Gebouw Maasziekenhuis Pantein
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Vacuümtherapie bij wonden
Patiëntenfolder

Vacuümtherapie bij wonden

U heeft een chronische wond of een grote wond die moeilijk geneest. Om de wond sneller te laten genezen, heeft uw arts vacuümtherapie aangeraden. In deze folder leest u meer over deze vorm van wondbehandeling.

Vacuümtherapie

Bij vacuümtherapie wordt de wond als het ware aangesloten op een vacuümpomp. Deze pomp ‘zuigt’ voortdurend zachtjes aan de wond. Daardoor wordt vocht uit de wond gehaald, dat door de pomp wordt weggevoerd. Hierdoor wordt de wond minder diep, wordt de doorbloeding gestimuleerd en groeit nieuw weefsel sneller aan.

Starten met vacuümtherapie

U kunt tijdens een opname in het ziekenhuis beginnen met de vacuümtherapie, maar het is ook mogelijk te starten tijdens een afspraak op de poli. In beide gevallen krijgt u uitgebreide uitleg over de werking van het apparaat en de dingen waar u op moet letten. Deze informatie vindt u ook terug in deze folder.

Het aanbrengen van de wondbedekker en het vacuümtrekken van de wond kan in het begin pijnlijk zijn. Dit trekt gewoonlijk binnen 15 minuten weg.

Stap voor stap

  • De wond wordt opgevuld met een wondbedekker: een soort spons.
  • De wond met de spons wordt afgedekt met huidvriendelijke folie.
  • Aan de folie wordt een afvoerslang gekoppeld. De slang is verbonden met een pomp.
  • De pomp wordt aangezet. De spons wordt vacuüm getrokken, tegen de wond aan. Het wondvocht wordt afgevoerd door de slang en verdwijnt in een opvangbeker.

Duur van de behandeling

De vacuümtherapie gaat 24 uur per dag door, gedurende een aantal dagen of weken. De wondverpleegkundige en/of de chirurg bepaalt wanneer de behandeling kan worden beëindigd.

Hoe lang u de vacuümtherapie moet ondergaan, hangt af van:

  • het type wond en de ernst ervan,
  • het genezend vermogen van uw lichaam,
  • het gewenste resultaat,
  • de oorzaak van de wond (ziekte of ongeval),
  • uw medicijngebruik,
  • uw algehele gezondheid.

Adviezen voor thuis

U krijgt de vacuümpomp mee in een klein schoudertasje. Zo kunt u de pomp altijd gemakkelijk meenemen. Vindt u dit te zwaar of bent u slecht ter been? Dan kunt u de pomp bijvoorbeeld op een rollator zetten.

De vacuümpomp moet constant aan blijven staan. In de pomp zit een accu die ongeveer 6 tot 8 uur lang stroom levert. Als de accu bijna leeg is, geeft de pomp een melding. Het is verstandig de pomp in ieder geval ’s avonds en ’s nachts op te laden.

Omdat de vacuümpomp een elektrisch apparaat is, mag deze niet nat worden. Als u wilt douchen, kunt u de pomp afkoppelen. De pomp mag echter niet langer dan 30 minuten losgekoppeld zijn.

Om de vacuümtherapie goed te laten werken, moet u het rustig aan doen. De arts of wondverpleegkundige bespreekt met u welke activiteiten u wel of niet mag ondernemen. Dit is afhankelijk van de plaats van de wond en uw algehele gezondheid.

De pomp kan een pruttelend geluid maken. De slang is lang genoeg om de pomp een eind van u af te zetten. Zo stoort het geluid u niet als u bijvoorbeeld wilt slapen.

Als er iets mis is, geeft de pomp automatisch een alarmsignaal af. Op het schermpje kunt u zien wat er aan de hand is en wat u moet doen. Voorbeelden zijn:

  • De opvangbeker is vol.
  • De accu is bijna leeg.
  • De afvoerslang is bekneld.
  • Er is niet genoeg vacuümdruk.

Lukt het u niet het probleem te verhelpen, neemt u dan contact op met het team van de thuiszorg.

Andere praktische tips over het omgaan met de vacuümpomp hoort u in het eerste gesprek met de wondverpleegkundige. Komt u later nog moeilijkheden tegen, dan kunt u uw vragen altijd stellen aan de wondverpleegkundige of de medewerkers van de thuiszorg.

Bestellen van materialen

U krijgt de vacuümpomp in bruikleen van het ziekenhuis. Het ziekenhuis draagt ook zorg voor het bestellen van de materialen die nodig zijn om de pomp te gebruiken, zoals de wondbedekkers. Deze krijgt u (tenzij anders afgesproken) mee naar huis bij elke controle afspraak in het ziekenhuis. Het is dan handig dat u weet hoeveel stuks u nog thuis heeft liggen. Thuiszorg of Buurtzorg kunnen geen materialen bestellen die specifiek voor de vacuümpomp zijn.

Verzorging

De sponzen moeten tweemaal per week verwisseld worden. Dit gebeurt ofwel in het ziekenhuis door medewerkers van het wondteam, ofwel bij u thuis door iemand van de thuiszorg.

Op het moment dat de therapie wordt beëindigd is het handig dat u het koffertje en de laadkabel meeneemt naar de poli controle. Vaak licht de wondverpleegkundige u van te voren hierover in. In geval van twijfel is het handig dat u deze wel meeneemt.

Bericht van verhindering

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met het wondteam via telefoonnummer 0485- 84 5335 om een nieuwe afspraak te maken.

Wanneer neemt u contact op met het ziekenhuis?

Een aantal verschijnselen zijn kenmerkend voor een infectie, namelijk:

  • roodheid van de wond,
  • zwelling rondom de wond,
  • pijn,
  • pusvorming/wondlekkage,
  • koorts.

Wanneer een of meer van bovenstaande problemen zich voordoen, neemt u dan contact op met het ziekenhuis.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neemt u dan gerust contact op met het wondteam of de polikliniek Chirurgie.

Tijdens kantooruren kunt u bellen naar de poli Chirurgie, op telefoonnummer 0485-84 53 35. Zij maken een belafspraak voor u bij de wond-verpleegkundige.
U kunt ook mailen naar wondteammzh@pantein.nl of contacten via de BeterDichtbij app.