Maasziekenhuis Pantein Gang
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Behandeling van Anale Intra-epitheliale Neoplasie (AIN)
Patiëntenfolder

Behandeling van Anale Intra-epitheliale Neoplasie (AIN)

AIN (Anale Intra-epitheliale Neoplasie) is een verandering van het slijmvlies in en rond de anus. Er is dan sprake van onrustige cellen in het slijmvlies. Deze onrustige cellen kunnen soms uitgroeien tot anuskanker. Daarom zien we AIN als een mogelijk voorstadium van anuskanker. In deze folder leest u welke behandelingen er mogelijk zijn als er sprake is van AIN.

Laaggradig en hooggradig AIN

Bij laaggradig AIN (AIN 1) zitten er afwijkende cellen in de oppervlakkige anale slijmvlieslaag. Er wordt geen behandeling geadviseerd. De afwijking kan namelijk spontaan verdwijnen. Na een jaar krijgt u weer een oproep om u te laten controleren op AIN.

Bij hooggradig AIN (AIN 2 en 3) zitten er afwijkende cellen dieper in de anale slijmvlieslaag of in de gehele slijmvlieslaag. Wij adviseren u zich te laten behandelen.

Behandeling en controle

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij AIN. Dit hangt af van de plek waar de AIN zich bevindt: aan de binnenkant of aan de buitenkant van de anus. Na een succesvolle behandeling van AIN bestaat er altijd een kans dat AIN weer terugkomt. Afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden blijft u daarom onder controle.

Behandeling AIN aan de binnenkant van de anus (intra-anaal)

Er zijn verschillende behandelingen voor AIN aan de binnenkant van de anus. De meest toegepast behandeling is elektrocoagulatie.

Elektrocoagulatie

Deze behandeling bestaat uit het wegbranden van het slijmvlies waar AIN zich bevindt. Dit gebeurt met een soort elektrische ‘pen’ die warmte afgeeft. Voor de behandeling krijgt u een plaatselijke verdoving met een spray, crème of injectie. Tijdens de behandeling voelt u wel de warmte, maar geen pijn.

Meestal wordt deze behandeling na 12 weken nog een keer herhaald. Twaalf weken na de laatste behandeling heeft u een controleafspraak. Tijdens deze afspraak controleert de arts of er nog afwijkingen zijn. Soms neemt de arts dan nog wat weefsel weg (biopt) voor verder onderzoek.
Adviezen voor thuis na elektrocoagulatie

  • Na de behandeling kan de huid of het slijmvlies wat bloeden. Dit kan enkele dagen duren. U krijgt een absorberend verband mee om te voorkomen dat er eventueel bloed op uw kleding komt.
  • Er kan nog enkele dagen bloed bij de ontlasting te zien zijn of op het wc-papier zitten. Dit is normaal. Als u veel bloedverlies heeft, neemt u dan contact op met de polikliniek Chirurgie via telefoonnummer 0485-84 53 35.
  • Als u pijn heeft, kunt u paracetamol nemen. U mag maximaal 4 keer per dag 1-2 tabletten van 500 mg paracetamol innemen.
  • Het duurt ongeveer 2 weken totdat de wondjes genezen zijn. Wij adviseren u om 1 week na afname van weefsel (biopt) geen anale seks te hebben. Gebruik een condoom totdat de wondjes genezen zijn. Door de wondjes bent u vatbaarder voor soa's en infecties.
  • Het is belangrijk dat u niet te perst bij toiletgang en dat u zorgt voor zachte ontlasting. Dit helpt om de wondjes sneller te laten genezen.

Andere behandelingen

  • Het insmeren van de binnenkant van de anus met Efudix-crème. Deze crème gebruikt u 2-3 keer per week voor een periode van 16 weken.
  • Een enkele keer kiezen we voor het aanstippen van de anale slijmvlieslaag met trichloorazijnzuur 85-90%. Deze behandeling wordt 5 keer gedaan met telkens een tussenpose van 4 weken.

Soms kan er ook gekozen worden voor een combinatie van verschillende behandelingen. Uw arts bespreekt met u welke behandeling (of behandelingen) het beste aansluit bij uw persoonlijke situatie.

Behandeling AIN aan de buitenkant van de anus (peri-anaal)

Er zijn verschillende behandelingen voor AIN aan de buitenkant van de anus.

  • Behandeling met imiquimod crème (Aldara) voor een periode van 16 weken. Deze crème activeert het immuunsysteem. Mogelijke bijwerkingen zijn lokale irritatie, moeheid en griepachtige klachten.
  • Behandeling met cryotherapie (stikstof). Voor deze behandeling komt u 5 keer naar de polikliniek met telkens een tussenpose van ongeveer 6 weken.

Behandeling AIN: afwachten en (nu) niet behandelen

Ondanks dat er afwijkingen zijn gevonden die vallen onder hooggradig AIN (AIN 2 en 3), kan er soms ook voor gekozen worden om niet te behandelen. U komt dan regelmatig naar de polikliniek voor controle. Als dat nodig is, kan tijdens een controle ook wat weefsel weggenomen worden (biopt) voor verder onderzoek. Het blijft altijd mogelijk om alsnog voor een behandeling te kiezen. Uw arts bespreekt met u of het in uw situatie mogelijk is om te kiezen voor geen behandeling.

Wanneer neemt u contact op met het ziekenhuis?

In de volgende gevallen neemt u contact op met de polikliniek Chirurgie via telefoonnummer 0485-84 53 35:

  • Bij veel bloedverlies na elektrocoagulatie;
  • Bij andere anale klachten

Bij acute klachten buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp via telefoonnummer 0485-84 53 31.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan gerust contact op met de polikliniek Chirurgie via telefoonnummer 0845-84 53 35.

Specialismen