Maasziekenhuis Pantein Gang verpleegafdeling
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Behandelplan bij obstipatie bij kinderen
Patiëntenfolder

Behandelplan bij obstipatie bij kinderen

Sommige kinderen met verstopping (obstipatie) kunnen niet of nauwelijks meer poepen. De behandelend arts schrijft dan vaak medicijnen (laxeermiddel) voor om de dikke darm schoon te maken. In deze folder leest u meer over het behandelplan.

Gedurende een aantal dagen wordt er een hoge dosis laxeermiddel voorgeschreven, wat er voor zorgt dat de darm helemaal wordt schoongespoeld en er geen oude resten harde ontlasting meer aan de wanden kleven. Een dergelijke behandeling is heftig, maar geeft een uitstekende uitgangssituatie voor verdere behandeling. Het kan buikkrampen geven en ook een tijdelijke toename van poep ongelukken.

Doseringsschema

Kinderen van 2 t/m 4 jaar

Movicolon Junior:

Dag 1: 2 zakjes
Dag 2: 4 zakjes
Dag 3: 4 zakjes
Dag 4: 6 zakjes
Dag 5: 6 zakjes
Dag 6: 8 zakjes
Dag 7: 8 zakjes

Kinderen van 5 t/m 11 jaar

Movicolon Junior:
Dag 1: 4 zakjes
Dag 2: 6 zakjes
Dag 3: 8 zakjes
Dag 4: 10 zakjes
Dag 5: 12 zakjes
Dag 6: 12 zakjes
Dag 7: 12 zakjes

Kinderen vanaf 12 jaar

Macrogol en elektrolyten/Molaxole/Movicolon:
8 zakjes per dag binnen 6 uur innemen, meestal niet langer dan gedurende 3 dagen.

Gebruik Movicolon

De inhoud van 1 zakje Movicolon 'Junior' oplossen in minimaal 70 ml vocht, zoals water, ranja of sap.

De inhoud van 1 zakje Movicolon ‘Volwassenen’ oplossen in minimaal 125 ml vocht, zoals water, ranja of sap.

Uit ervaring weten wij dat de behandeling het beste werkt als zo veel mogelijk laxeermiddel in de ochtend wordt gegeven. Wij begrijpen dat dit niet altijd haalbaar is als het om hogere doseringen gaat. Dan kunt u de benodigde hoeveelheid verdelen over de hele dag.

Einde behandeling

Bovenstaand doseringsschema wordt beëindigd zodra de verstopping is opgeheven. De verstopping is opgeheven als uw kind geen harde of gevormde ontlasting meer heeft. De ontlasting is dus waterdun.

Klimschema (opbouw van medicatie)

Soms is het niet duidelijk of er sprake is van ernstige verstopping, maar wil de kinderarts toch zeker weten dat de darm goed leeg is. Dan wordt een klimschema geadviseerd. Dit wordt dikwijls gedaan met Macrogol 4000. In principe heeft Macrogol 4000 een zelfde of vergelijkbare grondstof als Movicolon, Molaxole en Forlax. Het voordeel van Macrogol 4000 is dat er geen zout of andere smaak aan is toegevoegd en zeker door jongere kinderen beter wordt ingenomen.

Macrogol 4000 schema A (kinderen tot ongeveer 30 kg)

Dag 1: 10 gram
Dag 2: 20 gram
Dag 3: 20 gram
Dag 4: 30 gram
Dag 5: 30 gram
Dag 6: 40 gram
Dag 7: 40 gram

Macrogol 4000 schema B (kinderen boven 30 kg)

Dag 1: 20 gram
Dag 2: 30 gram
Dag 3: 30 gram
Dag 4: 40 gram
Dag 5: 40 gram
Dag 6: 60 gram
Dag 7: 60 gram
(eventueel dag 8 en 9 nog 80 gram)

Uit ervaring weten wij dat de behandeling het beste werkt als zo veel mogelijk laxeermiddel in de ochtend wordt gegeven. Wij begrijpen dat dit niet altijd haalbaar is als het om hogere doseringen gaat. Dan kan de benodigde hoeveelheid verdeeld worden over de hele dag.

Poepdagboek

Wij adviseren u de ontlasting te observeren en te noteren in het meegegeven poepdagboek. Dit dagboek neemt u ook mee naar het bezoek aan urotherapeut, kinderbekkenfysiotherapeut en/of kinderarts.

Vervolg

Kinderen met verstopping worden langdurig doorbehandeld, zodat de kans op een terugval kleiner is. Uw kinderarts zal een inschatting maken van de dosering die nodig is om verder te behandelen. Vervolgens leert u als ouders te beoordelen hoeveel medicijnen uw kind nodig heeft om goede en regelmatige ontlasting te hebben. Het streven is dagelijks ontlasting die overeenkomt met de Bristol Stool Form Scale nummer 3-4 (zie het plaatje poepdagboek). Na een aantal maanden worden de laxeermiddelen heel langzaam stapsgewijs verminderd en mogelijk uiteindelijk helemaal gestopt.

Bijwerkingen

In het begin kunnen buikpijn en/of ontlastingsverlies toenemen. Paracetamol helpt bij sommige kinderen tegen de buikpijn. Bij ontlastingsverlies kan tijdelijk een inlegkruisje, maandverband of luier worden gedragen. Een vaak voorkomend misverstand is dat ouders denken dat de darm lui wordt van deze medicijnen. Dat is niet het geval. De darm wordt juist lui als de obstipatie niet goed wordt behandeld en lang bestaat. Soms is er sprake van een ‘aangeboren luiere darm’, ook hierop hebben de medicijnen geen invloed. Wel kan de darm gewend raken aan de medicatie. Dit is de voornaamste reden dat we de laxeermiddelen heel langzaam afbouwen.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan gerust contact op met M. Swinkels of W. Litjens (urotherapeuten), op telefoonnummer 0485-845505 (poli kindergeneeskunde).

Specialismen