Maasziekenhuis Pantein Buiten
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Adviezen bij enkelbandletsel
Patiëntenfolder

Adviezen bij enkelbandletsel

Mogelijk is er bij u enkelbandletsel ontstaan. Het is moeilijk om goed vast te stellen wat er precies aan de hand is, omdat uw enkel nu nog erg gezwollen is. Over een paar dagen, als de zwelling is verminderd, is dit beter mogelijk. Daarom krijgt u nu een drukverband om de enkel en wordt er een afspraak voor u gemaakt met de gipsverbandmeester op de polikliniek. De gipsverbandmeester beoordeelt tijdens het spreekuur of er inderdaad sprake is van enkelbandletsel.

Adviezen

Voor de komende dagen adviseren wij u de volgende instructies te volgen:

  • Leg tijdens het zitten uw voet omhoog. Als regel geldt hierbij dat de voet hoger moet zijn dan de knie en de knie hoger dan de heupen. Zo kan de bloeduitstorting vanuit de enkel door de zwaartekracht wegvloeien richting de kuit.
  • Belast op geleide van pijn, maak gebruik van elleboogkrukken en loop zo min mogelijk.
  • Gedurende de dag en avond is het belangrijk dat u elk uur de volgende oefening doet: breng uw voet gedurende vijf seconden in 90 graden. U buigt hierbij de enkel en brengt uw tenen in de richting van uw neus, totdat de enkel in een hoek van 90 graden is. Deze oefening is belangrijk om te voorkomen dat uw enkel stijf wordt. Bovendien kan de zwelling door het oefenen verminderen.
  • Leg gedurende de nacht een kussen onder het voeteneinde van uw matras, zodat uw voet wat hoger ligt.

Polikliniekbezoek

Tijdens het polikliniekbezoek geeft de gipsverbandmeester een oordeel over uw enkel. De vervolgbehandeling kan bestaan uit het aanbrengen van:

  • Tape om de enkel;
  • Softcast om de enkel (rubberachtig gips);
  • Een zwachtel of elastische kous.

Wij raden u aan een sok en een schoen mee te nemen. Het kan zijn dat de gipsverbandmeester u adviseert de enkel weer gewoon te belasten. U kunt dan lopend het ziekenhuis verlaten.

Meer informatie

Wij zijn graag bereid uw vragen te beantwoorden. Hiervoor kunt u telefonisch contact opnemen met de gipskamer via de receptie van het Maasziekenhuis. Het telefoonnummer is 0485-84 50 00.

De gipskamer is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 8.30–16.30 uur. Buiten de openingstijden verbindt de receptioniste u door met de Spoedeisende Hulp.