er zeker van te zijn dat u geen bijwerkingen van het contrastmiddel ondervindt. Hierna verwijderen we de infuusnaald en kunt u naar huis.

Na het onderzoek

De uitslag

De cardioloog beoordeelt de resultaten van de gemaakte beelden en bespreekt de uitslag met u. Mogelijk is dat al direct na het onderzoek, maar soms moeten er nog berekeningen plaatsvinden. In dat geval wordt er een afspraak met u gemaakt voor het doorspreken van de uitslag met uw behandelend cardioloog.

Bericht van verhindering

Bent u op de afgesproken dag en tijdstip verhinderd, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Cardiologie om een nieuwe afspraak te maken. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen over het onderzoek neem dan gerust contact op met de polikliniek Cardiologie op telefoonnummer 0485–84 53 40.

Specialismen