Maasziekenhuis Pantein Gebouw op afstand
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Belichtingstherapie
Patiëntenfolder

Belichtingstherapie

In overleg met de dermatoloog heeft u besloten tot een belichtingstherapie. De dermatoloog past belichtingstherapie toe bij verschillende huidaandoeningen, zoals psoriasis, eczeem en acne. In deze folder leest u meer over de behandeling.

Belichtingstherapie

De dermatoloog past belichtingstherapie toe bij verschillende huidaandoeningen, zoals psoriasis, eczeem en jeuk. Bij deze behandeling wordt gebruik gemaakt van ultraviolet licht.

Ultraviolet licht remt de overmatige groei van huidcellen (zoals bij psoriasis) en het ontstekingsproces (zoals bij eczeem). Er bestaan twee soorten ultraviolet licht: uv-A en uv-B. De indeling is gebaseerd op het verschil in golflengte. Hoe langer de golflengte, hoe zwakker de effecten van ultraviolette straling. De golflengte van uv-A-straling is langer dan die van uv-B, dus is het effect van uv-A-licht zwakker.

Keuze voor uv-A of uv-B

Voordat de arts met de behandeling begint, maakt hij een keuze tussen uv-A en uv-B. Meestal zal uw behandeling starten met uv-B-licht. Heeft u veel last van huidschilfering, dan kan de arts besluiten om voor de belichting een zoutbad toe te passen.

Als besloten wordt tot een uv-A-behandeling, dan wordt de huid vooraf verhoogd gevoelig gemaakt voor licht. Dit gebeurt bijvoorbeeld door middel van een Puva-bad, waarbij een speciale vloeistof aan het badwater wordt toegevoegd, of door lichtgevoelige crème op de huid aan te brengen.

De dag van de behandeling

Op het afgesproken tijdstip neemt u plaats in de wachtkamer van de poli Dermatologie. U hoeft zich niet aan de balie te melden. U wordt geroepen als u aan de beurt bent.

Als u in aanmerking komt voor een badtherapie, dient u badslippers en een badjas mee te nemen. Handdoeken zijn aanwezig op de poli.

De belichting

Tijdens de belichting staat u in een gesloten lichtcabine. U krijgt een (zonne)brilletje op dat uw ogen tegen het ultraviolette licht beschermt. Mannen worden aangeraden tijdens de belichting hun geslachtsdelen te beschermen. Aangezien u beter geen ondergoed kunt dragen, kunt u hier als alternatief een sok voor gebruiken.

De duur van de belichting wordt langzaam opgehoogd om verbranding te voorkomen. De uiteindelijke duur van de behandeling is per persoon verschillend. Voor de ene patiënt is dit ruim 10 minuten, terwijl de huid van een ander maar twee minuten belichting verdraagt. Een optimaal resultaat van de behandeling wordt niet verkregen door ernaar te streven de belichting zo lang mogelijk te laten duren, maar door deze af te stemmen op uw huidtype.

Veel patiënten merken op dat er na de belichting een aparte geur hangt. Dit is de geur van ozon, ontstaan door belichting van zuurstofmoleculen in de cabine. Dit is een normaal effect van de behandeling.

Soms schrijft de arts een onderhoudscrème voor, die u na de belichting gebruikt.

Na de belichting

Het is mogelijk dat u last heeft van een droge huid en jeuk. Uw huid insmeren met een bodylotion kan dan verlichting geven. Daarnaast raden wij u aan u niet bloot te stellen aan extra zonlicht op de behandeldagen.

Duur van de behandeling

Naarmate u meer behandelingen hebt ondergaan, zult u merken dat de huid geleidelijk aan steeds ‘schoner’ wordt.

In de regel wordt 2 à 3 keer per week belicht, gedurende een periode van 6 tot 12 weken. Het aantal weken dat u behandelt wordt, is per patiënt verschillend.

De arts kan u niet onbeperkt met ultraviolet licht behandelen omdat langdurige blootstelling schadelijk is voor de huid. Afhankelijk van uw huidtype stelt hij u voor om u één tot twee maal per jaar op deze manier te behandelen.

Tussentijdse controle

Ongeveer eens per maand beoordeelt de dermatoloog de resultaten van de belichting en bespreekt de voortgang met u. Mocht u tussentijds vragen hebben, dan kunt u deze aan de assistente stellen. Zo nodig overlegt zij met de dermatoloog en wordt er een extra afspraak gepland.

Mogelijke bijwerkingen

  • Bij de belichting zal de nodige zorgvuldigheid betracht worden. Verbrandingen zijn echter nooit helemaal uitgesloten.
  • Het nadeel van de belichtingstherapie is dat de huid wat sneller dan normaal veroudert, met de bijbehorende verouderingsverschijnselen, zoals abnormale verhoorningen en rimpelvorming.
  • Bij langdurige lichttherapieën, die jaarlijks vele malen herhaald worden, bestaat een verhoogde kans op huidkanker. Dit betekent dat huidkanker eerder op kan treden dan dat normaal het geval zou zijn zonder lichttherapie. Huidkanker kan in de regel echter zeer goed en afdoende behandeld worden.

Is het effect van de behandeling blijvend?

Het effect van de behandeling is niet blijvend. Na de behandeling, als u (zo goed als) ‘schoon’ bent, gaat de arts over op onderhoudstherapie. Hierbij maakt hij meestal gebruik van zalven.

Verhinderd?

Mocht u op het afgesproken tijdstip verhinderd zijn, belt u dan zo spoedig mogelijk met de poli Dermatologie, telefoonnummer 0485– 84 53 20, of Dagbehandeling Dermatologie, telefoonnummer 0485-84 62 93. Ook als u koorts of griep hebt, wordt u verzocht contact op te nemen.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen over de belichtingstherapie, dan kunt u contact opnemen met de poli Dermatologie op telefoonnummer 0485–84 53 20 of met de dagbehandeling op 0485-84 62 93.

Specialismen