Netvliesloslating

Een netvliesloslating (ablatio retinae) komt jaarlijks ongeveer bij 1 op de 10.000 mensen voor. Wanneer het netvlies loslaat, wordt het contact met deze bloedvaten verbroken. De meest voorkomende oorzaak van een loslating is het ontstaan van een scheur of gaatje in het vlies dat soms voorkomt bij ouderen die bijziend zijn

Uitleg

Wat is netvliesloslating?

Netvliesloslating (ablatio retinae) is het loslaten van het netvlies van je oogbol. Bij een netvliesloslating is een operatie noodzakelijk, omdat je anders slechtziend of blind kunt worden. Een netvliesloslating komt jaarlijks bij ongeveer 1 op de 10.000 mensen voor.

Oorzaak van netvliesloslating

In je oog is de gehele ruimte tussen de lens en het netvlies gevuld met glasvocht (zie figuur 1). Als je ouder wordt, verandert de samenstelling van het glasvocht. Het glasvocht krimpt iets en trekt zich geleidelijk terug van het netvlies. (zie figuur 2). Dit is een normaal ouderdomsproces. Op een gegeven moment laat het glasvocht los van je netvlies. Dit is een natuurlijk proces, dat meestal ongecompliceerd verloopt. Door het loslaten van het glasvocht kunnen scheurtjes in je netvlies (zie figuur 3) en bloedinkjes in je oog ontstaan. Door zo’n scheurtje kan vocht onder het netvlies komen, waardoor het netvlies los komt te liggen. Dit noemen we een netvliesloslating (zie figuur 4).

Naast leeftijd zijn er nog andere factoren die de kans op een netvliesloslating vergroten:

  • Als je erg bijziend bent.
  • Als iemand in je familie ook een netvliesloslating heeft gehad.
  • Na een staaroperatie.
  • Als je aan het andere oog een netvliesloslating hebt gehad.
  • Als je bij een ongeluk een klap tegen je hoofd of je oog hebt gehad.


  • Figuur 1: Gezond oog   
  • Figuur 2: Oog met glasvochtloslating       
  • Figuur 3: Oog met netvliesscheurtje  
  • Figuur 4: Oog met netvliesloslating

© Het Oogziekenhuis Rotterdam

Kijk voor meer informatie op www.oogziekenhuis.nl 

Symptomen van netvliesloslating

Als er sprake is van glasvochtloslating kun je allerlei troebelingen zien zoals stipjes, vlekken en sliertjes. Deze worden mouches volentes (vliegende muggen) genoemd. Als het netvlies loslaat kun je soms een donkere wazige vlek zien die meestal begint aan de rand van je gezichtsveld. Als je bij netvliesloslating niet aan het oog geholpen wordt, kun je aan dat oog blind raken.

Andere sites

Behandeling

Behandeling van netvliesloslating

Er zijn verschillende methoden om je netvlies weer op zijn plek te krijgen. De twee meest gebruikte methoden zijn een uitwendige operatie (cerclage/plombe) en een inwendige operatie (vitrectomie).

Uitwendige operatie: cerclage/plombe

Bij een uitwendige operatie wordt een siliconenbandje rondom je oog (cerclage) aangebracht. Hierna wordt het vocht onder je netvlies verminderd door van buitenaf een gaatje in je oogbol te prikken. Om het oog daarna weer op druk te krijgen en om van binnenuit het scheurtje dicht te drukken, wordt meestal een lucht- of gasmengsel in je oogbol gespoten. Op de plek van het netvliesscheurtje plaatst de arts vervolgens onder het bandje een extra stukje siliconen (plombe). De plombe drukt het scheurtje van buitenaf dicht. Om je netvlies weer goed te laten hechten, wordt vaak tijdens de operatie het netvlies rondom het scheurtje bevroren. Er kan ook voor gekozen worden om het netvlies enkele weken na de operatie met behulp van laser extra steun te geven. Met de laser worden kleine littekens gemaakt. Deze littekens hechten het netvlies aan de onderliggende lagen van je oog.

Inwendige operatie: vitrectomie

Bij een inwendige operatie wordt eerst het glasvocht zoveel mogelijk uit je oog verwijderd. Daarna wordt het netvlies op zijn plaats gedrukt met behulp van een speciale vloeistof. Je netvlies kan dan worden gelaserd om het goed te laten hechten aan de onderlaag. De speciale vloeistof wordt vervolgens weer uit je oog verwijderd en vervangen door lucht, gas of olie. Hierdoor wordt het netvlies de eerste tijd op zijn plek gedrukt, totdat het zich goed heeft vastgehecht aan de onderlaag. Gas en lucht verdwijnen vanzelf, meestal binnen twee tot acht weken. Olie verdwijnt niet vanzelf en zal na enkele maanden operatief uit je oog worden verwijderd. Je oog zal zelf weer vocht aanmaken. Soms wordt een vitrectomie gecombineerd met het aanbrengen van een bandje (cerclage) rond het oog.

In ongeveer 90% van de gevallen lukt het om het netvlies weer op zijn plaats te krijgen en te houden. Soms zijn hier wel meerdere operaties voor nodig. Hoe goed je gezichtsscherpte uiteindelijk zal zijn, hangt met name af van de toestand van je netvlies vóór de operatie. 

Oogheelkunde

Oogheelkunde is de tak van de geneeskunde die zich toelegt op de behandeling van ziekten van het oog,  de oogleden, oogkas en traanwegen. Die behandeling is vaak met medicijnen, maar soms ook door middel van een behandeling met de laser of een operatie.


Lees meer over Oogheelkunde