Maasziekenhuis Pantein Buiten
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Zes minuten looptest
Patiëntenfolder

Zes minuten looptest

De zes minuten looptest is een onderzoek waarin u zes minuten gaat lopen en probeert zoveel mogelijk meters af te leggen. Tijdens het onderzoek wordt uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed gemeten. Met deze test wordt bepaald tot welke lichamelijke inspanning u in staat bent. In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt.

Voorbereiding

  • Het is belangrijk dat u uitgerust en ontspannen aan het onderzoek begint, komt u daarom ruim op tijd.
  • U hoeft niet nuchter te zijn, dus u mag van te voren gewoon eten en drinken.
  • U mag uw medicijnen gewoon innemen zoals u dat normaal ook doet.
  • Als u thuis met een hulpmiddel (rollator, stok) loopt, neem deze dan mee naar het onderzoek.
  • Zorg dat u geen nagellak op uw vingernagels heeft.
  • Neem uw legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs) mee naar het onderzoek.

Het onderzoek

Voordat het onderzoek begint, legt de longfunctie-analist uit wat er gaat gebeuren en wat er van u verwacht wordt. U krijgt een knijpertje aan uw vinger. Als u koude vingers heeft, krijgt u voordat u gaat lopen een bakje met warm water om uw hand in te houden. Bij koude vingers meet het knijpertje namelijk niet goed.

Het knijpertje zit met een draad verbonden aan een kastje dat u bij zich houdt tijdens het lopen. Hiermee meten we het zuurstofgehalte in uw bloed en uw hartslag. Tijdens het lopen kijken we hoe het zuurstofgehalte in uw bloed reageert op de inspanning die u levert.

De longfunctie-analist kijkt tijdens het lopen iedere minuut op het kastje dat u bij zich draagt en noteert de waarden en het aantal meters dat u dan gelopen heeft. De analist geeft steeds aan hoe lang de test nog duurt. Als u het even niet meer kunt volhouden, dan mag u gerust even stoppen en uitrusten. De tijd blijft wel doorlopen. Probeert u zo snel mogelijk weer door te gaan met lopen.

Na zes minuten is de test afgelopen. U mag dan nog even uitrusten. De knijper blijft dan nog aan uw vinger, zodat we kunnen zien of de waarden zich goed herstellen.

Het longfunctie onderzoek is niet pijnlijk.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 30 minuten.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts.

Risico’s en mogelijke complicaties

Aan het onderzoek zijn geen risico’s verbonden.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen over het onderzoek? Neemt u dan contact op met de Longfunctie afdeling. Wij zijn op werkdagen bereikbaar op telefoonnummer 0485-84 62 43.

Specialismen