Gebouw Maasziekenhuis Pantein
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Adviezen en instructies bij een neusbloeding
Patiëntenfolder

Adviezen en instructies bij een neusbloeding

U heeft een bezoek gebracht aan de Spoedeisende Hulp of de KNO-arts met een neusbloeding. In deze folder informeren wij u over de behandeling van een neusbloeding en leest u adviezen en instructies voor thuis. Uw behandelend arts heeft u mondeling geïnformeerd over het beleid rondom de neusbloeding, deze folder dient als aanvulling hierop.

Wat is een neusbloeding?

Een neusbloeding is een bloeding in het neusslijmvlies. Het neusslijmvlies bevat kleine, gevoelige bloedvaatjes waarin gemakkelijk scheurtjes kunnen ontstaan. Een neusbloeding is bijna altijd onschuldig.

Oorzaken

  • Krabben en neuspeuteren.
  • Hard snuiten.
  • Ongeluk (klap of stoten).
  • Chemische stoffen.
  • Gat in het neustussenschot.
  • Na een operatie.

Wat kunt u zelf doen

  • Ga rustig rechtop zitten met het hoofd licht voorover gebogen en adem rustig door.
  • Snuit de neus een keer goed uit.
  • Knijp de neus daarna goed dicht gedurende 10 minuten. Plaats de vingers vlak onder de plaats waar het bovenste harde stuk overgaat in het zachte gedeelte van de neus.
  • Leg een ice pack in de nek of een plastic zakje met ijsklontjes (of iets kouds uit de vriezer) in de nek.
  • Herhaal deze procedure nog een keer, als het niet voldoende helpt.

Aandachtspunten tijdens de neusbloeding

  • Blijf rustig, raak niet in paniek.
  • Blijf rechtop zitten. Ga niet liggen, omdat het bloed dan sneller in de keel loopt.
  • Voorkom inspanning en opwinding.
  • Slik het bloed niet door, maar spuug het uit.

Wanneer gaat u naar de huisarts?

  • Als het bloeden doorgaat nadat u twee keer tien minuten de neus dichtgeknepen heeft.
  • Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt en regelmatig een neusbloeding heeft.
  • Als u regelmatig een neusbloeding heeft, terwijl u niet peutert en altijd zachtjes snuit.

Belangrijke adviezen en gedragsregels na de neusbloeding

De volgende adviezen en gedragsregels gelden de eerste 5 dagen na een herhaaldelijke spontane neusbloeding en ook na de behandeling van een neusbloeding.

  • Snuit de neus niet nadat een neusbloeding is gestopt (anders raakt het stolsel te vroeg los).
  • Vermijd drukverhoging in het hoofd (niet persen bij het naar de wc gaan, tillen, bukken, etc.).
  • Eet niet te warm en/of te gekruid voedsel.
  • Drink geen warme of koolzuurhoudende dranken.
  • Neem geen warme baden, sauna’s of douches (een lauwe douche kan geen kwaad).
  • Peuter niet in de neus (kinderen eventueel ´s nachts handschoenen aandoen).
  • Verhoog zonodig de luchtvochtigheid in uw huis om met name korstvorming te voorkomen.
  • Rook niet (maakt de neus warmer van binnen).
  • Drink geen alcohol.
  • Vermijd lichamelijke inspanning, zoals fietsen, boodschappen doen, seks, werk met lichamelijke inspanning.
  • Probeer het hoofdeinde van uw bed 15 cm omhoog te doen, zodat de druk op de bloedvaten in uw hoofd en neus minder is.

Behandeling van een neusbloeding

De KNO-arts of SEH-arts zal eerst het bloedend vaatje opzoeken. Vervolgens kan een behandeling van dit bloedvaatje worden bepaald.

Verdoven

Van binnen is de neus gevoelig en soms nauw, daarom wordt het slijmvlies van de neus eerst verdoofd en afgeslonken. De verdoving en het afslinken wordt meestal gedaan met watjes die gedrenkt zijn in een verdovende vloeistof en een slijmvliesafslinkende vloeistof. Al het slijmvlies dat met de verdovingsvloeistof in aanraking komt, raakt verdoofd.

Het inbrengen van de watjes kan een kriebelig, vreemd gevoel en een vieze smaak geven. Soms loopt de verdovingsvloeistof via de neus in de keel, zodat ook de keel enigszins wordt verdoofd. U kunt in dat geval normaal slikken en ademen, de keel voelt alleen dik aan, maar is niet werkelijk gezwollen. Vaak zijn ook de boventanden en het gehemelte een tijdje gevoelloos.

Vormen van behandeling

Er zijn diverse behandelingen mogelijk.

Dichtbranden

Bij jonge kinderen wordt deze behandeling onder een kortdurende narcose uitgevoerd. Bij volwassenen is lokale verdoving mogelijk. Na verdoving van het slijmvlies van de neus kan met behulp van een klein ‘soldeerboutje’ een enkel bloedend bloedvaatje worden dichtgebrand. Ondanks de verdoving kan dit gevoelig zijn.

U kunt na de behandeling op eigen gelegenheid naar huis, met inachtneming van de eerder genoemde adviezen en gedragsregels na een neusbloeding.

Mogelijk ervaart u na enige uren een branderig/prikkelend gevoel in de neus, hiertegen kunt u paracetamol innemen.

Tamponneren

Soms is het noodzakelijk om de bloeding te stoppen door het inbrengen van een zogenaamde neustampon, bijvoorbeeld wanneer de plaats van de bloeding niet exact is vast te stellen waardoor dichtbranden niet mogelijk is. Dit heet het tamponneren van de neus. Er zijn verschillende soorten tampons. De arts beslist welke tampon het meest geschikt is voor u.

Na de behandeling kunt u op eigen gelegenheid naar huis, met inachtneming van de eerder genoemde adviezen en gedragsregels na een neusbloeding. Bij een hevige bloeding wordt soms besloten tot opname in het ziekenhuis.

Zolang de neustampon in de neus zit, kunt u niet door dit neusgat ademen. Dit heeft vaak hoofdpijn tot gevolg, deze kunt u bestrijden met paracetamol.

Afhankelijk van de ernst van de bloeding en de situatie wordt de tampon na 3-5 dagen verwijderd. Als de tampon eerder wordt verwijderd, is de kans op herhaling namelijk groter. Uw behandelend arts bepaalt of dit door de huisarts of de KNO-arts wordt gedaan.

Na de behandeling

Neuszalf

Om de korstvorming te verminderen en de genezing van de neus te bevorderen, kunt u Vaseline of neuszalf zoals Nisita of STB (bij drogist of apotheek verkrijgbaar) gebruiken. Breng de zalf 2 tot 6 maal per dag voorzichtig aan met een wattenstaafje of een pink voor in de neus op het neustussenschot. Soms adviseert de KNO-arts om de neus schoon te maken en korstvorming tegen te gaan door deze te spoelen met een keukenzoutoplossing*. Doe dit zonodig 2 tot 6 keer per dag.

* Een keukenzoutoplossing in de juiste samenstelling kunt u zelf maken door een afgestreken theelepeltje keukenzout op te lossen in een bierglas (2dl) gevuld met lauw kraanwater.

Aanpassen medicijnen

Pijnstillers

Pijnstillers die aspirine bevatten (zoals Aspro, Ascal en APC) laten het bloed minder snel stollen. Een kapot bloedvaatje bloedt dan langer door dan normaal. Staak zo mogelijk het gebruik van deze medicijnen in overleg met de arts die ze heeft voorgeschreven.

Het gebruik van paracetamol is, als pijnstiller, wel mogelijk zonder dat u daarmee de bloedstolling beïnvloedt.

Bloedverdunners

Gebruikt u op advies van een dokter Ascal, Sintrom, Sintromitis, Marcoumar, Plavix, Noac of Persantin als bloedverdunner, dan is uw bloedverdunning mogelijk ontregeld (doorgeschoten). Laat dit controleren bij de (huis)arts die deze medicijnen heeft voorgeschreven of bij de trombosedienst.

Neusspray

Staak in overleg met uw arts (tijdelijk) de medicijnen die u gebruikt in de neus.

Medicijnen bij hoge bloeddruk

Heeft u een hoge bloeddruk, laat deze dan controleren bij de huisarts of specialist waarbij u onder behandeling bent.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan gerust contact op met de poli KNO, op telefoonnummer 0485-84 50 00. De poli KNO is van maandag t/m vrijdag bereikbaar van 8.30-16.30 uur. Buiten de openingstijden verbindt de receptioniste u door met de Spoedeisende Hulp.

Specialismen